Gewichtsverlies

Afvallen met behulp van medicatie

Afvallen met behulp van medicatieVoldoende bewegen en gezond eten zijn de belangrijkste manieren om af te vallen. Toch klinkt dit makkelijker dan dat het in de praktijk vaak is. Het kan fijn zijn om een extra steuntje in de rug te hebben als u de strijd tegen de kilo’s aan gaat. Afvallen met behulp van medicijnen kan dan een interessante optie zijn. Bepaalde medicatie, op recept verkrijgbaar, lijken een goede ondersteuning te bieden bij het afvallen.

Wanneer kiezen voor medicatie

Medicatie is vooral een goed hulpmiddel bij het afvallen wanneer u last heeft van gezondheidsproblemen door het overgewicht. Op het moment dat voldoende bewegen erg lastig is, kan de medicatie een eerste hulpmiddel zijn. Een arts zal echter niet zomaar dergelijke medicatie voorschrijven. Hij of zij zal eerst bekijken of de eventuele bijwerkingen van de medicatie opwegen tegen het voordeel van het gewichtsverlies. Daarbij wordt ook gekeken naar welke medicatie u nu al gebruikt. In sommige gevallen kan er tussen medicatie namelijk een ongewenste wisselwerking ontstaan. Verder zal de medische historie onder de loep genomen worden. Niet alleen die van uzelf, maar ook die van naaste familie. Het is belangrijk dat er antwoord komt op vragen zoals: zit er obesitas in de familie?

Komt u in aanmerking?

Verwacht dus niet dat het verkrijgen van afval medicatie gemakkelijk gaat. Alleen de wens om (snel) af te vallen zal voor een arts geen reden zijn om de medicijnen voor te schrijven. In de regel moet er in ieder geval sprake zijn van een BMI van 30 of hoger. Als u al last heeft van aandoeningen die worden veroorzaakt door het overgewicht, kan er bij een BMI van 27 al met medicatie gestart worden. Denk dan aan aandoening zoals diabetes type 2 of een hoge bloeddruk. Daarbij zal de arts in ieder geval verwachten dat u uw best doet om op eigen kracht af te vallen, door aanpassingen in uw bewegings- en voedingspatroon. Zonder die extra inzet zal de medicatie namelijk weinig effect hebben. Het gebruik van afval medicatie is dus geen vrijbrief om door te gaan met een ongezonde levensstijl. Het zijn geen wondermiddelen! Het is ook niet verstandig om te vertrouwen op medicatie waarbij dit wordt beweerd. Inderdaad is het zo dat u bij het gebruik van bepaalde preparaten binnen korte tijd gewicht kwijtraakt. In de meeste gevallen ontstaat dat gewichtsverlies dan echter door het kwijtraken van water in plaats van vet.

Welke medicatie is er?

Bent u geïnteresseerd in het gebruik van medicatie bij het afvallen? Dan is het handig om te weten welke medicatie er beschikbaar is. We zetten er een aantal voor u op een rij. Denkt u erover om medicatie te gaan gebruiken? Dan is de eerste stap om dit met een arts te bespreken.

Zie hier alle medicijnen die u kunnen helpen af te vallen

Mysimba

MysimbaDit middel zorgt ervoor dat je minder trek hebt in eten. Hierdoor wordt het makkelijker om een dieet vol te houden. Mysimba bevat twee werkzame stoffen: bupropionhydrochloride en naltrexonhydrochloride. Beide stoffen zijn werkzaam in de hersenen. Houd bij het gebruik van dit middel rekening met bijwerkingen zoals braken, misselijkheid en duizeligheid.

Saxenda

saxendaSaxenda is een middel dat ervoor zorgt dat het glucosegehalte in uw bloed lager wordt. Dat is goed, want als er te veel glucose in het bloed zit, kan dit schade veroorzaken aan ogen en hart. Goed om te weten is dat Saxenda bestaat uit injecties. Het is dus niet mogelijk om gewoon een pil of tablet te slikken. Het voordeel van het middel is dat u minder last zal hebben van een hongerig gevoel. Hierdoor eet u minder, bent u sneller vol en zal u dus ook makkelijker en sneller afvallen. De stof dit dit hongergevoel wegneemt is liraglutide. Dit is een stof die de glucose verlaagd en er ook voor zorgt dat de insuline in het bloed na een maaltijd goed op peil blijft. Op deze manier wordt er door het lichaam minder glucose aangemaakt. Door de werking van het medicijn wordt het niet alleen bij overgewicht voorgeschreven, maar ook bij diabetes.

Xenical

XenicalIn voeding zit vet. Normaal gesproken wordt een te veel aan vet opgeslagen in het lichaam. Bij het gebruik van Xenical wordt dit voorkomen, omdat dit medicijn ervoor zorgt dat het vet direct afgevoerd wordt via de darmen. Via de ontlasting verdwijnt het vet weer uit het lichaam. De werkzame stof in de middel is Orlistat. Een belangrijk voordeel van deze medicatie is dat het niet inwerkt op de hersenen, waardoor het middel minder gevaarlijke bijwerkingen heeft. Houd er echter wel rekening mee dat, wanneer u geen dieet volgt als u dit middel slikt, u regelmatig op het toilet zal zitten. De ontlasting verandert door het middel: het wordt olieachtig, door het vet dat wordt afgescheiden. Het is daarom van belang om niet te vet te eten.