Gezondheid

5 gênante aandoeningen nader bekeken

5 gênante aandoeningen nader bekekenDe meeste mensen vinden het geen probleem om met gezondheidsklachten naar de huisarts te gaan. Een langdurige griep die niet vanzelf lijkt te verdwijnen, problemen met een hoge bloeddruk, of een ingegroeide teennagel; we bellen de huisarts en laten onze behandelen. Er zijn echter ook nog steeds aandoeningen waar veel mensen zich voor schamen. Die schaamte zorgt voor een hoge drempel als het gaat om een doktersbezoek. Dat is jammer, want in de praktijk zijn de meeste van deze gênante aandoeningen heel makkelijk te behandelen. Maar in plaats van het laten behandelen, hebben we dan opeens de neiging om met de kwaal rond te blijven lopen. Belangrijk om dan te bedenken: huisartsen kijken nergens van op en zijn echt wel wat gewend. Maak dus gewoon die afspraak, ook als het gaat om een van de zes volgende gênante aandoeningen!

1.    Erectiestoornissen

Weet u dat zo’n 14 procent van de Nederlandse mannen te maken heeft met een erectiestoornis? Leeftijd speelt daarin een rol: hoe ouder u bent, hoe groter de kans op erectieproblemen is. In de praktijk heeft ongeveer een derde van de mannen tussen de 50 en 70 jaar op een bepaald moment erectieproblemen. Eigenlijk komt het dus best veel voor, maar toch blijft het een kwaal waarvan het voor veel mannen lastig is om voor naar de huisarts te stappen. Mannen wachten maar liefst gemiddeld twee jaar voordat ze een afspraak maken! En dat is jammer, want in de meeste gevallen gaan erectieproblemen niet vanzelf over. Bepaalde aanpassingen in levensstijl kunnen helpen, zoals minder alcohol drinken of stoppen met roken. Maar op veel zaken heeft u zelf weinig invloed. Daarom is het echt aan te raden om niet te lang te wachten tot u bij de huisarts aan de bel trekt. Er zijn heel wat medicijnen die kunnen helpen bij erectiestoornissen. De werking en het effect van deze medicatie is verschillend. Wanneer u uw klachten uitlegt aan de arts, kan hij of zij de juiste afweging maken. De kans is groot dat u dan snel van de klachten af bent! Levitra is een voorbeeld van een erectiemedicijn.

2.    Aambeien

Vlakbij de anus, aan de binnenkant van de darm, zitten zwellichaampjes. Wanneer deze zwellichaampjes te veel opzwellen ontstaat er irritatie en jeuk. Er is dan sprake van aambeien. Vaak zitten deze aan de binnenkant van de darm, maar ze kunnen ook naar buiten zakken, rondom de anus. Bij harde ontlasting of bij het afvegen met ruw wc-papier kunnen de zwellichaampjes dan open schuren. U ziet dan helderrood bloed in de wc of op het toiletpapier. Aambeien kunnen verminderen door aanpassingen in het voedingspatroon. Het eten van voldoende vezels kan helpen. Daarnaast zijn er bij de drogist vrij verkrijgbare geneesmiddelen te krijgen, zoals crèmes tegen de jeuk. Is er echter sprake van pijnlijke aambeien, of van aambeien die niet verdwijnen? Dan is het aan te raden om de huisarts te bezoeken. Als het nodig is kan hij of zij u doorverwijzen naar een specialist.

3.    Vaginale schimmelinfectie

Ervaart u als vrouw klachten als jeuk en roodheid rond de vagina, met daarbij een witte afscheiding? Dan kan er sprake zijn van een vaginale schimmelinfectie. Sommige vrouwen hebben hier regelmatig last van, waardoor zij de klachten snel herkennen. Als er sprake is van zo’n infectie kunt u in principe even afwachten of de klachten vanzelf weer verdwijnen. Dit gebeurt alleen niet altijd. In dat geval kunt u bij de drogist of apotheek terecht, voor een schimmeldodende crème of een schimmeldodend tablet. Houdt u echter klachten en weet u niet zeker of die ontstaan door een vaginale schimmelinfectie, of dat er misschien een andere oorzaak voor is (bijvoorbeeld een SOA)? Ga dan altijd naar de huisarts om de klachten verder te laten onderzoeken. Ook in het geval van een hardnekkige vaginale schimmelinfectie is een bezoek aan de huisarts aan te raden. Er kan dan een antischimmelmiddel worden voorgeschreven.

4.    Flatulentie

In ons spijsverteringsstelsel zit gas. Dit komt daar doordat we wanneer we slikken steeds wat lucht meenemen. En ook bij de verwerking van het voedsel in onze dikke darm komt gas vrij. Dat gas moet er natuurlijk ook weer uit. Dat gebeurt in de vorm van winden. Weet u dat we iedere dag gemiddeld 10 winden laten? En wanneer u producten eet zoals kool, uien, fruit, kauwgom en brood is de kans groot dat u nog wat meer winden laat. Deze voedingsmiddelen zorgen namelijk voor extra gasvorming. Winderigheid (oftewel flatulentie) kan een signaal zijn van diverse problemen. Verstopping kan een oorzaak zijn, maar ook bijvoorbeeld lactose-intolerantie of een prikkelbare darm kunnen klachten veroorzaken. In sommige gevallen blijft de oorzaak onduidelijk. Heeft u veel last van flatulentie? Dan is het aan te raden om naar de huisarts te gaan, zodat er gezocht kan worden naar die eventuele achterliggende oorzaken.

5.    Urineverlies

Wist u dat een kwart van alle vrouwen weleens last heeft van ongewenst urineverlies? En toch is het een kwaaltje waar niet graag over gepraat wordt. Daarbij maakt het weinig verschil of er sprake is van licht urineverlies bij het lachen of niezen, of dat er sprake is van plotseling aandrang waarbij het toilet niet gehaald wordt: we praten er niet over. In de praktijk is het zelfs zo dat de helft van alle mensen die te maken hebben met ongewenst urineverlies daar geen hulp voor zoeken! Dat is erg jammer, want er zijn vaak manieren om de klachten te verminderen. Zo kan bekkenbodemtherapie helpen en in sommige situaties kan medicatie uitkomst bieden. Zoek dus hulp wanneer u last heeft van deze klacht en loop er niet mee door!