Istin

42,00

Istin kan worden voorgeschreven worden bij angina. Dit medicijn wordt op de markt gebracht door Pfizer.

Online apotheek

Artikel: Op voorraad - 5 mg - 10 mg Amlodipine Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Wat is Istin?

Angina symptomen kunnen aangepakt worden met behulp van het medicijn Istin. Dus wanneer u last heeft van pijn op de borst, in het hart of in de kransslagader, waardoor u vermoeid raakt, kunt u dit middel gebruiken. Deze medicatie wordt geproduceerd door farmaceutisch bedrijf Pfizer. Het is een calciumantagonist, die ervoor zorgt dat de aderen rondom het hart zich ontspannen. Hierdoor wordt de bloedtoevoer richting het hart verbeterd. Wilt u Istin gaan gebruiken? Dan heeft u een recept nodig van een arts. Dit kan via een consult, of via een online apotheek. Als u de bestelling plaatst via de online apotheek, kunt u het medicijn de eerstvolgende werkdag al in huis hebben. Online bestellen kan wanneer u deze medicatie eerder door de huisarts voorgeschreven heeft gekregen en gebruikt heeft.

Beschrijving

Istin is een medicijn ter behandeling van angina. Om effect te bereiken neemt u een keer per dag een tablet in. Dit tablet bevat calciumantagonisten (ook al calcium blockers genoemd), die de bloedtoevoer richting het hart stimuleren. Daardoor neemt de pijn in borst, kransslagader en hart af.

Symptomen angina pectoris

Bij angina pectoris is er sprake van verschillende klachten, zoals een zwaar of pijnlijk gevoel op de borst of in de hartstreek. Ook een beklemmend gevoel en kortademigheid, en pijn in linkerarm, linkerborst of links in de kaak kunnen voorkomen. Er zijn twee soorten van deze aandoening: de stabiele en de instabiele angina pectoris. Bij stabiele angina is er langdurig sprake van klachten, terwijl instabiele angina vaak alleen de kop opsteekt na stress of lichamelijke inspanning. De oorzaak van instabiele angina is overigens niet altijd duidelijk.

Risicogroepen

Hart- en vaataandoeningen zoals angina komen het meest voor bij 55-plussers. Dit komt doordat de aderen in de loop der tijd minder worden. Leefstijl kan dit proces beïnvloeden. Wanneer u rookt, te weinig sport en ongezond eet kunnen de aderen snel verharden of verstopt raken. Daardoor wordt de bloedtoevoer naar het hart minder en komt daar minder zuurstof terecht. Gevolg is dat het hart harder moet werken om voldoende zuurstof te krijgen. Dat harde werken kan leiden tot beroertes en hartaanvallen. Bepaalde aandoeningen, zoals suikerziekte en hoge bloeddruk, kunnen het risico op angina vergroten. Ook kan een genetische aanleg een rol spelen. Door in te zetten op preventieve maatregelen kan de kans op angina pectoris verkleint worden. Preventieve maatregelen zijn bijvoorbeeld zorgen voor voldoende beweging en stoppen met roken.

Behandeling van angina

De behandeling van angina pectoris hangt af van hoe ernstig de aandoening is. Heeft u instabiele angina? Dan is de kans groot dat de arts naast medicatie ook een operatie voorschrijft. Blijft een aanval van angina aanhouden en helpt rust nemen niet voldoende? Dan is het van belang dat u direct medische hulp zoekt. Heeft u stabiele angina? Dan wordt deze meestal behandeld met alleen medicatie. Istin bevat het actieve bestanddeel amlodipine. Deze calciumantagonist verlaagt het calciumgehalte aan de spierwanden van de aderen. Daardoor kunnen de aderen zich makkelijker verwijden en ontspannen, met als gevolg dat er meer bloed richting hart wordt gepompt. Er komt hierdoor weer meer zuurstof bij het hart, waarna de klachten zullen afnemen.

Prijs van Istin in Nederland

 • 5 mg – 28 tabletten – € 42,00;
 • 10 mg – 28 tabletten – € 51,00.

Klik hier om Istin online te kopen

Gebruiksaanwijzing

Voor het eerste gebruik van deze medicatie is het van belang om eerst de bijsluiter goed door te lezen. Hierin vindt u onder meer informatie over eventuele bijwerkingen en aanwijzingen voor gebruik. Door de medicatie op de juiste manier te gebruiken, wordt er een maximaal effect bereikt en is de kans op bijwerkingen het kleinst. Volg daarnaast ook altijd eventuele extra aanwijzingen van uw arts goed op.

Voor Istin gelden over het algemeen de volgende aanwijzingen voor gebruik:

 • De begindosering is meestal 1 tablet van 5 mg per dag. In sommige gevallen raadt de arts aan om een dosis van 10 mg aan te houden;
 • Slik de tabletten heel door met wat water;
 • Neem nooit meer in dan de aanbevolen dosering;
 • Drink geen grapefruitsap bij het innemen van deze tabletten;
 • Bent u een tablet vergeten? Sla deze dan over en ga verder volgens schema. Neem nooit een dubbele dosis in om een vergeten dosering in te halen.

Bovenstaande aanwijzingen zijn slechts een richtlijn. Kijk voor meer informatie over het gebruik in de bijsluiter. Heeft u daarna nog vragen? Stel deze dan aan uw arts of apotheker.

Bijsluiter Istin

Bijwerkingen

Net als andere medicatie kan ook Istin bijwerkingen hebben. Het is van belang om hier voorafgaand aan het eerste gebruik van op de hoogte te zijn. Zo kunt u indien nodig snel actie ondernemen. Schakel in ieder geval direct medische hulp in wanneer na gebruik van de medicatie uw symptomen erger worden. Ook wanneer u een onregelmatige hartslag, een hartaanval of een allergische reactie heeft is het belangrijk om medische hulp in te schakelen. Een allergische reactie kunt u herkennen aan symptomen zoals een piepende ademhaling, kortademigheid, zwelling van ogen, tong of keel of ernstige jeuk.

Verder kunnen de volgende bijwerkingen optreden:

 • Vaak (bij 1 of meer dan 1 op de 10 mensen): zwelling van de enkels, duizeligheid, hoofdpijn, slaperigheid, hartkloppingen, buikpijn, blozen, misselijkheid of braken, diarree, verstopping, spijsverteringsproblemen, vermoeidheid, zichtproblemen, zwak gevoel, spierkrampen;
 • Minder regelmatig (bij 1 of minder dan 1 op de 100 mensen): angstaanvallen, depressie, stemmingswisselingen, trillen, slapeloosheid, snelle daling van de bloeddruk, verandering in smaak, verlies van pijnwaarneming, oorsuizen (tinnitus), hoesten, haarverlies, zweten, jeuk, rode plekken of verkleuring van de huid, spierpijn, rugpijn, gewichtsschommelingen.
 • Bijna nooit (bij 1 of minder dan 1 op de 1000 mensen): verwarring, afname in bloedplaatjes of witte bloedlichaampjes, zenuwproblemen, hyperglycemia, gastritis, leverontsteking, hogere spierspanning, lichtgevoeligheid.

Bij andere medicatie

Het is van belang dat uw arts weet welke medicatie u verder gebruikt. Medicijnen kunnen namelijk een ongewenste wisselwerking met elkaar hebben. Istin kan een wisselwerking hebben met medicatie zoals:

 • Ketoconazol of itarconazole;
 • Sint-Janskruid;
 • Ritonavir, nelfinavir of indinavir;
 • Clarithromycine of erythromycine, of andere bloeddrukverlagende medicatie;
 • Diltiazem of verapamil;
 • Dantrolene;
 • Sivastatin.

Bij andere aandoeningen

Bij bepaalde aandoeningen is dit middel niet geschikt. Gebruik het in ieder geval niet als u een zeer lage bloeddruk heeft, een aortische stenose, cardiogenetische shock of hartfalen na een hartaanval. Zorg er ook voor dat uw arts op de hoogte is als u onlangs een hartaanval heeft gehad, of hypertensie of leverziekte.

Q&A

Een aantal vaakgestelde vragen over dit middel.

Mag ik dit middel gebruiken als ik zwanger ben?

Overleg eerst met uw arts, voordat u dit middel gebruikt als u zwanger bent, zwanger wilt worden of borstvoeding geeft.

Beïnvloed dit middel de rijvaardigheid?

Heeft u last van bijwerkingen zoals duizeligheid of vermoeidheid? Dan wordt afgeraden om zelf achter het stuur plaats te nemen.

Kan ik allergisch zijn voor Istin?

Gebruik Istin niet als u allergisch bent voor een van de volgende bestanddelen:

 • Amlodipine;
 • Magensiumstearaat;
 • Microcrystalline cellulose;
 • Calcium hydrogen phosphate anhydrous;
 • Sodium starch glycolate Type A.