Nystan

65,35

Wat is Nystan?

Als u last heeft van een schimmelinfectie in de mond, kan het geneesmiddel Nystan (ook wel Nystatine genoemd) gebruikt worden. Dit is een antischimmelmiddel die de schimmels en gisten dood die de veroorzakers zijn van de infectie.

Online Apotheek

Artikel: Op voorraad - 30 ml Nystan (Nystatine) Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Wilt u deze medicatie gaan gebruiken?

Via een medische vragenlijst kunt u een aanvraag doen bij de online apotheek. Uw aanvraag wordt dan beoordeeld door een gekwalificeerd arts. Na goedkeuring schrijft hij of zij een recept uit en kunt u de medicatie direct bestellen. Meestal heeft u de medicijnen dan de eerstvolgende werkdag al in huis.

Beschrijving

Een schimmelinfectie in de mond wordt ook wel spruw genoemd. Nystan is een antimyoticum, ofwel een antischimmelmiddel, dat gebruikt kan worden ter behandeling van spruw. Deze medicatie is een soort orale suspensie die wordt gemaakt door farmaceutisch bedrijf Bristol Myers Squibb.

Prijs van Nystan in Nederland

 • 1 flesjes – € 65,35.

Klik hier om Nystan online te kopen

Orale schimmelinfecties

De oorzaak van schimmelinfecties, zoals orale candidiasis, is een teveel van de gist Candida of Candida albicans. Meestal merkt u niets van de aanwezigheid van deze gist, omdat ons natuurlijke afweersysteem de gist onder controle houdt met behulp van bacteriën. Er zijn bepaalde triggers die de groei van Candida veroorzaken. Er ontstaat dan een disbalans in de gisthuishouding van het lichaam. Heeft u last van spruw? Dan herkent u dat aan witte uitslag in de mondholte. Die uitslag is pijnlijk en kan zelfs bloeden. Soms is er ook sprake van verlies van smaak of het hebben van een nare smaak in de mond, een pijnlijk of branderig gevoel of scheurtjes in de mondhoeken. Deze symptomen kunnen het eten en drinken bemoeilijken.

Medicatie tegen spruw

Het uit balans raken van de bacterie- en gisthuishouding kan diverse oorzaken hebben, zoals het gebruik van orale antibiotica, inhalatiemedicatie tegen astma of COPD, kunstgebitten, roken, het gebruik van de anticonceptiepil, diabetes en slechte mondhygiëne. Door het gebit goed te onderhouden kunt u spruw helpen voorkomen. Krijgt u toch last van spruw? Dan kan de arts een antischimmelmiddel voorschrijven. Nystan orale supsensie is direct werkzaam op de plek van de infectie en daardoor werkt het middel erg snel. Het actieve bestanddeel in dit middel is nystatine. Deze stof remt de productie van ergosterol, een stof die de gisten nodig hebben om zich te vermenigvuldigen. Als ergosterol ontbreekt raken de celwanden van de schimmel verzwakt en is het immuunsysteem in staat om de schimmel te doden.

Gebruiksaanwijzing

Gaat u een geneesmiddel voor het eerst gebruiken? Lees dan eerst de bijsluiter goed door. In de bijsluiter vindt u meer informatie over bijvoorbeeld het gebruik en de mogelijke bijwerkingen van het middel. Het is belangrijk dat u medicatie op de juiste manier inneemt, omdat dit ervoor zorgt dat het maximale effect bereikt kan worden. Ook is de kans op bijwerkingen hierdoor kleiner.

Over het algemeen gelden voor Nystan de volgende aanwijzingen wat betreft gebruik:

 • Volg altijd de aanwijzingen van uw arts op;
 • Neem het middel in na de maaltijd;
 • Verdeel de suspensiedrank eerst goed over de mondholte voordat u het middel doorslikt, zodat het hele geïnfecteerde gebied bedekt raakt met het middel;
 • Gebruik deze medicatie voor de duur die uw arts heeft aangegeven en stop niet eerder. Wanneer u te vroeg stopt loopt u namelijk de kans dat de infectie weer terugkomt.

Bovenstaande zijn slechts algemene richtlijnen voor gebruik. In de bijsluiter kunt u een volledige gebruiksaanwijzing vinden. Heeft u naar aanleiding van die informatie nog vragen? Stel deze dan aan uw arts of uw apotheker.

Bijwerkingen

Medicijnen kunnen bijwerkingen veroorzaken en dat geldt ook voor Nystan. Omdat het bij ernstige bijwerkingen van groot belang is dat u direct medische hulp inschakelt, dient u voor het eerste gebruik op de hoogte te zijn van mogelijke bijwerkingen. Herkent u bijvoorbeeld symptomen van een ernstige allergische reactie, zoals zwellingen in het gezicht of ademhalingsproblemen? Zoek dan direct medische hulp.

Verder kan dit middel de volgende bijwerkingen geven:

 • Soms (bij 1 op de 100 mensen of minder); misselijkheid of braken, uitslag, jeuk, irritatie van de mond, diarree;
 • Zelden (bij 1 op de 1.000 mensen of minder): overgevoeligheidsreactie, angio-oedeem, gezichtsoedeem, Steven-Johnson syndroom.

Bovenstaande is geen volledige lijst van mogelijke bijwerkingen. Kijk voor een volledige lijst van die mogelijke bijwerkingen in de bijsluiter.

Bij andere medicatie

Medicijnen kunnen een ongewenste wisselwerking hebben met elkaar. Het is onduidelijk of dit ook kan gebeuren met Nystan. Deze medicatie wordt namelijk niet opgenomen in de bloedbaan. Toch is het advies om uw arts op de hoogte te stellen van eventuele andere medicatie die u gebruikt. Het gaat dan niet alleen om voorgeschreven medicatie, maar ook om vrij verkrijgbare medicatie en kruidensupplementen. Uw arts kan dan beoordelen of de combinatie met Nystan mogelijk is.

Bij andere aandoeningen

Zorg er ook voor dat uw arts op de hoogte is van eventuele andere aandoeningen die u heeft. Het kan namelijk zijn dat in sommige gevallen Nystan niet geschikt voor u is. Bent u zwanger, wilt u zwanger worden of geeft u borstvoeding? Vermeld dit dan ook altijd, zodat uw arts hiervan op de hoogte is. Hij of zij kan dan beoordelen of gebruik van dit middel mogelijk is.

Nystan bijsluiter

Is Nystan zonder recept verkrijgbaar?

Nee, dit is niet mogelijk.

Q&A

Een aantal veelgestelde vragen over dit geneesmiddel, met de antwoorden.

Mag ik alcohol gebruiken als ik dit geneesmiddel gebruik?

Ja, er is geen wisselwerking bekend tussen nystatine en alcohol. U kunt dus alcohol drinken wanneer u deze medicatie gebruikt.

Kan dit middel mijn rijvaardigheid beïnvloeden?

Dit middel behoort de rijvaardigheid niet te beïnvloeden. Heeft u echter last van ernstige bijwerkingen die wel van invloed kunnen zijn? Dan wordt afgeraden om zelf achter het stuur te stappen. Raadpleeg uw arts.

Kan ik allergisch zijn voor Nystan?

Nystan bevat de volgende ingrediënten:

 • Nystatine;
 • Ethanol;
 • Glycerine;
 • Smaakstoffen;
 • Methylparahydroxybenzoaat (E218);
 • pH-regelaars (zoutzuur, natriumhydroxide);
 • Natriumcarboxymethylcellulose (E466);
 • Propyparahydroxybenzoaat (E216);
 • Sucrose;
 • Natriumfosfaat;
 • Water.

Gebruik dit middel niet wanneer u allergisch bent voor een van bovenstaande ingrediënten.