Spruw

Spruw herkennen en behandelen

Spruw herkennen en behandelenHeeft u witte plekjes in de mond? Dan kan het zijn dat u last heeft van spruw. Bij spruw is het slijmvlies van de mond geïnfecteerd door een bepaalde gistachtige schimmel. Met name baby’s kunnen last hebben van spruw. De aandoening is bij hen ook te herkennen aan witte plekjes in de mond, zoals op de tong.

Dit is spruw

De schimmel die spruw veroorzaakt, hebben we in principe allemaal in ons lijf. Dit is geen probleem, zolang alles in balans blijft, maar door een verstoring kunnen de schimmels sterker worden dan de aanwezige bacteriën. Gevolg hiervan is dat het slijmvlies in de mond geïnfecteerd raakt. Bij een infectie ontstaan er witte vlekjes in de mond. De plekjes kunnen op de tong zitten, maar ook op bijvoorbeeld het verhemelte. Er kan ook een witte waas zitten over de binnenkant van de wangen. Spruw wordt ook wel candida genoemd. Volwassenen hebben niet snel last van spruw, maar bij ongeveer 4 procent van de baby’s jonger dan zes weken oud komt de aandoening voor.

Zo wordt spruw veroorzaakt

Spruw kan zich op verschillende manieren ontwikkelen. De mogelijkheid bestaat dat baby’s al tijdens de geboorte besmet raken, doordat de moeder candida meedraagt in de vagina. Of u candida hebt is zelf moeilijk vast te stellen, omdat deze schimmel geen klachten hoeft te veroorzaken. Het kan ook zijn dat de baby pas bij het geven van borstvoeding last krijg van de schimmelinfectie. Dan wordt het bijvoorbeeld veroorzaakt doordat er gist in de tepel van de moeder zit. Moedermelk is ook nog eens een perfecte voedingsbodem voor deze schimmel, waardoor de kans op besmetting nog groter wordt. Maar het kan ook heel goed zijn dat een baby spruw krijgt doordat een speentje of waar gist op zit, of via de handen van de ouders. Dit maakt direct al duidelijk hoe belangrijk het is om te zorgen voor hygiënische omstandigheden, om zo het overdragen van schimmels en andere ziekteverwekkers te voorkomen.

Spruw herkennen

De witte plekjes in de mond zijn het meest herkenbare symptoom van spruw. Dat maakt het gelukkig meestal makkelijk om de aandoening te herkennen. Er kunnen nog wel meer klachten spelen. Vaak drinkt een kindje met spruw wat onrustiger aan de borst. Daarnaast kan de schimmel zich via de mond en het spijsverteringsstelsel verder uitbreiden. Zo ontstaat er vaak ook rode uitslag op de billen. Heel soms is er ook sprake van blaasjes bij de mond van uw baby, of zijn de lipjes glanzender dan normaal. Uiteindelijk kan uw kindje best ongemerkt spruw hebben. Zolang u het mondje niet checkt, vallen de overige klachten vaak niet zo op. De huisarts kan op basis van de symptomen vaststellen of het gaat om spruw. Als u borstvoeding geeft kan het zijn dat u ook zelf klachten ervaart. Zo is het geven van borstvoeding bij spruw vaak erg gevoelig. Er ontstaat een branderig gevoel bij de tepels. Ook kan er sprake zijn van kloofjes in de tepel of tepelhof, of heeft u last van jeuk. Zijn de klachten onduidelijk? Dan kan de arts wat los weefsel uit de mond van uw kindje schrapen (een pijnloos proces), waarna microscopisch onderzoek duidelijkheid kan geven.

Zo wordt spruw behandeld

In het overgrote deel van de gevallen verdwijnt spruw vanzelf weer. Zo gauw er weer balans is tussen schimmels en bacteriën zullen de klachten verdwijnen. Heeft u kindje helemaal geen klachten, maar wel spruw? Dan is het meestal niet nodig om de aandoening te behandelen. Heeft hij of zij er wel last van en lijkt uw baby door de klachten bijvoorbeeld slechter te drinken? Dan kan er medicatie worden voorgeschreven. Baby’s van vier maanden of ouder kunnen een Miconazol crème voorgeschreven krijgen. Deze gel kan vier keer per dag na de voeding gesmeerd worden op tong, verhemelte en binnenkant van wangen en lippen. Dergelijke crèmes kunt u zonder recept aanschaffen bij de drogist. Behalve in de mond kan het ook gebruikt worden tegen uitslag op de billetjes en voor het tegengaan van infecties op de tepels. Is de spruw na twee of drie weken nog niet verdwenen of heeft je baby er erg veel last van? Neem dan wel contact op met uw huisarts.

Ga besmetting tegen

Spruw is een infectieziekte en dat betekent dat dit in principe een besmettelijke aandoening is. Om besmetting te voorkomen is het belangrijk om goed op de hygiëne te letten. Gebruikt je kindje een speentje? Maak deze dan regelmatig schoon. Zorg ook dat u zelf altijd uw handen wast voordat u uw kindje optilt of verzorgt. Zijn de klachten van spruw verdwenen, maar blijken de symptomen binnen een paar weken weer terug te komen? Dan is de kans groot dat iemand uit de directe omgeving spruw met zich meedraagt. Doordat het kan zijn dat deze persoon geen klachten ervaart kan het lastig zijn om dan de bron te traceren. Probeer dan in ieder geval in de gaten te houden dat iedereen in de directe omgeving van uw kindje let op een goede hygiëne. Wordt de bron van de besmetting wel duidelijk? Dan is het raadzaam dat die persoon met spruw ook de huisarts bezoekt, zodat er een schimmeldodend middel voorgeschreven kan worden.