Lekker zonnebaden op het strand, een leuk zomerjurkje aantrekken of een duik nemen in het zwembad. Voor veel mensen klinken dit als leuke uitjes. Dat is echter anders wanneer u last heeft van psoriasis. In dat geval is de kans groot dat u liever uw lichaam bedekt houdt. Geen zwempak, kort jurkje, of korte broek dus, om maar te voorkomen dat anderen de huiduitslag op het lichaam zien.
Overzicht
Het ontstaan van psoriasis
Bij de chronische huidziekte psoriasis is er sprake van rode, dikke schilferende plekken op het lijf. Deze plekken ontstaan door een stoornis in huidgroei. In normale gevallen vernieuwt uw huid zich ongeveer iedere maand. In dit proces laten de oude huidcellen los, om plaats te maken voor nieuwe huidcellen. Bij psoriasis wordt er veel te snel nieuwe huid aangemaakt. Gevolg is dat er zich een stapel van onrijpe huidcellen vormt. Bereiken de onrijpe huidcellen de buitenste huidlaag? Dan ontstaan er witte schilfers. Daarnaast raakt de huid ook nog eens geïrriteerd door die snelle cel aanmaak, waardoor de plekken rood en dik worden. Veel mensen die last hebben van psoriasis hebben voornamelijk problemen op de ellenbogen en knieën: psoriasis vulgaris, oftewel gewone psoriasis. Er kan ook sprake zijn van problemen in de huidplooien van bijvoorbeeld oksels, borsten of liezen. In dat geval wordt de aandoening psoriasis inversa genoemd. Ook psoriasis unguum komt voor. Dan zijn alleen de nagels aangetast. Bij psoriasis guttata is er sprake van schilferende plekjes over het hele lijf. Bij al deze vormen kunnen ook problemen met de gewrichten ontstaan. Dit wordt artritis psoriatica genoemd.
Belangrijke risicofactoren
Geschat wordt dan zo’n 300.000 mensen in Nederland psoriasis hebben. Komt er psoriasis voor in de familie? Dan is er meer kans dat u de ziekte zelf ook krijgt. Als een van beide ouders klachten heeft, heeft u zelf 10 procent kans om de aandoening ook te krijgen. Hebben beide ouders klachten? Dan heeft u zelfs een kans van 50 procent op klachten. Leeftijd speelt hierbij ook een rol. De meeste patiënten krijgen voor het eerst klachten wanneer zij tussen de 15 en 35 jaar oud zijn. Bepaalde medicatie kan de kans op psoriasis verhogen. Bètablokkers, die de hartslag en bloeddruk verlagen, zijn hier een bekend voorbeeld van. Ook goed om te weten: als u rookt heeft u maar liefst drie keer zoveel kans om psoriasis te krijgen dan mensen die niet roken!
Zie hier alle medicijnen tegen psoriasis
Psoriasis is niet besmettelijk!
De huiduitslag die ontstaat door psoriasis kan er naar uitzien. De vraag of de ziekte besmettelijk is kan daardoor snel opkomen. Er is een duidelijk antwoord op deze vraag: nee, psoriasis is niet besmettelijk. U kunt anderen dus niet ziek maken. Ook is het niet mogelijk om andere lichaamsdelen te besmetten met de huiduitslag. Dat wil niet zeggen dat de symptomen niet kunnen verergeren, maar dat heeft andere oorzaken. Stress is een belangrijke factor. Ook het gebruik van alcohol, het hebben van infecties en hormonale schommelingen kunnen de klachten verergeren. Overigens is er nog veel onduidelijk over deze ziekte, doordat artsen nog niet exact weten wat nou precies de oorzaak is van deze aandoening.
Klachten verminderen
Omdat er nog zoveel onduidelijk is, is het helaas ook nog niet gelukt om een effectieve behandeling tegen deze aandoening te vinden. Wel is er medicatie beschikbaar die de symptomen van psoriasis kan onderdrukken. Een dermatoloog (huidarts) kan bijvoorbeeld corticosteroïden voorschreven. Deze hormooncrème onderdrukt ontstekingen en zorgt ervoor dat de aangetaste huid minder rood en dik wordt. Ook vitamine D3 kan verlichting bieden, doordat hiermee de aanmaak van huidcellen geremd kan worden. Daarnaast wordt steeds vaker een vorm van lichttherapie gebruikt. Ook lichttherapie kan namelijk de groei van nieuwe huidcellen remmen. Daarnaast werkt het ontstekingsremmend. In de meeste gevallen zal een arts een combinatie van deze methoden aanbevelen. Voorbeelden van medicijnen tegen psoriasis zijn Hydrocortison, Eumovate en Betnovate.
Schaamte door de ziekte
Psoriasis kan een flinke impact hebben op het dagelijks leven. Patiënten proberen vaak om de aangetaste huid te verbergen, zodat anderen het niet zien. In dat geval zit zwemmen of zonnebaden er vaak dus niet in, omdat dergelijke situaties zorgen voor ongemak of zelfs schaamte. De aandoening kan zelfs reden zijn om sociale activiteiten te vermijden, omdat de patiënt liever geen andere mensen onder ogen komt. In dat geval heeft de ziekte dus niet alleen lichamelijke, maar ook psychische gevolgen. Ervaart u zelf klachten en merkt u dat deze uw dagelijks leven beïnvloeden? Dan kan het de moeite waard zijn om contact te zoeken met lotgenoten, zodat u ervaringen en emoties kunt delen. Door steun te zoeken kan het makkelijker worden om om te gaan met de klachten en de gevolgen van deze aandoening.