Showing all 3 results

Show sidebar

Wat is een blaasontsteking?

Blaasontsteking is een veel voorkomende aandoening. De helft van alle vrouwen krijgt het minstens één keer in hun leven, en ongeveer 1 op 5 vrouwen die het al eens eerder hebben gehad, krijgt het weer. Blaasontsteking wordt meestal veroorzaakt door een bacteriële infectie in de blaas. Deze leidt tot een ontsteking, en in de meeste gevallen kan het zeer gemakkelijk worden behandeld.

Wat zijn de symptomen van blaasontsteking?

De meest voorkomende symptomen van blaasontsteking zijn:

  • pijn of een prikkende sensatie wanneer u plast;
  • die vaak moet plassen, maar slechts kleine hoeveelheden per keer moet doorgeven;
  • donkere, sterk ruikende urine;
  • bloed in uw urine;
  • pijn in uw buik of onderrug;
  • koortsachtig.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat deze symptomen zich kunnen voordoen als gevolg van een andere medische aandoening. Hieronder valt: een seksueel overdraagbare infectie, ontsteking van de plasbuis, vaginale spruw (bij vrouwen) of prostatitis (bij mannen).

Als u vermoedt dat u een seksueel overdraagbare infectie hebt, kunt u naar onze seksuele gezondheidskliniek gaan voor advies, tests en behandelingen.

Welke behandelingen zijn er voor blaasontsteking?

Milde blaasontsteking vereist niet altijd een medische behandeling. In veel gevallen zal het na een paar dagen vanzelf opruimen. De eerste keer dat u blaasontsteking krijgt, moet u echter altijd een bezoek brengen aan uw huisarts. Hierna bent u bekend met de symptomen en kunt u beslissen of u al dan niet antibiotica nodig heeft.

Behandeling van blaasontsteking thuis

Als u milde symptomen heeft die net zijn ontstaan, dan zijn er een aantal manieren waarop u uw blaasontsteking thuis kunt verhelpen:

  • veel water drinken;
  • het overnemen van vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals ibuprofen en paracetamol;
  • uw ongemak te verzachten met een heetwaterkruikje;
  • het vermijden van alcohol, vruchtensap en cafeïne.

Als uw blaasontsteking langer dan een paar dagen aanhoudt, dan moet u medische hulp zoeken. Mocht u deze onbehandeld laten, kan de infectie zich verspreiden naar uw nieren, waardoor het een medisch noodgeval wordt. Als u hoge koorts of hevige pijn krijgt, of als uw klachten verergeren, moet u onmiddellijk naar een arts gaan.

Behandeling van blaasontsteking met medicijnen

Uw huisarts zal u normaal gesproken een korte antibioticakuur voorschrijven, zoals Nitrofurantoïne of Trimethoprim. Als u al eerder met blaasontsteking bent gediagnosticeerd en u wilt deze behandelen met antibiotica, dan kunt u een kuur Nitrofurantoïne of Trimethoprim bestellen.

Heeft u drie of meer blaasontstekingen gehad in het afgelopen jaar, dan moet u naar uw huisarts gaan, omdat u misschien extra tests nodig hebt.

Als u merkt dat antibiotica helemaal niet helpen bij uw blaasontsteking, dan moet u een arts raadplegen.