Wat is Prikkelbare darm syndroom (PDS)?
Prikkelbare darm syndroom (PDS) is een veel voorkomende darmstoornis in Nederland. Deze stoornis omvat de verschillende symptomen:
- diarree;
- buikpijn;
- constipatie;
- opgeblazen gevoel.
U kunt op elke leeftijd PDS ontwikkelen, maar u heeft meestal uw eerste symptomen als u tussen de 20 en 30 jaar oud bent. Vrouwen hebben twee keer zoveel kans dan mannen PDS te krijgen. Het is ongebruikelijk dat de stoornis voor het eerst na de leeftijd van 50 jaar voorkomt.
Symptomen van PDS kunnen mild of ernstig genoeg zijn om uw werk en dagelijks leven te beïnvloeden. Hoewel er geen genezing voor PDS is, kunnen veranderingen in levensstijl en behandelingen helpen. De meeste symptomen van mensen schommelen in de loop van de tijd. De symptomen kunnen in de loop van de tijd verbeteren, maar ook verslechteren.
U moet met uw huisarts praten over nieuwe of andere symptomen om na te gaan wat de oorzaak is.
Symptomen van het prikkelbare darmsyndroom
Als u PDS heeft, kunnen uw symptomen slechts af en toe vervelend zijn. Het kan dus zijn dat u niet het gevoel heeft dat u na de diagnose van PDS weer naar de dokter moet. Maar als uw klachten uw dagelijkse activiteiten bemoeilijken, of als ze niet normaal voor u voelen, moet u met uw arts spreken. Hieronder vindt u enkele van de symptomen van PDS.
Pijn of ongemak in uw buik. Het ongemak kan variëren van een plotselinge scherpe pijn tot een constante zeurende pijn.
Veranderingen in de darmgewoonten. Uw poep kan variëren in consistentie, van hard en klonterig tot los en waterig. U kunt verstopping en diarree afwisselen. Na het toiletbezoek kan het zijn dat uw darmen niet helemaal leeg zijn.
Ook kan uw buik soms opgeblazen aanvoelen.
Diagnose van het prikkelbare darmsyndroom
Uw huisarts zal naar uw klachten vragen en kan u onderzoeken. Ze zullen ook vragen naar uw medische voorgeschiedenis.