Acne

Effectieve medicatie tegen acne

Effectieve medicatie tegen acneAcne kan een hardnekkige aandoening zijn, die steeds opnieuw de kop opsteekt. Vaak start het met een paar plekjes in het gezicht, maar al snel breiden die zich verder uit waardoor er in het hele gezicht rode vlekken en bultjes ontstaan. Omdat de acne opvallend aanwezig kan zijn, kan dit een bron van onzekerheid worden wanneer u hier zelf last van heeft. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de klachten te behandelen of ze in ieder geval minder ernstig te maken.

Kenmerken van acne

Er zijn veel mensen die last hebben van acne. Vooral pubers (in de leeftijd van 15 tot 25 jaar) hebben ermee te maken, maar het kan ook op latere leeftijd nog voorkomen. In onze huid zitten kleine klieren. Deze klieren scheiden talg af. Dat is goed, want daarmee krijgt de huid een soort beschermlaagje. Maar wanneer zo’n kliertje verstopt raakt komt er acne: een rood bultje met daarop een wit puntje van talg. Vaak gebeurt dit in het gezicht, maar dat is niet de enige plek op ons lijf waar we de klachten kunnen krijgen. Ook borst, schouders en rug kunnen aangetast worden. Belangrijk advies: probeer van die bultjes af te blijven en ze zeker niet uit te knijpen. Dat uitknijpen kan namelijk resulteren in littekens en die blijven soms wel levenslang zichtbaar.

Medicatie om acne te behandelen

Heeft u veel last van acne? Dan is het raadzaam om langs de huisarts te gaan. De huisarts kan namelijk medicatie voorschrijven die de acne kan verminderen. Als dit niet afdoende is kan hij of zij ook zorgen voor een doorverwijzing naar een dermatoloog. Gelukkig is er een heel scala aan middeltjes dat voorgeschreven kan worden om verlichting te bieden.

Zie hier alle medicijnen tegen acne

Tretinoïne

Het geneesmiddel Tretinoïne is zowel als lotion als als crème verkrijgbaar. Daarnaast is het middel beschikbaar in verschillende sterkten. Doorgaans wordt gestart met de lichtste versie, maar als dit niet afdoende is kan de arts een sterkere variant voorschrijven. Belangrijk om te weten: geeft u borstvoeding of bent u zwanger? Dan mag Tretinoïne niet gebruikt worden. Er kunnen dan namelijk stoffen uit de medicatie bij uw kindje terechtkomen.

Benzoylperoxide

Benzoylperoxide is een van de meeste bekende medicijnen tegen acne. Ook deze zalf is er in verschillende varianten: de 5 procent zalf en de 10 procent zalf. Ook bij deze medicatie wordt doorgaans gestart met de lichtste variant. Dat is niet voor niets, want wanneer de 10 procent zalf te sterk is kan deze de puistjes zelfs verergeren in plaats van verminderen. Uit het woord peroxide kunt u al opmaken dat deze zalf een blekend effect heeft. Het is daarom belangrijk om wanneer u deze medicatie gebruikt te veel zonlicht te vermijden. Ga ook niet onder de zonnebank, omdat uv-licht het blekend effect kan vergroten. Houd er ook rekening mee dat dit geneesmiddel niet vergoed wordt door de zorgverzekering.

Antibiotica

Werken de hierboven beschreven medicijnen niet voldoende? Dan kan een arts antibiotica voorschrijven, eventueel afwisselend met bovenstaande producten. Antibiotica is alleen verkrijgbaar op recept, dat u kunt verkrijgen via een arts of via een arts van een online apotheek. Antibiotica zijn beschikbaar in de vorm van gel, maar ook in de vorm van tabletten. Doorgaans wordt gestart met een antibiotica gel en worden de tabletten pas ingezet als dit niet afdoende blijkt.

Orale anticonceptie

Veel anticonceptiepillen kunnen acne ook verminderen. Doordat deze hormonale anticonceptie de hormoonbalans onder controle houdt, kunnen de klachten minder erg worden. Het kan zijn dat de ene soort pil wel effect heeft, maar een andere niet. Dit is dus echt een kwestie van uitproberen. En helaas zijn er ook gevallen waarin er helemaal geen effect is. In dat geval zal er dus naar andere medicatie gekeken moeten worden om de puistjes te verminderen.

Isotretinoine tabletten

Heeft u alles geprobeerd, maar heeft u nog steeds last van (ernstige) acne? Dan kan een arts uiteindelijk isotretinoine tabletten voorschrijven voor een behandeling van vier tot zes maanden. Een groot nadeel van deze medicatie zijn de ernstige bijwerkingen die kunnen optreden. Tijdens de behandeling zal u daarom ook regelmatig gecontroleerd moeten worden door de arts. Ook mag u niet zwanger raken in de periode dat u de medicatie gebruikt en tot een maand na de behandeling.

Acne verminderen

Zoals uit bovenstaande al wel blijkt, is de strijd tegen acne vaak geen kortdurend proces. Met behulp van uw arts kunt u verschillende middelen uitproberen, om te kijken of er een positief resultaat bereikt wordt. Helpen de standaard middelen niet, dan kan gekeken worden of antibiotica wel werkt. Ten slotte kan Isotretinoine als laatste redmiddel ingezet worden. Maar dan bent u inmiddels al wel een periode met diverse behandelingen verder. Andere voorbeelden van acne medicatie zijn: Co-Cyprindiol, Duac, en Dianette.