Stoppen met roken

De effecten van stoppen met roken

Stoppen met rokenEr zijn weinig rokers die niet af en toe denken dat ze eigenlijk willen stoppen. Misschien herkent u dat zelf ook wel. In de praktijk blijkt stoppen met roken echter erg lastig. Hoe komt dat toch? Om dat te begrijpen is het handig om een paar dingen te weten.

De verslavende sigaret

De belangrijkste oorzaak van het moeilijk kunnen stoppen met roken, is de verslaving die optreedt. U raakt lichamelijk afhankelijk van de sigaret en krijgt ontwenningsverschijnselen als u probeert te stoppen. Daar zit ook een bepaalde component van gewenning bij. Even een rokertje na het eten, of een moment van ontspanning na een drukke werkdag. Juist op zulke momenten is de drang naar een sigaret groot. Dergelijke gewoontes zijn niet makkelijk om af te leren. De sigaret vervult dan een bepaalde behoefte naar ontspanning, comfort of gezelligheid. Daarnaast kan het een prettige afleiding zijn. Al die positieve gevoelens maken het nog lastiger om die verslavende sigaret niet meer op te steken.

Schadelijke effecten

Wanneer u puur kijkt naar de schadelijke effecten van roken, is er eigenlijk maar één optie: zo snel mogelijk stoppen! Door roken raakt u sneller vermoeid, wordt uw huid slechter en de conditie minder. Als roker bent u ook nog eens gemiddeld vaker ziek dan iemand die niet rookt. Het risico op luchtwegproblemen is groot. En dan hebben we het nog niet eens over de verhoogde kans op hart- en vaatziekten bij rokers en het grotere risico op bepaalde vormen van kanker. De vraag is dan of al die schadelijke effecten opwegen tegen het plezier van het roken. Is het antwoord nee? Dan heeft u een goede uitgangspositie om te gaan stoppen met roken. Wanneer de positieve effecten niet langer opwegen tegen de negatieve effecten, kost stoppen minder moeite.

Zie hier alle medicijnen die u kunnen helpen te stoppen met roken

Psychische oorzaak

Blijkt het toch lastiger dan verwacht om die sigaret weg te leggen? Dan is het belangrijk om niet alleen naar de lichamelijke verslaving, maar ook naar de psychische verslaving te kijken. Wat is de reden dat u rookt? Misschien voelt u zich zekerder met een sigaret in de hand, of geeft het u rust om na een stressvolle dag een sigaret op te kunnen steken. Om daadwerkelijk te kunnen stoppen met roken is het belangrijk om die achterliggende psychische oorzaken aan te pakken. Het beste is het om te starten met het uitwerken van een plan voor het stoppen met roken. Leg daarin bijvoorbeeld vast wat u gaat doen wanneer u ontzettend veel trek in een sigaret krijgt. Zorg bijvoorbeeld voor afleiding door de tv aan te zetten, of neem een dropje in plaats van een sigaret. Wanneer u een plan heeft om zulke moeilijke momenten door te komen, zal dit het stoppen uiteindelijk makkelijker maken.

Stoppen met roken met behulp van Champix

ChampixOndersteuning met medicijnen kan het stoppen met roken vergemakkelijken. Champix is een voorbeeld van zo’n middel. Deze nicotinevrije medicatie stimuleert de nicotinereceptoren in de hersenen. Hierdoor heeft u geen sigaret nodig om die stimulatie te creëren. De kans op ontwenningsverschijnselen wordt hierdoor kleiner. Denk bijvoorbeeld aan een kleinere kans op hoofdpijn, maag- en darmproblemen, slecht slapen of snel geïrriteerd raken. Doordat de lichamelijke klachten minder erg zijn, is het makkelijker om de energie te besteden aan eventuele psychische klachten. Dit zal ervoor zorgen dat het stoppen met roken makkelijker gaat.

Zyban als ondersteunend middel

ZybanOok het geneesmiddel Zyban wordt regelmatig voorgeschreven wanneer iemand wil stoppen met roken. Dit middel geeft het meeste resultaat wanneer er sprake is van motivatie om te stoppen. Neemt u bijvoorbeeld deel aan een ‘stoppen met roken’-programma? Dan is deze medicatie een goede aanvulling. U kunt al met het slikken van deze tabletten starten wanneer u nog rookt. Stel dan wel een datum vast waarop u zult gaan stoppen, bij voorkeur in de tweede week dat u dit middel gebruikt. Dit is ook de week waarin u het meeste last zult krijgen van ontwenningsverschijnselen, zoals hoesten, hoofdpijn, keelpijn en snel geïrriteerd zijn.

Dit middel geeft op die moeilijke momenten een steuntje in de rug, zodat succesvol stoppen met roken makkelijker zal worden. Houd er wel rekening mee dat het stoppen met roken gepaard zal gaan met ontwenningsverschijnselen, op zowel de korte als de lange termijn. Wist u bijvoorbeeld dat door te stoppen met roken de bloeddruk en polsslag al na een half uur dalen? Ook hoesten hoort erbij, als reactie van het lichaam dat graag de longen weer schoon maakt. Stoppen is dus nog niet zo makkelijk. Grijp dan ook alle hulp aan!