Migraine

Symptomen en behandeling van migraine

Symptomen en behandeling van migraineBijna iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Meestal blijft dat gelukkig bij af en toe. Maar het kan ook gebeuren dat u vaker hoofdpijn heeft, soms in combinatie met andere symptomen. In zo’n geval zou het kunnen gaan om migraine.

Wat is migraine?

Bij migraine is er sprake van een verstoring in de zenuwbanen in de hersenen. Hierdoor loopt de samenwerking tussen de bloedbanen en zenuwbanen niet goed, met hoofdpijn tot gevolg. De precieze oorzaak van deze aandoening is nog niet duidelijk. Wel is inmiddels duidelijk dat vaak een genetische factor een rol speelt. Komt er in uw familie migraine voor? Dan heeft u dus waarschijnlijk een groter risico om ook last te krijgen van deze aandoening. In dat geval krijgt u te maken met hoofdpijn. Sommige patiënten ervaren wekelijks een aanval, terwijl andere patiënten slechts af en toe een aanval van migraine hebben. Ook de oorzaak van verschil in frequentie is niet duidelijk.

Symptomen van migraine

Migraine is meer dan alleen hoofdpijn. Er kan ook sprake zijn van andere symptomen. Soms is er sprake van braken of misselijkheid. Ook het zicht kan tijdelijk aangetast worden. Zo kunt u flitsen zien, of vlekken. Door u in te spannen wordt de hoofdpijn vaak erger. Ook licht en geluid kunnen de klachten verergeren. De hoofdpijn die bij migraine hoort is vaak een bonkende pijn, die zich meestal centreert aan één kant van het hoofd.

Triggers bij migraine

Het lijkt er op dat bepaalde zaken een aanval kunnen triggeren. Die triggers zijn niet voor iedereen dezelfde, maar er lijken wel een paar veel voorkomende oorzaken aan te wijzen zijn. Zo zijn stress en vermoeidheid zaken die vaak worden genoemd als oorzaak. Te veel of juist te weinig slapen kan ook een aanval uitlokken. Daarnaast lijken bij vrouwen ook hormonen een belangrijke rol te spelen. Zo hebben sommige vrouwen vaak migraine vlak voordat ze ongesteld moeten worden. Het is niet altijd eenvoudig om te achterhalen wat een aanval bij u triggert. Het kan nuttig zijn om een pijndagboek bij te houden. Met een beetje geluk valt in de verslagen een vast patroon te ontdekken. Wanneer de triggers duidelijk zijn, kunt u maatregelen nemen om die voortaan zo veel mogelijk uit de weg te gaan.

Zie hier alle medicijnen tegen migraine

Doen tegen migraine

Het achterhalen van triggers is een belangrijke manier om de migraineklachten te verminderen. Verder is rust nemen de belangrijkste manier om minder last te hebben van de hoofdpijn. Daarbij helpt het vaak om in een donkere, rustige ruimte te liggen. Zo voorkomt u dat geluid of licht de aanval verergeren. Hoe lang een aanval duurt is lastig te zeggen. Sommige patiënten moeten dagenlang op bed blijven liggen, terwijl bij andere de pijn binnen een paar uur weer is weggetrokken. Wordt u dagelijks leven ernstig beïnvloed door de migraine? Dan is het aan te raden om ook uw eventuele werkgever te informeren. Misschien zijn er op het werk mogelijkheden om triggers uit de weg te ruimen. Werken in een rustige ruimte zonder lawaai, met goede verlichting, zou al een groot verschil kunnen maken. Helaas kunnen we de werkomstandigheden niet altijd zelf beïnvloeden, maar juist daarom is het van belang om bij ernstige klachten in gesprek te gaan met uw werkgever. Ook uw werkgever is erbij gebaat dat u minder migraine aanvallen heeft!

Sumatriptan tegen de klachten

SumatriptanOok medicatie kan in sommige gevallen verlichting bieden bij migraine klachten. Het middel Sumatriptan wordt bijvoorbeeld regelmatig voorgeschreven in dergelijke gevallen. De tabletten kunnen ingenomen worden wanneer een aanval zich aandient en zijn beschikbaar in twee verschillende sterktes. De werkzame stof in dit medicijn is sumatriptan. De stof bootst serotonine na en werkt in op receptoren in het brein. Het effect hiervan is dat de verwijde bloedvaten weer nauwer worden, waardoor de pijnklachten snel afnemen. Dit kan dus een heel effectief middel zijn.

Imigran tegen migraine

ImigranEen ander medicijn dat bij migraine kan worden voorgeschreven is Imigran. Ook dit middel bevat de werkzame stof sumatriptan, waarmee de migraine aanval en daarbij horende symptomen verminderd worden. Imigran is niet alleen in tabletvorm, maar ook als neusspray verkrijgbaar. Als u het lastig vindt om tabletten door te slikken, kan de neusspray dus een prima alternatief zijn. De werking van beide soorten is dezelfde. Wat betreft medicatie kan een standaard pijnstiller, zoals paracetamol of ibuprofen, overigens een eerste stap zijn. Wanneer deze medicatie, waarvoor geen recept noodzakelijk is, afdoende werkt zijn vervolgstappen natuurlijk niet nodig. Brengt de paracetamol onvoldoende verlichting? Dan is het aan te raden om naar de huisarts te gaan, of een online consult aan te vragen, om te bekijken of er andere medicatie voorgeschreven kan worden. Met een beetje geluk bent u dan snel van de migraine klachten af.