Het hebben van een SOA is niet prettig. Helaas is dat niet het enige: het is niet alleen niet prettig, maar kan ook nog eens gevaarlijk zijn. Chlamydia is een van de bekendste en vaak voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen. Het gevaarlijk van deze SOA is dat men niet direct merkt besmet te zijn. Symptomen ontbreken namelijk vaak. Daarom is het extra belangrijk om het krijgen van deze SOA te voorkomen. Maar hoe doet u dat? En, wanneer u het al heeft: hoe komt u er weer van af?
Oorzaak van chlamydia
Chlamydia is eigenlijk een soort infectie, die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie die hiervoor verantwoordelijk is, is de Chlamydia trachomatis. Deze kan te vinden zijn in het slijmvlies van vagina, penis en anus. Geen wonder dat deze seksueel overdraagbare aandoening erg besmettelijk is. Besmetting kan overigens alleen plaatsvinden via seksueel contact. Er wordt nog wel eens beweerd dat het ook overdraagbaar is via de wc-bril, of zelfs via bestek. Deze bewering is echter niet waar.
Ziek zonder klachten
Zoals aangegeven is het verraderlijke van chlamydia dat je het kunt hebben zonder er iets van te merken. Iemand die besmet is kan hiermee dus maanden rondlopen zonder symptomen te hebben. In deze periode is de kans op het besmetten van iemand anders dus een groot risico. Overigens kunnen er door chlamydia wel degelijk klachten ontstaan. Omdat deze klachten bij vrouwen erg lijken op andere SOA’s (bijvoorbeeld gonorroe) of andere infecties (bijvoorbeeld blaasontsteking), is het lastig om te beoordelen wat nu precies de oorzaak is. Daarom is het in dergelijke gevallen altijd aan te raden om een SOA-test te doen. Zo voorkomt u dat u anderen ongemerkt besmet bij seksueel contact. Opvallend is trouwens dat bij het grootste deel van de vrouwen de klachten na een week of vier vanzelf weer verdwijnen, zonder verdere complicaties. Ook dit is helaas verraderlijk, omdat je ook daarna de ziekte nog wel gewoon kunt overdragen.
Zie hier alle medicijnen Chlamydia te verhelpen
Symptomen bij mannen
Als man kunt u een dag of vier na de besmetting last krijgen van klachten. Dit kunnen diverse symptomen zijn, waaronder:
- Rode of heldere afscheiding uit de penisopening;
- Vaker moeten plassen;
- Een branderig of pijnlijk gevoel in de plasbuis tijdens het plassen;
- Pijn bij de ballen;
- Jeuk of irritatie bij de anus;
- Diarree;
- Bloederige afscheiding bij het poepen.
Symptomen bij vrouwen
Bij vrouwen duurt het langer dan bij mannen voordat er klachten ontstaan. Dit kan wel 7 tot 21 dagen na het moment van besmetting. Dan kunnen de volgende klachten voorkomen:
- Pijn in onderbuik of rechtsboven in de buik;
- Vaginaal bloedverlies;
- Een branderig gevoel in de plasbuis tijdens het plassen;
- Pijn bij het vrijen;
- Koorts;
- Een bloederige afscheiding bij het poepen;
- Jeuk of irritatie bij de anus.
Voorbeelden van Medicijnen tegen chlamydia zijn Azitromycine en Doxycycline.
Ernstige klachten bij chlamydia
Hoewel deze ziekte dus vaak geen tot weinig klachten geeft, kan er in sommige gevallen sprake zijn van ernstige complicaties. Zo kunt u als man last krijgen van infecties in de prostaat of in de bijbal. Deze infecties kunnen zeer pijnlijk zijn. Bij vrouwen kunnen er ook infecties ontstaan, maar dan in het kleine bekken, de eileiders en de baarmoeder. De gevolgen hiervan kunnen zeer ernstig zijn. Zo kunnen vrouwen last krijgen van chronische buikpijn, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap krijgen of zelfs onvruchtbaar raken.
Chlamydia tijdens de zwangerschap
Bent u zwanger en komt u erachter dat u besmet bent met chlamydia? Dan kan dit ook gevolgen hebben voor je ongeboren kindje. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de baby in zo’n geval geboren kan worden met een laag geboortegewicht. In andere gevallen was er sprake van vroeggeboorte. Daarnaast is er tijdens de bevalling het gevaar dat ook de baby geïnfecteerd raakt. Hierdoor kunnen er infecties ontstaan aan de ogen of in de longen. Het is dus erg belangrijk om direct actie te ondernemen wanneer u denkt last te hebben van deze seksueel overdraagbare aandoening!
Wat te doen bij besmetting
Denkt u dat u mogelijk besmet bent met chlamydia? Dan is de eerste stap het maken van een afspraak bij de huisarts. Daar kan een SOA-test gedaan worden. Dit kan op verschillende manieren. Zo kan er onderzoek plaatsvinden via de urine. Ook kan er gekozen worden voor bloedonderzoek of het maken van een uitstrijkje. Is er al sprake van symptomen? Laat dan direct een test doen. Heeft u nog geen klachten? Dan kan het aan te raden zijn om een aantal weken te wachten met de test, omdat een besmetting anders mogelijk nog niet opgemerkt wordt. Overleg dit met uw huisarts, zodat er een plan opgesteld kan worden.
Behandeling van chlamydia
De behandeling van deze seksueel overdraagbare aandoening is gelukkig vrij eenvoudig. Met behulp van een antibioticakuur gaat men de bacteriën te lijf. Belangrijk is om op tijd te beginnen met zo’n kuur, omdat dit de kans op gezondheidsrisico’s verkleint. Schrijft de huisarts u een antibioticakuur voor? Maak deze kuur dan altijd volledig af, ook wanneer u al eerder geen klachten meer heeft. Te vroeg stoppen kan er namelijk voor zorgen dat de overgebleven bacteriën zich toch weer gaan vermenigvuldigen. Dan laait de infectie dus weer op. Na de kuur zou de infectie weer verdwenen moeten zijn. Het is raadzaam om na ongeveer een jaar nogmaals een SOA-test uit te voeren, zodat aangetoond kan worden of de ziekte inderdaad verdwenen is. Als dat niet het geval is, kan een nieuwe antibioticakuur ingezet worden.