Zomaar een dag op uw werk. De papieren en dossiers stapelen zich op op het bureau, de volgende vergadering staat al weer voor de deur en uw naaste collega heeft zich net ziek gemeld. Kortom; het is stressen. Opeens komt er een nare hoofdpijn opzetten. Een knellende, drukkende pijn aan beide kanten van het hoofd. Dit lijken symptomen van spanningshoofdpijn. Hoe wordt die veroorzaakt en, nog belangrijker, hoe komt u daar weer van af?
Overzicht
Kenmerken spanningshoofdpijn
Die knellende pijn aan de zijkanten van het hoofd is het belangrijkste kenmerk van spanningshoofdpijn. Het wordt weleens omschreven als een te strakke band om het hoofd. In het bovenstaande voorbeeld is stress (of spanning) waarschijnlijk de oorzaak van de hoofdpijn. Spanning is echter lang niet altijd de oorzaak van spanningshoofdpijn. Deze term wordt namelijk gebruikt als een soort verzamelterm voor verschillende soorten hoofdpijn. Het gaat dan specifiek om pijn die aan beide kanten van het hoofd zit, rondom of in de nek. Een ander belangrijk symptoom is dat de spieren in uw schouders, nek en schedel vaak gespannen of zelfs pijnlijk zijn.
De spanning uit de spieren straalt uit richting het hoofd, met hoofdpijn tot gevolg. De klachten kunnen erger worden door bijvoorbeeld fel licht of harde geluiden. Om die reden worden de symptomen nog wel eens verward met die van migraine. Bij migraine kunnen harde geluiden en fel licht namelijk triggers zijn voor een migraine aanval. Bij migraine is er echter vaak ook sprake van misselijkheid of zelfs overgeven, terwijl dit bij spanningshoofdpijn niet het geval is. Wel kunnen beide soorten hoofdpijn gepaard gaan met verminderde eetlust.
Zie hier alle medicijnen ter behandeling van migraine
Lastig, maar draaglijk
Spanningshoofdpijn is vervelend, maar de aandoening is meestal redelijk hanteerbaar. De pijn is meestal licht of matig. Dat is een groot verschil met de pijn zoals u die kunt ervaren als u last heeft van clusterhoofdpijn. Bij dat type hoofdpijn is de pijn namelijk extreem, waardoor u volledig uit de running zult zijn. Spanningshoofdpijn is vervelend, maar meestal geen reden tot uitval. Daarbij maakt het ook weinig verschil of u gaat rusten of door blijft werken. De mate van inspanning lijkt weinig invloed te hebben op de klachten die spanningshoofdpijn met zich meebrengt. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de aandoening niet vervelend kan zijn. Het werkt toch een stuk minder prettig als men hoofdpijn heeft.
De oorzaak van deze hoofdpijn
De oorzaak van spanningshoofdpijn is vaak lastig vast te stellen. Soms lijkt er helemaal geen reden te zijn dat er hoofdpijn ontstaat. En, zoals aangegeven, is het niet altijd stress of spanning die de spanningshoofdpijn veroorzaakt. Overigens kan spanning er wel voor zorgen dat u langer last houdt van de klachten. Dit kan psychische spanning zijn, in de vorm van stress. De spanning kan echter ook lichamelijk zijn. De aangespannen spieren in hals en schouders kunnen ervoor zorgen dat de hoofdpijn ontstaat of aanhoudt. Opvallend: niet alleen een toename van spanning, maar ook een afname lijkt hoofdpijn te kunnen veroorzaken. Misschien heeft u dit wel eens ervaren op een vrije dag, in het weekend bijvoorbeeld. Op het moment dat u volledig kunt ontspannen komt opeens die vervelende hoofdpijn opzetten. Verder lijken ook slaaptekort, een verkeerde lichaamshouding en hormonen een rol te kunnen spelen in het ontstaan van de klachten. Daarbij kan een erfelijke component een rol spelen. U lijkt meer risico te lopen op het moment dat er in de naaste familie mensen zijn met dezelfde klachten.
Behandeling van spanningshoofdpijn
Spanningshoofdpijn is in te delen in twee categorieën. Er kan sprake zijn van een episodische vorm, waarbij de hoofdpijn af en toe optreedt en dan een paar minuten of maximaal een paar dagen duurt. Er kan echter ook sprake zijn van een chronische vorm, waarbij de hoofdpijn zeer regelmatig en langdurig voorkomt. Heeft u meer dan 15 dagen per maand spanningshoofdpijn? Dan is er sprake van de chronische vorm. In beide gevallen kan een pijnstiller vaak wat verlichting bieden, zodat u toch goed kunt blijven functioneren. Let er wel op dat alle pijnstillers, zelfs paracetamol, als bijwerking hoofdpijn kunnen geven. Dan krijgt u dus juist hoofdpijn wanneer u de pijnstiller slikt. Dit effect is vooral merkbaar op de lange termijn, of bij veelvuldig gebruik. Gebruikt u liever geen of zo min mogelijk medicijnen? Zorg dan voor een gezonde levensstijl, omdat dit zal bijdragen aan een vermindering van de spanningshoofdpijn. Denk daarbij aan het eten van gezonde voeding en aan het krijgen van voldoende beweging.
Voorbeelden van migraine medicijnen zijn: Sumatriptan, Imigran Radis, Almogran en Amitriptyline.
Buitenlucht kan helpen om spanningsklachten te verminderen. Idealiter is het advies om vijf keer per week minimaal een half uur matig tot intensief te bewegen. Ga er dus lekker op uit, het bos in om te wandelen, of verken de buurt op de fiets. In combinatie met voldoende slaap en ontspanning is de kans groot dat u hierdoor verbetering merkt. Blijft het effect uit? Bespreek de problematiek dan ook eens met uw huisarts, zodat u samen op zoek kunt naar een oplossing.