Norethisteron

47,75

Deze medicatie komt in tabletvorm en wordt gebruikt om de menstruatie uit te stellen. Het kan ook soms voorkomen dat deze medicatie wordt gebruikt bij menstruatieklachten.

Online apotheek

Artikel: Op voorraad - 30 pillen Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Wat is Norethisteron?

Norethisteron is een synthetische versie van progesteron, een hormoon dat betrokken is bij het reguleren van de menstruatiecyclus bij vrouwen. Het kan ook worden gebruikt om bepaalde medische aandoeningen zoals endometriose, zware periodes of pijnlijke periodes te behandelen. Utovlan is een merkversie van Norethisteron.

Hoe werkt Norethisteron om periodes uit te stellen?

Het progesterongehalte schommelt in de loop van de maand. Tegen het einde van de cyclus daalt het progesterongehalte, waardoor de bekleding van de baarmoeder wordt afgebroken en het wordt uitgestoten via een bloeding, de zogenaamde periode. Norethisteron werkt om de progesteronspiegels op een hoger niveau te houden, zodat de bekleding van de baarmoeder niet wordt afgebroken. Dit houdt op met bloeden.

Hoe neem ik de tabletten in met een periode van vertraging?

Om Norethisteron effectief te laten zijn, moet u drie keer per dag één tablet innemen, te beginnen drie dagen voor uw menstruatie. Blijf de tablet innemen zolang u menstruatievrij wilt zijn. Uw menstruatie zal 2 tot 3 dagen na het stoppen met Norethisteron weer beginnen.

Moet ik eten voordat ik Norethisteron neem?

Norethisteron kan met of zonder voedsel worden ingenomen.

Maakt het uit wanneer ik Norethisteron neem?

U moet ernaar streven om Norethisteron drie dagen voor uw menstruatie in te nemen. Hoe dichter u het bij de verwachte menstruatie komt, hoe groter de kans dat u de Norethisteron zult zien.

Wat als ik vergeet een tablet in te nemen?

Als u een dosis Norethisteron mist, neem het dan zo snel als u zich herinnert. Als u zich herinnert wanneer het tijd is voor uw volgende dosis, neem dan niet twee tabletten samen.

Hoe lang kunt u Norethisteron tabletten nemen?

Norethisteron tabletten kunnen maximaal 20 dagen worden ingenomen, waardoor de periode van 17 dagen vrij is (omdat het drie dagen voor het begin van een menstruatie moet worden ingenomen).

Wanneer word ik weer ongesteld?

Uw menstruatie begint ongeveer 2-3 dagen na het stoppen met Norethisteron.

Hoe effectief is Norethisteron in het uitstellen van periodes?

De meeste vrouwen vinden dat Norethisteron effectief is in het uitstellen van hun menstruatie. Sommige vrouwen kunnen af en toe last hebben van spotting (kleine bloedvlekjes die zichtbaar zijn op ondergoed), of lichte doorbraakbloedingen. Als u Norethisteron dichter bij de verwachte menstruatietijd neemt, kan de kans dat dit gebeurt, toenemen. Het is belangrijk om drie dagen voor de verwachte menstruatie te proberen Norethisteron in te nemen om de kans op deze prikkeling te verminderen.

Wat als ik de anticonceptiepil neem?

Norethisteron kan in geen geval met de anticonceptiepil worden ingenomen.

Als u de progestageen slechts pil neemt, die ook als minipil wordt bekend, is er geen behoefte om een tablet van de periodevertraging te nemen, aangezien het hoogst onwaarschijnlijk is dat u periodes hebt.

Als u een gecombineerde anticonceptiepil neemt, kunt u vermijden dat u een periode hebt door twee pakketten terug naar achteren te nemen (waarbij u de tabletvrije dagen overslaat). U kunt tot drie pakjes nemen. Dit is gebruikelijk en werkt bij 21-daagse monofasische pillen zoals Microgynon, Yasmin, Rigevidon en Cilest. Als het belangrijk is om advies in te winnen bij een zorgverlener alvorens dit te doen.

Als u een 21-daagse fasepil zoals Logynon of Binovium neemt, moet u uw huisarts of apotheker raadplegen. Dit komt omdat elke pil een verschillende hoeveelheid hormonen bevat en in de juiste volgorde moet worden ingenomen om effectief te zijn.

Zal Norethisteron me tegenhouden om zwanger te worden?

Norethisteron kan zwangerschap bij een andere dosis voorkomen. De dosis die nodig is om periodes te vertragen is anders dan de dosis die nodig is om zwangerschap te voorkomen, en zal u niet beschermen tegen zwangerschap. U kunt wensen om een gecombineerde mondelinge contraceptiepil te overwegen en het tablet-vrije interval te missen als u wenst om van contraceptie te profiteren.

Zijn de tabletten met vertraagde periode veilig?

Norethisteron tabletten zijn een effectieve manier om periodes te vertragen. U moet altijd van tevoren met uw arts overleggen of het geschikt is om deze tabletten in te nemen, omdat het gevaarlijk kan zijn voor sommige vrouwen (bijv. vrouwen met een persoonlijke of familiale geschiedenis van bloedstolsels). U moet de vragenlijst invullen om te bepalen of u Norethisteron veilig kunt gebruiken.

Wie mag Norethisteron niet gebruiken?

U moet geen Norethisteron gebruiken als u:

 • zwanger bent;
 • allergieën voor Norethisteron of een van de ingrediënten in de tablet heeft;
 • een vaginale bloeding heeft die geen menstruatie is (dit geldt ook voor problemen uit het verleden van soortgelijke aard);
 • een probleem heeft met bloedstolsels of heeft een familiegeschiedenis van bloedstolsels zoals diepe veneuze trombose;
 • lijdt aan angina;
 • problemen heeft met uw lever;
 • last heeft van geelzucht tijdens de zwangerschap of een jeukende huiduitslag op uw lichaam die tijdens de zwangerschap is omgezet in blaren (pemphigoid zwangerschap);
 • algemene jeuk op het lichaam ervaart;
 • porphyria heeft, een zeldzame aandoening die vooral de huid en het zenuwstelsel aantast.

Gebruik Norethisteron alleen op advies van uw arts als u een van de volgende stoffen heeft:

 • Migraine;
 • Epilepsie;
 • Astma;
 • Hartaandoeningen;
 • Nierproblemen.

Norethisteron kan geschikt zijn na een controle met uw arts. Als u in een van de bovenstaande categorieën valt, kunnen wij u geen periodetabletten voorschrijven, omdat dit gespecialiseerde controle vereist.

Kan ik Norethisteron met andere medicijnen gebruiken?

Norethisteron kan veilig worden ingenomen met de meeste medicijnen, met uitzondering van de volgende:

 • Anti-epileptica;
 • Bepaalde antibiotica zoals doxycycline en rifampicine;
 • Bepaalde antivirale middelen, zoals deze die gebruikt worden bij de behandeling van HIV;
 • Aminoglutethimide;
 • Ciclosporine, gebruikt in het onderdrukken van het immuunsysteem;
 • Bepaalde pijnstillers zoals niet-steroïde ontstekingsremmers, zoals ibuprofen, naproxen, enz;
 • Geneesmiddelen gebruikt om hoge bloeddruk te behandelen;

U moet met uw arts spreken als u medicijnen gebruikt die in de bovenstaande categorieën vallen. Misschien kunt u nog steeds Norethisteron gebruiken onder toezicht van uw arts. Lees ook altijd goed de bijsluiter door voor alle informatie.

Bijsluiter Norethisteron

Wanneer moet ik naar mijn dokter?

U moet naar uw arts gaan als u tabletten met menstruatievertraging wilt innemen, maar u een aandoening heeft of medicijnen gebruikt die niet met Norethisteron kunnen worden gebruikt. Ook moet u naar uw arts gaan als u geen menstruatie heeft na het stoppen met Norethisteron (omdat het kan zijn dat u zwanger bent).

Verschil tussen Norethisteron, Utovlan of Primolut N

Utovlan en Primolut N zijn de merkversies van Norethisteron. Ze bevatten allemaal dezelfde werkzame stof (Norethisteron) en het enige verschil kan zijn in de inactieve bestanddelen (zoals hulpstoffen die de tablet aan elkaar binden). Ze werken allemaal op dezelfde manier en zijn even effectief. Sommige vrouwen hebben een bepaald merk geprobeerd en willen daar misschien bij blijven, maar geen enkel merk is beter dan het andere. Als u de voorkeur geeft aan een bepaald merk, neem dan contact op met de apotheker.

Mag ik Norethisteron meenemen in het vliegtuig?

U mag uw medicijnen meenemen in het vliegtuig als onderdeel van uw handbagage. Zorg er altijd voor dat uw tabletten in de bijgeleverde doos zitten, met het apothekersetiket waarop uw naam en instructies vermeld staan. Om extra zeker te zijn, raden wij u aan om dit voor de reis te controleren bij de luchtvaartmaatschappij.