Valaciclovir

55,70

Wat is Valaciclovir?

Ter behandeling van genitale herpes of van een koortslip kan het geneesmiddel Valaciclovir gebruikt worden. Valaciclovir is een generieke versie van Valtrex, met dezelfde werking. Omdat herpes zich snel ontwikkelt, is het belangrijk om snel actie te ondernemen.

Online Apotheek

Artikel: Valaciclovir Herpes Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Beschrijving

Wilt u dit middel gaan gebruiken? Via de online apotheek kunt u een medische vragenlijst invullen. Met behulp van de door u aangeleverde informatie kan een gekwalificeerd arts beoordelen of deze medicatie voor u geschikt is. Is dit het geval? Dan schrijft de arts een recept uit. U kunt dan direct medicatie bestellen en deze krijgt u doorgaans de eerstvolgende werkdag al thuisbezorgd.

Als u genitale herpes of een koortslip heeft, kan het gebruik van Valaciclovir de hersteltijd verkorten. Deze medicatie, in de vorm van tabletten, ondersteunt het lichaam bij het onderdrukken van het virus. Het is beste is om het middel direct bij de eerste tekenen van een uitbraak al te gebruiken, zodat de ernst van die uitbraak beperkt kan worden.

Oorzaak van herpes

Herpes wordt veroorzaakt door een virus (HSV-1 of HSV-2) en kan als symptoom orale of genitale blaasjes of zweertjes hebben. Als u het virus eenmaal heeft, blijft het daar altijd. Er is momenteel nog geen geneesmiddel tegen. De frequentie en ernst van de uitbraken zullen gelukkig wel afnemen bij het ouder worden. Bij een koortslip ontstaan er blaren rond de mond of op de lippen, die uiteindelijk kunnen leiden tot korstjes. De klachten kunnen opleven door diverse oorzaken, zoals stress of teveel zonlicht. In sommige gevallen bent u wel geïnfecteerd met het virus, maar ervaart u geen symptomen. Ontstaat er wel een koortslip? Dan is een goede hygiëne belangrijk, om verspreiding van de infectie te beperken.

Ook is het af te raden om te kussen, of orale seks te hebben, zolang er koortsblaasjes zichtbaar zijn. Zo voorkomt u dat uw partner besmet raakt. Meestal verdwijnen de blaasjes binnen 10 dagen vanzelf, maar door het gebruik van antivirale medicatie kan het herstel sneller gaan. Als de koortslip bij het gebruik van medicatie toch langer aanhoudt dan 10 dagen, is het aan te raden om te overleggen met uw arts over een sterkere behandeling. Is de aandoening verdwenen? Dan kan het virus weer geactiveerd worden wanneer het immuunsysteem verzwakt is, bijvoorbeeld door verkoudheid of vermoeidheid.

Actieve bestanddeel Valaciclovir

Het geneesmiddel Valaciclovir bevat het actieve ingrediënt valaciclovir. In het lichaam wordt deze stof omgezet in het antivirale middel aciclovir. Daarmee kan het herpesvirus bestreden worden, want het remt de werking van het enzym DNA-polymerase. Dit enzym heeft het virus nodig om te kunnen groeien. Wanneer de groei afgeremd is, kan het immuunsysteem de aanval afweren en het virus weer onderdrukken.

Gebruiksaanwijzing

Wanneer u dit middel voor het eerst gaat gebruiken, is het belangrijk om de bijsluiter goed door te lezen. Hierin staat onder meer informatie over het gebruik van het middel. Juist gebruik is belangrijk, omdat het ervoor dat de medicatie het maximale effect kan bereiken en de kans op het krijgen van bijwerkingen verkleint.

Voor Valaciclovir gelden over het algemeen de volgende aanwijzingen voor gebruik:

 • Volg altijd de aanwijzingen van uw arts goed op;
 • Heeft u een koorslip? Slik dan vier tabletten bij de eerste symptomen en vervolgens vier tabletten 12 uur later;
 • Heeft u genitale herpes? Slik dan vijf dagen lang twee keer per dag een tablet als er sprake is van terugkerende uitbraken, of 10 dagen lang als er sprake is van een eerste uitbraak;
 • Slik de tabletten heel door, met wat water;
 • Het is niet nodig de tabletten in te nemen tijdens de maaltijd;
 • Gebruik nooit meer dan de voorgeschreven dosering;
 • Bent u een dosering vergeten? Sla de vergeten dosis dan over en ga verder volgens uw vaste schema. Neem dus geen dubbele dosis om de vergeten dosering in te halen.

In de bijsluiter vindt u een volledige gebruiksaanwijzing. Heeft u na het doorlezen daarvan nog vragen? Stel deze dan aan uw arts of apotheker.

Bijwerkingen

Medicijnen kunnen bijwerkingen geven en dat geldt ook voor dit geneesmiddel. Zorg ervoor dat u voor het eerste gebruik op de hoogte bent van die mogelijke bijwerkingen. In sommige gevallen is het inschakelen van medische hulp namelijk noodzakelijk. Schakel in ieder geval direct hulp in wanneer u symptomen herkent van een ernstige allergische reactie, zoals ademhalingsproblemen of netelroos.

Verder kan Valaciclovir de volgende bijwerkingen geven:

 • Vaak (bij 1 op de 10 mensen of minder): misselijkheid, hoofdpijn;
 • Soms (bij 1 op de 100 mensen of minder): kortademigheid, gevoeligheid voor zonlicht, uitslag;
 • Zelden (bij 1 op de 1000 mensen of minder): duizeligheid, hallucinaties, verwardheid, diarree, nierproblemen, maagpijn, braken;
 • Zeer zelden (bij 1 op de 10.000 mensen of minder): nierfalen, angio-oedeem, tremor, toevallen (convulsies), ataxie.

Kijk in de bijsluiter voor een volledig overzicht van mogelijke bijwerkingen en meer informatie hierover.

Bij andere medicatie

Gebruikt u ook nog andere medicijnen? Vertel dit dan aan uw arts. Medicijnen kunnen een ongewenste wisselwerking hebben en uw arts kan beoordelen of hiervan sprake kan zijn. Dat geldt niet alleen voor medicatie op recept, maar ook voor vrij verkrijgbare middelen en kruidensupplementen. Zo’n wisselwerking kan onder meer optreden tussen Valaciclovir en de volgende middelen: cimetidine, probenecide, ciclosporine, mycofenolaatmofetil en tacrolimus.

Bij andere aandoeningen

Stel uw arts ook op de hoogte van eventuele andere aandoeningen die u heeft. In sommige gevallen is dit middel namelijk niet of minder geschikt. Zo kan het zijn dat u dit middel beter niet kunt gebruiken als u een voorgeschiedenis heeft van nier- of leveraandoeningen.

Is Valaciclovir zonder recept verkrijgbaar?

Nee, dit is niet mogelijk.

Q&A

Een aantal vaak gestelde vragen over deze medicatie.

Kan ik alcohol drinken als ik deze medicatie gebruik?

Ja, er is geen wisselwerking bekend tussen alcohol en Valaciclovir.

Mag ik deze medicatie gebruiken als ik zwanger ben?

Gebruik dit middel niet als u zwanger bent of zwanger wilt worden, omdat deze medicatie gevaarlijk kan zijn voor uw ongeboren kind. Geeft u borstvoeding? Overleg dan eerst met uw arts voordat u dit middel gebruikt.

Kan ik allergisch zijn voor Valaciclovir?

Gebruik dit geneesmiddel niet wanneer u allergisch bent voor een van de volgende bestanddelen:

 • Valaciclovir;
 • Croscarmellosenatrium;
 • Maiszetmeel;
 • Cellulose in poedervorm;
 • Natriumstearylfumaraat;
 • Titaandioxide (E171);
 • Macrogol 400;
 • Hypromellose (E464);
 • Polysorbaat 80 (E433).