Kalknagels

De beste behandeling tegen kalknagels

De beste behandeling tegen kalknagelsWist u dat een kwart van de bevolking wel eens last heeft van kalknagels? De term ‘kalknagels’ is bij deze aandoening trouwens verwarrend, want kalknagels hebben niets met kalk te maken. De nagels zien er kalkachtig uit door een schimmelinfectie.

Schimmels op het lichaam

Het idee dat een schimmel de kalknagel veroorzaakt zal voor veel mensen best een vies idee zijn. Toch is het bestaan van een schimmel op het lijf helemaal niet zo vreemd. Het is zelfs zo dat iedereen onschuldige schimmels op de huid heeft! Dat is geen wonder, want schimmels houden van warme en vochtige plekken. Zulke plekken zijn op ons lichaam natuurlijk volop te vinden. Geen wonder dat onze voeten voor schimmels een fijne plek zijn. Het dragen van sokken en schoenen zorgt voor een ideaal klimaat. En dat is helemaal niet erg, omdat we in de meeste gevallen helemaal niets merken van die ongenode gasten. Pas op het moment dat zo’n schimmel de huid of nagel binnendringt en daar verder groeit ervaren we ongemak. Er is dan sprake van een infectie.

Zie hier alle medicijnen tegen kalknagels

Symptomen schimmelinfectie

In de meeste gevallen begint een schimmelinfectie aan de nagelranden. Op de nagel verschijnt dan vervolgens een gelig of wit vlekje. Die vlek breidt zich steeds verder uit, doordat de schimmel zich verspreidt in de nagel. Uiteindelijk zal de nagel hierdoor brokkelig, broos en dikker worden. Soms doet de nagel hierdoor pijn. Maar ook zonder pijn bent u de kalknagel waarschijnlijk liever kwijt dan rijk; zo’n kalknagel ziet er namelijk niet mooi uit. Daarnaast is het ook nog eens besmettelijk. De schimmel die de kalknagel veroorzaakt kan namelijk verspreid worden via loslatende huidschilfers. Wanneer iemand anders op blote voeten loopt en in aanraking komt met die huidschilfers, vindt de schimmel makkelijk zijn weg naar een volgende nagel. Op plekken zoals sauna, sportschool en zwembad is de kans op besmetting dan ook het grootst. Om de kans op besmetting te voorkomen is het raadzaam om op deze plekken altijd slippers te dragen.

Kenmerken kalknagel

Om een kalknagel te kunnen herkennen, is het handig om te weten welke kenmerken deze heeft. Op een rij gezet gaat het om de volgende kenmerken:

  • De nagel is verdikt, waardoor deze dikker lijkt dan normaal;
  • Er is sprake van een verkleuring aan de randen van de nagel;
  • De nagel kan vervormen;
  • Er zitten schilfers en vuil onder de nagel;
  • De nagel groeit langzamer dan normaal;
  • De nagel is broos en brokkelt daardoor makkelijk af.

Behandeling kalknagels

Het is raadzaam om snel actie te ondernemen wanneer u een kalknagel opmerkt. Bij de drogist en apotheek zijn vrij verkrijgbare crèmes en gels te krijgen. De werkzame ingrediënten verschillen per middel. Wanneer een bepaalde behandeling dus niet lijkt de werken, kan er gekozen worden voor andere medicatie. Het ene product levert ook sneller resultaat op dan het andere. Daarnaast verschilt de manier van aanbrengen. Sommige middelen moeten dagelijks aangebracht worden, terwijl andere slechts één keer aangebracht hoeven te worden en dan al resultaat zouden moeten geven. Welk middel voor u het meest geschikt is, hangt onder meer af van uw wensen wat betreft gebruik en gebruiksgemak. Houd er wel rekening mee het behandelen van een kalknagel veel tijd kan kosten. Het kan wel maanden duren voordat de aangedane plek helemaal uitgegroeid is. Dit komt onder meer doordat de schimmelinfectie onder de nagel zit en daardoor dus lastig te bereiken is. Om het proces wat te bevorderen kunt u ervoor kiezen om schimmeldodend poeder in uw sokken en schoenen te strooien. Een arts kan eventueel een pillenkuur voorschrijven tegen kalknagels. Zo’n kuur werkt echter niet altijd en kan bijwerkingen geven.

Voorbeelden van medicijnen tegen kalknagels zijn Lamisil en Terbinafine.

Het voorkomen van schimmelnagels

Bent u eindelijk van een schimmelnagel af? Dan wilt u natuurlijk het liefst voorkomen dat er een nieuwe schimmelinfectie ontstaat. Een aantal tips om het schimmels zo lastig mogelijk te maken:

  • Gebruik bij het voeten wassen geen zeep. Zo blijft de beschermende zuurtegraad van de huid op peil;
  • Houd voeten goed droog en schoon, omdat schimmels het beste groeien in een vochtige omgeving;
  • Droog na het douchen de voeten goed af en vergeet daarbij niet te drogen tussen de tenen;
  • Wissel regelmatig van schoenen, zodat de schoenen na het dragen goed kunnen luchten;
  • Doe elke dag schone sokken aan. Natuurlijk materiaal, zoals katoen of wol, is het beste;
  • Heeft u last van zweetvoeten? Gebruik dan een drogend poeder, zodat de voeten toch zo droog mogelijk blijven.

Wanneer u bovenstaande maatregelen in acht neemt, houd u de kans op kalknagels zo klein mogelijk. Heeft u toch een kalknagel? Start dan zo snel mogelijk met de behandeling, om verdere uitbreiding en besmetting te voorkomen.