Gewichtsverlies

Obesitas te lijf met een gezonder eetpatroon

Obesitas te lijf met een gezonder eetpatroonOns lichaam haalt energie uit ons eten. Wanneer we te veel eten, haalt het lijf te veel energie uit het voedsel. Dit te veel aan energie wordt opgeslagen als vetten. Obesitas is een steeds groter probleem in de wereld. Dit komt doordat de mens de afgelopen decennia anders is gaan eten. Het eten van bepaalde voedingsmiddelen vergroot echter de kans op overgewicht. Door de dikmakers zo veel mogelijk te vermijden, kun je voorkomen dat je last krijgt van overgewicht, of zelfs afvallen.

Meer volkoren voedingsmiddelen

Producten waarin de volle tarwekorrel is verwerkt, zijn gezonder dan producten van bewerkte tarwekorrels. Het heeft daarom de voorkeur om te kiezen voor volkoren varianten van voedingsmiddelen. Koop dus geen gewone spaghetti, maar de volkoren versie. Houd er rekening mee dat veel bruin brood uit de supermarkt bruin lijkt door het gebruik van gekleurde bloem en niet door het gebruik van volkoren. Dit betekent dus dat het brood er gezond uit lijkt te zien, maar dit eigenlijk niet echt is. Het komt er op neer dat we steeds minder pure producten eten.

Wanneer volle tarwekorrels een keer gemaald worden, ontstaat er volkorenmeel. Hiervan worden volkoren producten gemaakt. Dit tarwemeel kan echter ook nog gezeefd worden. Hierdoor blijft er bloem over, maar verdwijnen alle zemelen en vezels. Het restproduct (bloem) is moeilijker te verteren door ons lijf en het wordt sneller omgezet in lichaamsvet. Wist u dat de koolhydraten uit producten met bloem een belangrijke oorzaak zijn van obesitas? En het lastige is dat in heel veel voedingsmiddelen bloem zit: van brood tot soep, en van koekjes tot pasta.

Zie hier alle medicijnen om af te vallen

Invloed van medicatie

Er kan nog een oorzaak zijn van obesitas en dat is een oorzaak die vaak over het hoofd wordt gezien: medicijngebruik. Bij veel medicatie is obesitas namelijk een bekende bijwerking. Medicijnen kunnen bijvoorbeeld de bacteriebalans in darmen en maag beïnvloeden, waardoor de darmflora voeding niet meer goed kan verteren. Alleen de snelle suikers, die makkelijk verteerbaar zijn, worden dan nog door het lichaam opgenomen. Terwijl gezondere voedingsstoffen ons lichaam weer verlaten voordat ze opgenomen kunnen worden. Omdat medicatie voorgeschreven wordt als dat nodig is, is het lastig om deze oorzaak van obesitas te vermijden. Denkt u echter veel last te hebben van deze ongewenste bijwerking? Bespreek dit altijd met uw arts, want mogelijk zijn er alternatieven.

Suiker, suiker, suiker

De meest bekende dikmaker is toch wel suiker. Wist u dat suiker eigenlijk een soort drugs is? Ons lichaam raakt gewend aan bepaalde hoeveelheden. Zo gauw u mindert met die suikers, kunt u afkickverschijnselen krijgen. Denk aan hoofdpijn en vermoeidheid. Het lastige van suiker is dat het lichaam ook went aan de toevoeging, waardoor er steeds meer suiker toegevoegd moet worden om het nog te proeven. Alle te veel aan suiker wordt omgezet in vet. Wat het ingewikkeld maakt is dat in veel bewerkte voedingsmiddelen suiker verwerkt is, ook in producten waarvan je het niet zou verwachten. In de zakjes saus die gebruikt kunnen worden bij groenten zit bijvoorbeeld extra suiker. Erger nog zijn de combinaties van suiker, bloem en vet. Een koekje bijvoorbeeld bevat alle drie deze voedingsstoffen. Drie potentiële dikmakers tegelijk dus!

Vlees en bier

Er zijn meer van die ongemerkte dikmakers. Wist u dat bier en andere alcoholische dranken heel slecht voor de lijn zijn? Die bierbuik ontstaat niet voor niets! Bedenk dat alcohol eigenlijk niets meer en niets minder is dan een soort harddrugs. In veel westerse landen is alcoholmisbruik een groot probleem. Overigens zit er wel verschil tussen de verschillende dranken. Zo is bier meer dikmakend dan wijn. Dat wil uiteraard niet zeggen dat het dan een gezond alternatief is voor bier. Alcohol is hoe dan ook niet goed voor je gezondheid. Beter dus om het zoveel mogelijk te laten staan! Ditzelfde geldt overigens in wat mindere mate ook voor vlees. Vlees zit bomvol vet en energie; een ideale dikmaker dus! Daarnaast is het goed om te bedenken dat er in vlees ook nog eens heel veel stoffen zitten die het lichaam helemaal niet kan gebruiken. Deze stoffen moeten door het lichaam allemaal weer afgebroken en verwijderd worden.

Voorbeelden van medicijn om af te vallen zijn Saxenda, Mysimba en Xenical.

In kleine hoeveelheden is dit nog niet zo’n probleem, maar wanneer men grote lappen vlees naar binnen werkt wordt het een ander verhaal. Eet u een grote vleesmaaltijd? Alle gifstoffen die het lichaam dan niet kan verwerken worden in het lichaam ingekapseld in vet. Zo wordt voorkomen dat de stoffen schade aan kunnen richten, maar tegelijkertijd neemt de hoeveelheid vet dus weer toe. Permanent vegetarisch eten kan daarom een heilzaam effect hebben. Is dat nog een stap te ver? Bedenk dan dat zelfs een vleesloze dag per week al verschil kan maken. In combinatie met het eten van meer volkorenvezels en minder bloem en suiker zorg je voor een beter eetpatroon. Zo kun je in kleine stapjes obesitas te lijf gaan en gezonder worden!