Menopauze

Zo kunt u de menstruatie uitstellen

Zo kunt u de menstruatie uitstellenEr zijn van die momenten waarop het niet goed uitkomt om ongesteld te worden. Misschien heeft u net een lange vliegreis gepland, in een periode waarin u ongesteld verwacht te zijn. Of een verre vakantie op de planning staan naar een warm, zonnig oord. Het zou toch fijn zijn als u die menstruatie dan even kunt uitstellen? Goed nieuws: die mogelijkheid is er vaak gewoon! We zetten een aantal mogelijke oplossingen voor u op een rij.

Uitstellen met behulp van de pil

Gebruikt u de anticonceptiepil? Door te schuiven met de stopweek kunt u de menstruatie dan in de meeste gevallen tijdelijk uitstellen. Hoe u dat doet verschilt per pil. Het hangt namelijk van het type pil af welke methode u moet toepassen.

Uitstellen bij eenfasepil

Het meest gebruikte type anticonceptiepil is de eenfasepil. In de pilstrip van deze anticonceptiepil zitten pillen die allemaal dezelfde hoeveelheid hormonen bevatten. Doorgaans bevat een strip 21 of 22 pillen en slikt u 1 tablet per dag. Als de pilstrip leeg is, last u een stopweek in van 7 (bij 21 dagen) of 6 (bij 22 dagen) in. Tijdens de stopweek wordt u ongesteld, omdat u die week geen hormonen slikt. Wilt u de menstruatie tijdelijk uitstellen? Dan kan dit simpel, door de stopweek over te slaan en direct door te gaan met de volgende pilstrip. In principe kunt u meerdere keren achter elkaar zonder problemen de stopweek overslaan, door steeds direct door te gaan met de volgende strip. Hier zit echter wel een klein risico aan: door steeds de stopweek over te slaan, kunt u last krijgen van doorbraakbloedingen (ook wel spotting genoemd). Dit zijn lichte bloedingen, die meestal slechts een paar dagen duren.

Pilstrip van 28 dagen

Heeft u pilstrippen van 28 dagen? Dan zijn dit strips met 21 werkende pillen. De 6 laatste pillen zijn placebo’s, oftewel neppillen. Wanneer u de stopweek wilt overslaan, slaat u die 6 laatste tabletten in de strip over en gaat u direct verder met de volgende strip. Ditzelfde principe kunt u ook gebruiken om de menstruatie te vervroegen met behulp van de eenfasepil. Start in dat geval met een strip en slik minimaal 7 dagen lang een tablet. Las vervolgens de stopweek in. Na de stopweek kunt u weer volgens het reguliere schema met de volgende strip starten. U kunt ook de stopweek verkorten, zodat de volgende menstruatie ook eerder zal plaatsvinden. Let op: de stopweek korter maken is geen probleem, maar als u de stopweek langer maakt bent u niet langer beschermd tegen een zwangerschap.

Zie hier alle medicijnen om de menstruatie uit te stellen

Bij twee-, drie- of meerfasepil

Gebruikt u een andere conceptiepil? Bij de twee-, drie- of meerfasepil is het uitstellen van de menstruatie lastiger dan bij de eenfasepil. Dit komt doordat de samenstelling van hormonen in de tabletten die in de strip zitten verschilt. Dit wordt zichtbaar gemaakt door middel van verschillende kleuren voor pillen met verschillende inhoud. Deze kleuren geven ook de aanwijzingen bij het uitstellen van de menstruatie. Heeft u de laatste pil van een kleur in een strip opgebruikt? Dan gaat u aansluitend verder met de pillen van dezelfde kleur in de volgende strip. Door gelijke kleuren aan te houden, weet u zeker dat de samenstelling hetzelfde is. Vindt u dit proces te ingewikkeld? Dan kunt u overwegen om tijdelijk over te stappen op een eenfasepil. Ook het slikken van een minipil kunt u overwegen. Met zo’n minipil heeft u geen stopweken meer, maar slikt u continu dagelijks een tablet. Dit heeft als gevolg dat u in principe helemaal niet meer ongesteld wordt. Doorbraakbloedingen (spotting) zijn helaas niet uit te sluiten.

Uitstellen bij pleister of ring

Gebruikt u geen anticonceptiepil, maar een anticonceptiepleister of Nuvaring? Ook dan is het mogelijk om het moment waarop u ongesteld wordt uit te stellen door de stopweek over te slaan. Normaal gesproken haalt u na drie weken de Nuvaring eruit en last u een stopweek in voordat u de volgende ring inbrengt. Door die stopweek over te slaan en direct de volgende Nuvaring te plaatsen, wordt u niet ongesteld. Dit werkt ook met de anticonceptiepleister: in plaats van het inlassen van een stopweek, plakt u direct de volgende pleister op.

Primolut N

Gebruikt u geen van de bovengenoemde soorten anticonceptiemiddelen? Dan is er nog een andere mogelijkheid om uw menstruatie voor maximaal twee weken uit te stellen. Dit kan met behulp van tabletten met Norethisteron, die bekend zijn onder de merknaam Primolut N. Start met het slikken van deze tabletten drie dagen voor de eerste dag van uw verwachte menstruatie. Daarna slikt u gedurende twee weken dagelijks een tablet. Zijn de twee weken voorbij? Dan zal u na ongeveer drie dagen alsnog ongesteld worden, maar hierdoor is dit dus wel met een week of twee uitgesteld.

Orgametril

In plaats van Primolut kunt u ook tabletten met lynestrenol (bekend onder merknaam Orgametril) gebruiken. Twee weken tot uiterlijk drie dagen voor uw verwachte menstruatiedatum begint u met het slikken van deze tabletten. In principe kunt u daarna de menstruatie zolang uitstellen als u wilt. Slik dagelijks een tablet voor deze gehele periode. Wanneer u stopt met het slikken van de tabletten met lynestrenol wordt u na twee tot drie dagen alsnog ongesteld. Houd er hierbij wel rekening mee dat de tabletten het meest effectief zijn wanneer u twee weken voor de verwachte menstruatie start. Wanneer u pas drie dagen voor die datum start met de tabletten, kunt u de menstruatie niet langer dan een week uitstellen.