Chlooramfenicol

72,09

Chlooramfenicol behoort tot de groep antibiotica. Het is verkrijgbaar in de vorm van oogdruppels & zalf. Dit medicijn wordt voorgeschreven bij bindvliesontsteking (conjunctivitis).

Online Apotheek

Artikel: Op voorraad - Chlooramfenicol zalf & oogdruppels Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Wat is Chlooramfenicol?

Bij bindvliesontsteking is Chlooramfenicol een mogelijk medicijn. Chlooramfenicol is een soort anitibioticum en beschikbaar in de vorm van oogdruppels of zalf. Het wordt geproduceerd door farmaceutisch bedrijf Mercury Pharma.

Beschrijving

Chlooramfenicol is ook wel bekend onder de naam Chloramphenicol en wordt gebruikt voor de behandeling van bacteriële bindvliesontsteking. De medicatie, in de vorm van oogzalf of oogdruppels, geeft in de regel na 24 uur verbetering. Groot voordeel van het middel is dat het eenvoudig is in gebruik en te bestellen is via de online apotheek.

Wat is conjunctivitus?

Bindvliesontsteking, oftewel conjunctivitis, is een kwaal die wordt veroorzaakt door allergene stoffen, virussen of bacteriën. De symptomen die daarbij het meest voorkomen zijn ontstoken en rode ogen. Ook kunt u last hebben geïrriteerde ogen, van tranen of van een gele, plakkerige afscheiding uit de ogen. Deze kwaal is niet ernstig en behandeling gaat vrij makkelijk. Heeft u last van ernstiger symptomen, zoals pijn, zichtproblemen, zeer rode ogen of overgevoeligheid voor licht? Dan is het advies om direct contact op te nemen met een arts. Deze symptomen kunnen namelijk wijzen op een ernstige oogontsteking.

Ontstaan van bindvliesontsteking

Komt er een bacterie, virus of allergene stof in het oog? Dan reageert het oog hierop. De bloedvaten in het bindvlies zwellen op, waardoor roodheid ontstaat. Daarnaast maakt het bindvlies ook een waterige afscheiding aan. Bij dergelijke symptomen kan een arts een antibioticum voorschrijven, vaak in de vorm van oogzalf of oogdruppels. Chlooramfenicol is een type antibioticum dat voor verschillende aandoeningen ingezet kan worden. Het middel zorgt ervoor dat de bacteriegroei afgeremd wordt. Op deze manier worden de bacteriën vatbaarder voor een aanval van het immuunsysteem. Het lichaam kan dus met behulp van een antibioticum zelf de infectie uit de weg ruimen.

Prijs van Chlooramfenicol in Nederland

 • Chlooramfenicol oogdruppels: 4 gram – € 73,15.
 • Chlooramfenicol zalf: 10 ml – € 72,09.

Klik hier om Chlooramfenicol online te kopen

Gebruiksaanwijzing

Gaat u dit middel gebruiken? Dan is het van belang om voor het eerste gebruik de bijsluiter goed door te lezen. Volg ook eventuele instructies van uw arts goed op.

Chlooramfenicol oogdruppels

Over het algemeen gelden voor Chlooramfenicol oogdruppels de volgende voorschriften:

 1. Druppel twee druppels in het geïnfecteerde oog en herhaal dit elke drie uur. Het kan zijn dat uw arts aanraadt om vaker te druppelen wanneer het een ernstig geval is;
 2. U zou na 24 uur verbetering moeten merken. Zijn de klachten verdwenen? Blijf het middel dan nog tot 48 uur lang gebruiken;
 3. Voordat u de druppels aanbrengt is het belangrijk om uw handen te wassen;
 4. Raak de druppelaar niet aan met de handen en voorkom ook dat uw adem met de druppelaar in contact komt;
 5. Houd uw hoofd tijdens het druppelen naar achteren;
 6. Houd de druppelaar tijdens het druppelen dicht boven het oog, maar voorkom contact;
 7. Knijp vervolgens in het flesje en laat twee druppels in het oog vallen;
 8. Herhaal dit bij het andere oog, wanneer dit ook geïnfecteerd is;
 9. Doe na gebruik de dop weer op de druppelaar.

Chlooramfenicol zalf

Voor Chlooramfenicol oogzalf gelden over het algemeen de volgende voorschriften:

 1. De gebruikelijke dosering is: iedere drie uur een kleine hoeveelheid zalf aanbrengen;
 2. Was eerst de handen, voordat u de zalf aanbrengt;
 3. Voorkom dat de opening van de tube in aanraking komt de handen of met uw adem;
 4. Houd uw hoofd naar achteren en kijk omhoog. Trek vervolgens voorzichtig het onderste ooglid een stukje naar beneden;
 5. Knijp zacht in de tube om de zalf aan te brengen. Gebruik ongeveer 1 cm zalf per keer en breng dat aan op de binnenzijde van het ooglid;
 6. Herhaal dit indien nodig bij het andere oog.

Overige informatie

Voor zowel de oogzalf als de oogdruppels geldt daarnaast het volgende:

 1. Merkt u na 48 uur nog geen verbetering? Neem dan weer contact op met uw (huis)arts;
 2. Gebruik niet meer dan de voorgeschreven dosering;
 3. Bent u een dosering vergeten? Breng deze dan zo snel mogelijk alsnog aan, behalve als het al bijna tijd is voor de volgende. Sla in dat geval de vergeten dosis over en ga verder volgens schema.

Bovenstaande is een samenvatting van de richtlijnen zoals die in de bijsluiter zijn opgenomen. Het is echter géén vervanging van de bijsluiter. Lees voor gebruik van medicijnen dus ook altijd nog de bijsluiter goed door. Bij vragen is het belangrijk om contact op te nemen met arts of apotheker.

Bijsluiter Chlooramfenicol oogdruppels

Bijsluiter Chlooramfenicol zalf

Bijwerkingen

Medicijnen kunnen bijwerkingen hebben. Het is van belang dat u weet welke bijwerkingen u kunt verwachten, zodat er snel op gereageerd kan worden. Schakel in ieder geval meteen medische hulp in wanneer u een allergische reactie krijgt. Zo’n reactie heeft als symptomen een piepende ademhaling, zwelling van gezicht, lippen of tong, een jeukende huid, koorts en/of huiduitslag. Daarnaast is het van groot belang direct actie te ondernemen wanneer er een plotselinge verandering in de bloedwaardes optreedt. Dat uit zich in bijvoorbeeld het sneller of vaker krijgen van blauwe plekken, of het moeilijk herstellen van een infectie. Is er na aanbrengen van zalf of druppels sprake van irritatie, zwelling of lichtgevoeligheid? Spoel het oog dan 15 minuten lang en vraag medisch advies. Over alle bijwerkingen kunt u meer lezen in de bijsluiter.

Met andere medicijnen of andere aandoeningen

Het is noodzakelijk dat uw arts op de hoogte is van andere medicatie die u gebruikt. Benoem de medicatie zeker wanneer u onder andere methotrexaat of azathioprine gebruikt. Heeft u een bloedaandoening of beenmergaandoening (zoals bloedarmoede) of zit dit in de familie? Gebruik deze medicatie dan niet. Wees daarna extra voorzichtig met het gebruik van Chlooramfenicol bij:

 • ernstige oogpijn;
 • gezichtsstoornissen;
 • lichtgevoeligheid;
 • oogontsteking waarbij er uitslag op hoofdhuid of gezicht zit;
 • abnormale pupillen;
 • wolkerige ogen;
 • als er iets in het oog zit;
 • glaucoom;
 • droge ogen;
 • een hardnekkige infectie van het oog;
 • na een oogoperatie of wanneer u pas een oogbeschadiging gehad heeft.

Is Chlooramfenicol zonder recept verkrijgbaar?

Nee. Voor het medicijn Chlooramfenicol is altijd een recept nodig.

Q&A

Een aantal veelgestelde vragen.

Beïnvloed dit middel de rijvaardigheid?

Door gebruik van dit medicijn zou het zicht beter moeten worden. Is dit niet het geval, of krijgt u last van bijwerkingen die rijvaardigheid beïnvloeden? Stap dan niet zelf achter het stuur. Overleg met uw arts.

Kan dit medicijn tijdens de zwangerschap gebruikt worden?

Het is onbekend of dit medicijn geschikt is voor zwangere vrouwen. Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Overleg dan met uw arts, er zijn mogelijk alternatieven.

Kan ik allergisch zijn voor dit medicijn?

In Chloramphenicol oogdruppels zitten de volgende ingrediënten:

 • chlooramfenicol;
 • borax;
 • boorzuur;
 • fenylmercurinitraat;
 • water

In de oogzalf zit:

 • chlooramfenicol;
 • vloeibare paraffine;
 • polyetheen in paraffine vloeistof.

Bent u allergisch voor één van deze bestanddelen? Gebruik het middel dan niet.