Anticonceptie

Welke anticonceptiemiddel is voor mij het beste?

Anticonceptie

Op het gebied van anticonceptie is er in Nederland veel keus. Aan de ene kant is dat prettig, omdat er zo veel te kiezen valt. De kans dat er een soort tussen zit die echt bij jou past is groot. Aan de andere kant is het lastig, omdat dit ruime aanbod kiezen lastig kan maken. Om het maken van de juiste keus makkelijker te maken, zetten we een aantal soorten anticonceptie voor je op een rij, met daarbij de voor- en nadelen.

Het spiraaltje

Het spiraaltje is beschikbaar in twee verschillende soorten. Er is de hormoonspiraal, die bescherming biedt voor vijf jaar. Daarnaast is er de koperspiraal. Deze biedt nog langer bescherming tegen zwangerschap: vijf tot tien jaar. Beide soorten worden geplaatst in de baarmoeder. Een groot verschil met veel andere anticonceptiemiddelen is dat het spiraaltje niet werkt op basis van hormonen. Wanneer u veel last heeft van hormonen, of liever geen extra hormonen in uw lijf heeft, is het spiraaltje dus een interessante optie. Daarbij is dit middel minstens net zo veilig als de anticonceptiepil. In de praktijk is de betrouwbaarheid zelfs nog groter.

De pil kunt u namelijk vergeten, maar het spiraaltje zit er gewoon. Ook wanneer u moet braken of last heeft van diarree hoeft u zich geen zorgen te maken over de betrouwbaarheid. Er kunnen ook nadelen zijn. Zo kan het inbrengen van het spiraaltje als pijnlijk worden ervaren. Er is daarvoor ook altijd hulp nodig van een arts, u kunt het niet zelf inbrengen. Nog een nadeel kan zijn dat u met het spiraaltje nooit weet wanneer u ongesteld gaat worden. Daarnaast kan de menstruatie pijnlijker zijn wanneer u een koperspiraal heeft.

De prikpil

Bij de prikpil worden er hormonen geïnjecteerd ter voorkoming van een zwangerschap. Een injectie biedt drie maanden bescherming. Dit betekent dus dat u in die periode verder niet stil hoeft te staan bij anticonceptie. Bijkomend voordeel is dat u door de prikpil minder vaak ongesteld zult zijn. Bij veel vrouwen blijft de menstruatie na ongeveer een jaar gebruik van de prikpil zelfs helemaal uit. Ook wordt de effectiviteit niet beïnvloed door overgeven of diarree. Een belangrijk nadeel is echter dat u iedere drie maanden (bijtijds) naar de arts moet voor een nieuwe injectie. Deze injectie wordt geplaatst in de bilspier. Ook biedt dit type anticonceptiemiddel geen bescherming tegen soa’s.

Het condoom

Geen gedoe met anticonceptie op hormonale basis? Dan kan het condoom een uitkomst zijn. Dit rubberen hoesje wordt om de penis geplaatst. Bij een zaadlozing komt het sperma in het hoesje, waardoor een eventuele bevruchting wordt voorkomen. Een belangrijk voordeel van het condoom is dat het niet alleen beschermt tegen een zwangerschap, maar ook tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Daarnaast zijn condooms makkelijk en vrij verkrijgbaar, dus een bezoek aan de (huis)arts is niet nodig. Een belangrijk nadeel is dat veel mannen vinden dat zij door het gebruik van een condoom minder voelen. Ook is er kans op scheuren, afglijden of lekken van het condoom, waardoor de methode niet honderd procent veilig is.
Zie hier alle anticonceptiemiddelen

De pil

De anticonceptiepil is een veelgebruikt middel. De pil moet dagelijks rond hetzelfde tijdstip geslikt worden. Dit is gelijk een belangrijk nadeel. Wanneer u de neiging heeft om dit te vergeten, neemt de betrouwbaarheid van deze medicatie snel af. Slikt u echter wel dagelijks op de juiste tijd uw pil? Dan is de betrouwbaarheid van dit anticonceptiemiddel zeer hoog: 99,5 tot wel 99,9 procent. Ook fijn is dat de pil acne kan verminderen en dat u de menstruatie tot op bepaalde hoogte zelf kunt regelen. Nadeel is dat u door de hormonen in de pil last kan krijgen van bijwerkingen zoals pijnlijke borsten, hoofdpijn en misselijkheid. Daarnaast kan de betrouwbaarheid beïnvloed worden door overgeven of diarree.

De NuvaRing

NuvaRingDe NuvaRing is een flexible anticonceptiering die u zelf kunt inbrengen in de vagina. Daar kan de ring drie weken blijven zitten, waarbij hij dagelijks hormonen afgeeft die bescherming bieden tegen een zwangerschap. Na drie weken kunt u de ring verwijderen voor een stopweek waarin u ongesteld wordt. Na die stopweek brengt u een nieuwe ring in. Voordeel van de NuvaRing is dat de betrouwbaarheid bij juist gebruik net zo groot is als die van de pil. Ook is de ring niet zichtbaar wanneer deze is ingebracht. Net als bij de pil kan er echter sprake zijn van klachten zoals pijnlijke borsten en hoofdpijn. Daarnaast is het uiteraard van belang dat er na de stopweek bijtijds een nieuwe ring wordt ingebracht.

Het anticonceptiestaafje

Dit staafje wordt door de arts in uw bovenarm geplaatst, net onder uw huid. Het anticonceptiestaafje biedt bescherming voor maar liefst drie jaar. In deze periode geeft hij dagelijks hormonen af, om een zwangerschap te voorkomen. Daarbij is dit middel net zo betrouwbaar als de pil, met als groot voordeel dat u dit middel niet kunt vergeten. Een nadeel kan zijn dat plaatsing alleen door een arts kan gebeuren. Voor de plaatsing is een plaatselijke verdoving nodig.

De anticonceptiepleister

EvraEen pleister die bescherming biedt tegen zwangerschap? Het kan! De anticonceptiepleister is een kleine, vierkante pleister die geplakt kan worden op het lijf (behalve op borsten en bovenbenen). Na het plakken op de huid, geeft de pleister een week hormonen af. Iedere week plakt u een nieuwe pleister en na drie weken plakt u een week lang niet. U wordt dan ongesteld, maar bent nog steeds beschermd. Voordeel is dat u slechts een keer per week aan dit middel hoeft te denken, terwijl de anticonceptiepil dagelijks geslikt moet worden. Een nadeel kan zijn dat de pleister zichtbaar is. En net als andere hormonale anticonceptie kan er sprake zijn van bijwerkingen zoals misselijkheid en hoofdpijn. Een voorbeeld van de anticonceptiepleister is de Evra pleister.