De meeste mensen hebben weleens te maken gehad met een voetaandoening, zoals likdoorns, voetschimmel en kalknagels. Het zijn gelukkig geen gevaarlijke aandoeningen, maar ze kunnen wel oncomfortabel en vervelend zijn. Wanneer u een kalknagel heeft, wilt u daar natuurlijk het liefst zo snel mogelijk van af. Gelukkig is zo’n kwaaltje relatief makkelijk zelf te behandelen.
Zo herkent u een kalknagel
De kalknagel wordt ook wel schimmelnagel genoemd. Deze laatste term past eigenlijk beter, omdat de aandoening inderdaad door een schimmel veroorzaakt wordt. Het resultaat is een nagel die brokkelig is, dikker dan normaal en vaak ook verkleurd. In de meeste gevallen worden de teennagels aangetast, maar in principe kunnen ook vingernagels aangetast worden. Door de infectie wordt de nagel zo dik dat deze amper meer te knippen is met een nagelschaar. Is de nagel groen, bruin of witgeel van kleur en lastig te knippen? Dan zijn dat duidelijke tekenen dat er sprake is van een kalknagel.
De oorzaak van schimmelnagels
De schimmel die kalknagels veroorzaakt is een schimmel die eigenlijk overal in onze leefomgeving voorkomt. Ze zitten in de tuin, maar ook in huis of op huisdieren. Warme, natte ruimten zijn favoriet. In zwembaden, kleedkamers en douches bij sportclubs komt u er dus ook al snel mee in aanraking. U kunt zelfs besmet raken via de huidschilfers van een ander besmet persoon. Wanneer u bijvoorbeeld thuis op de badmat staat, waar een huisgenoot heeft gestaan met voetschimmel, is er infectiegevaar. De kans dat u met de schimmel in aanraking komt is dus groot. Dit is meestal niet erg, want als u een goede weerstand heeft is de kans op het krijgen van een schimmelinfectie klein. Toch is dat niet altijd afdoende. Zijn uw voeten vaak vochtig? Dan neemt de kans op een schimmelinfectie toe, omdat schimmels floreren op vochtige, warme plekken. Vaak start de infectie aan de nagelrand, waarna de schimmel zich onder de nagel verder verspreidt.
Zie hier alle medicijnen tegen kalknagels
Het voorkomen van kalknagels
Wanneer u weet waar de kans op het vinden van schimmel groot is, kunt u passende maatregelen nemen. Zorg er in ieder geval voor dat uw voeten zo droog mogelijk blijven, door ze na het douchen en zwemmen snel af te drogen. Vermijd ook het gebruik van synthetische stoffen, omdat deze zweetvoeten opleveren. Denk dan bijvoorbeeld aan panty’s. Beter is het om katoenen of wollen sokken te dragen. Draag daarnaast in openbare ruimtes zoveel mogelijk badslippers. Loop dus niet op blote voeten naar de kleedhokjes, maar droog je voeten eerst af en loop er daarna heen op badslippers. Ook thuis kunt u voorzorgsmaatregelen nemen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat alle gezinsleden een eigen nagelschaartje gebruiken. Daarnaast is het goed om de voeten te wassen met antibacteriële zeep. Door het gebruik van zulke zeep blijft de zuurgraad van de huid intact, waardoor de kans op besmetting kleiner is.
Zo behandelt u kalknagels
Heeft u toch een besmetting opgelopen? Dan wordt het tijd om op zoek te gaan naar een goede behandeling. Wat betreft kalknagels zijn er tal van zalfjes, poeders en crèmes verkrijgbaar. Veel daarvan is vrij verkrijgbaar, bij apotheek of drogist. De ingrediënten kunnen verschillend zijn. Heeft u geen baat bij het ene middel? Dan zou het andere middel misschien wel kunnen helpen. Nog een belangrijk verschil tussen alle middeltjes is de snelheid van het resultaat. Bij sommige middelen wordt binnen een week effect beloofd, terwijl andere middeltjes minimaal een maand gebruikt moet worden voor resultaat. Nog een belangrijk punt is het gebruiksgemak van al die middelen. Als dat voor u een belangrijke factor is, is dit er dus zeker een om mee te wegen. Houd er echter rekening mee dat de behandeling van kalknagels altijd wat tijd zal vergen. Bij kalknagels zit de schimmelinfectie namelijk onder de nagel, waardoor het aangedane gebied lastig te bereiken is. Daarom wordt ook aangeraden om bij de eerste tekenen van een kalknagel al met een behandeling te starten. Op dat moment is de schimmel nog niet te ver onder de nagel gedrongen, waardoor behandeling makkelijker en sneller is.
Voorbeelden van kalknagels medicatie zijn Lamisil en Terbinafine.
Andere middeltjes tegen kalknagels
Bent u niet zo van de medicatie? Dan kunt u natuurlijk altijd nog naar huis-, tuin- en keukenmiddeltjes grijpen. Houd er wel rekening mee dat de werking van deze middeltjes niet gegarandeerd kan worden. Een bekend voorbeeld van zo’n middeltje is azijn. Men zegt dat de zure bestanddelen van azijn de schimmel onder de nagel kunnen doden. Wilt u dit proberen? Dan dient u uw voet dagelijks 15 minuten te weken in water met azijn. Anderen zeggen overigens dat het al voldoende is om de aangedane nagel twee per dag te deppen met een watje met azijn. Er zijn nog andere huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die effect zouden kunnen hebben. Zo adviseren sommigen om de nagel dagelijks een minuutje in de eigen ochtendurine te deppen. Ziet u dit niet zitten? Dan kunt u dus gelukkig prima terecht bij apotheek of drogist, voor een wat aantrekkelijker middeltje.