Bijna iedere vrouw krijgt er in haar leven een periode lang maandelijks mee te maken: de menstruatie. Er vindt een maandelijkse cyclus plaats. Halverwege deze cyclus vindt er een eisprong plaats. Wordt de rijpe eicel niet bevrucht? Dan wordt deze door het lichaam afgestoten, waarna er een menstruatie plaatsvindt. Opvallend is dat er op die menstruatie nog weleens een taboe ligt. Er wordt niet zo makkelijk over gepraat. Dat zorgt ervoor dat er ook heel wat fabels over de ronde doen, die soms voor waarheid worden aangenomen. We zetten daarom 6 feiten en fabels op een rij.
1. Fabel: Een menstruatiecyclus duurt altijd 28 dagen
De gemiddelde lengte van een menstruatiecyclus is 28 dagen. Dat wil echter niet zeggen dat bij iedere vrouw die cyclus 28 dagen duurt. Er zit namelijk best wat variatie in. Er zijn vrouwen die een cyclus hebben van 21 dagen, terwijl andere vrouwen een cyclus van 34 dagen hebben. Daarnaast kan het ook voorkomen dat u een onregelmatige cyclus heeft, waarbij de cyclus de ene keer langer duurt dan de andere. Soms heeft die onregelmatigheid een onderliggende oorzaak, zoals stress, ziekte of zware inspanning. Ook gewicht (zowel onder- als overgewicht) kan een rol spelen. De hormonen die worden beïnvloed door het gewicht, beïnvloeden op hun beurt dan de menstruatiecyclus. Ten slotte kan ook de eicelvoorraad een rol spelen. Hoe meer eicellen er nog zijn, hoe langer de cyclus duurt. Hierdoor hebben jonge vrouwen dus meestal een langere cyclus dan oudere.
2. Fabel: Een vrouw verlies veel bloed tijdens de menstruatie
Wanneer u ongesteld bent, kan het soms lijken alsof u ontzettend veel bloed verliest. Het lijkt op de zwaarste dagen soms wel alsof u om de haverklap het maandverband moet wisselen. Uiteindelijk valt het met dat bloedverlies echter meestal ontzettend mee. Hoeveel bloed er tijdens een gemiddelde menstruatie verloren wordt? Dat is even veel als vier eetlepels of een half kopje. Wel is het zo dat u last kan hebben van overmatig bloedverlies. Dat overkomt ongeveer 1 op de 5 vrouwen. Er is niet echt een vaste richtlijn vanaf welke hoeveelheid het gaat om overmatig bloedverlies. Soms wordt hiervoor een hoeveelheid van 120 mm bloed voor aangehouden.
3. Feit: Het is meestal niet erg om tussentijds bloed te verliezen
Som is er onverwachts sprake van bloedverlies tussen twee menstruaties in. In de meeste gevallen is de oorzaak daarvan niet duidelijk. Soms spelen hormoonschommelingen een rol en ook medicijnen kunnen de cyclus beïnvloeden. Gelukkig is het in de meeste gevallen ook een onschuldig verschijnsel, waar u zich geen zorgen over hoeft te maken. Het is onpraktisch, maar niet meer dan dat. Er is eigenlijk maar een geval waarover zich wel zorgen moet maken: dat is wanneer het bloedverlies veroorzaakt lijkt te worden door een seksueel overdraagbare aandoening. Zo’n SOA kan bijvoorbeeld een ontsteking aan de baarmoedermond veroorzaken. In dat geval heeft u meestal last van bloedverlies na het vrijen. Er kan ook sprake zijn van andere afwijkingen aan de baarmoederholte of de baarmoedermond. In zo’n geval is het maken van een uitstrijkje en eventueel een echo aan te raden.
Zie hier alle medicijnen bij menopauze
4. Fabel: Als u niet ongesteld wordt bent u zwanger
Het uitblijven van de menstruatie kan inderdaad wijzen op een zwangerschap. Toch is dat niet de enige oorzaak van dit uitblijven. De eerder genoemde hormonale schommelingen kunnen van invloed zijn. Dit kan zelfs veroorzaken dat de menstruatie maandenlang uitblijft. Daarnaast kunnen ook medicijnen en zware inspanning (lichamelijk, maar ook geestelijk) ervoor zorgen dat u niet ongesteld wordt.
5. Fabel: De cyclus kan bij vrouwen synchroon gaan lopen
Er is het verleden uit een aantal wetenschappelijke onderzoeken gebleken dat bij vrouwen die samenwonen de cyclus gelijk gaat lopen. Deze bewering is inmiddels echter alweer onderuit gehaald. Er lijkt dus toch geen verband te zijn. Wanneer u zich bedenkt dat de cyclusduur bij iedere vrouw anders is, is het al wel duidelijk dat de kans klein is dat deze cycli inderdaad synchroon gaan lopen.
6. Fabel: Als u ongesteld bent kunt u niet zwanger raken
Er zijn heel wat vrouwen die denken dat ze veilig onbeschermd kunnen vrijen als ze ongesteld zijn. Hun idee is dat je tijdens die menstruatie toch niet zwanger kunt raken. De kans op een zwangerschap is in deze periode inderdaad klein, maar dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is! Zeker wanneer u een korte of onregelmatige cyclus heeft is het mogelijk om al heel vroeg in de cyclus vruchtbaar te zijn. Dus zelfs wanneer u dan nog bloed verliest. Bedenk daarnaast dat spermacellen een aantal dagen kunnen overleven in de baarmoeder. Er is dus zeker een kleine kans dat u toch zwanger raakt in deze periode. Een voorbeeld van een medicijn bij menopauze is Livial.