Toont alle 2 resultaten

Show sidebar

Hoe ontstaat haaruitval?

Haaruitval is een veel voorkomende aandoening die zowel mannen als vrouwen treft. De behandeling kan effectief zijn in het vertragen van de snelheid van haaruitval.

Haaruitval is gewoon de gedeeltelijke of volledige afwezigheid van haar uit gebieden op het lichaam waar het normaal gesproken groeit. Deze aandoening is medisch bekend als alopecia en kan ook worden aangeduid als kaalheid. Alopecia kan zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden treffen. Er zijn veel verschillende soorten alopecia met veel verschillende oorzaken en symptomen.

Welke soorten haaruitval zijn er?

De meest voorkomende oorzaak is mannelijke kaalheid (alopecia androgene alopecia). Deze vorm van kaalheid is erfelijk en zal ongeveer 50% van alle mannen van 50 jaar oud treffen. Mannelijke kaalheid wordt gekenmerkt als een terugwijkende haarlijn die gepaard gaat met het uitdunnen van het haar op de slapen en de kroon.

Mannelijke kaalheid wordt veroorzaakt door de gevoeligheid van de haarfollikels voor het hormoon testosteron. Bij blootstelling aan testosteron krimpen de haarfollikels uiteindelijk en stoppen met functioneren. Kaalheid van het mannelijke patroon is normaal gesproken genetisch bepaald en is geen teken van ziekte of slechte gezondheid. Haaruitval bij mannen kan effectief worden behandeld, met een aantal behandelingsmogelijkheden, waaronder medicinale en chirurgische opties.

Vrouwelijke kaalheid komt veel minder vaak voor en wordt meestal gekenmerkt door het dunner worden van het haar op het hoofd. Vrouwelijke kaalheid heeft over het algemeen minder behandelingsmogelijkheden dan mannelijke kaalheid, hoewel het nog steeds effectief kan worden behandeld.

Andere soorten omvatten:

  • Alopecia areata: Dit kan op elke leeftijd gebeuren, maar komt veel vaker voor bij tieners en jongvolwassenen. Geschat wordt dat zes op de tien getroffenen hun eerste alopecia areata zullen ervaren voordat ze de leeftijd van twintig jaar bereiken. Alopecia areata zal zich presenteren als kale plekken die kunnen komen en gaan. Men denkt dat het veroorzaakt wordt door een probleem met het immuunsysteem.
  • Alopecia littekens: Dit kan ook worden aangeduid als cicatricale alopecia. Alopecia littekens zijn meestal het gevolg van een andere aandoening, zoals korstmossenplanus of discoïde lupus. Deze littekens veroorzaken dat de haarfollikel volledig wordt vernietigd, wat betekent dat het haar niet terug zal groeien.
  • Anagene effluvium: Dit kan het hele lichaam aantasten. Het wordt meestal veroorzaakt door chemotherapie.

Hoe kan haaruitval worden behandeld?

Haaruitval, zoals kaalheid van het mannelijk patroon, wordt meestal alleen om cosmetische redenen behandeld. De geneesmiddelen die gebruikt worden om kaalheid bij mannen effectief te behandelen zijn Finasteride (Propecia) en Minoxidil (Regaine). Geen van beide behandelingen is beschikbaar op de NHS en zal onderhands moeten worden gekocht. Het is belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met de behandeling van haaruitval nadat u kaalheid bij de man heeft ervaren. Het is veel gemakkelijker en effectiever om bestaand haar te behouden dan het terug te laten groeien. Vrouwelijke kaalheid wordt ook behandeld met Minoxidil (Regaine for Women), die vergelijkbaar is met de mannelijke versie, hoewel het een lagere sterkte is.

Finasteride

Finasteride wordt gebruikt om haaruitval te behandelen en staat bekend als de merkverzorging Propecia. Propecia wordt geleverd in de vorm van een 1mg tablet en vereist dat er elke dag een wordt ingenomen. In het lichaam, de omzetting van testosteron naar dihydrotestosteron zorgt ervoor dat de haarfollikels krimpen. Propecia blokkeert deze omzetting, waardoor de haarfollikels weer hun normale grootte krijgen. Men denkt dat Propecia de hoeveelheid haren die mensen hebben te verhogen, waardoor het er beter uitziet. De behandeling zal meestal zes maanden nodig zijn om het kalkproces om te keren en de behandeling wordt dan op lange termijn voortgezet. Als de behandeling wordt stopgezet, zal het haarverlies waarschijnlijk binnen een periode van zes tot twaalf maanden worden hervat.