Darmklachten

Darmklachten: dit kunt u ertegen doen

Darmklachten - dit kunt u ertegen doenDarmproblemen komen vaak voor. Van klachten zoals obstipatie en diarree heeft bijna iedereen wel eens last. De oorzaken van deze klachten zijn divers. Verstopping kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door bepaalde medicijnen, stress, het krijgen van te weinig beweging of door het eten van verkeerde voeding. Diarree heeft vaak andere oorzaken. Het kan ontstaat door medicijngebruik, maar ook door bijvoorbeeld bacteriën of parasieten in voedsel of water.

Oorzaken van obstipatie

Wanneer de darminhoud te langzaam door de darmen gaat, is er sprake van verstopping, oftewel obstipatie. Doordat het proces zo traag gaat, wordt er te veel vocht uit de ontlasting gehaald. Daardoor wordt die ontlasting hard, waardoor de stoelgang bemoeilijkt kan worden. Ook zal u in het geval van verstopping hoogstwaarschijnlijk minder vaak naar het toilet hoeven, door de darmen zo traag werken. Naar het toilet gaan kan heel onaangenaam of zelfs pijnlijk zijn. De oorzaak van verstopping is in veel gevallen verkeerde voeding. Wanneer u weinig vezels binnenkrijgt, kan dit zorgen voor harde ontlasting. Ook andere oorzaken kunnen een rol spelen. In sommige gevallen kunt u hier weinig aan doen, bijvoorbeeld als de oorzaak zit in gebruik van bepaalde, noodzakelijke medicatie. Maar ook te weinig beweging of stress kunnen bijdragen aan een moeilijke stoelgang.

Behandelen van verstopping

Door de oorzaken van obstipatie aan te pakken, verdwijnen de klachten vaak snel. Een belangrijke eerste stap is het gaan eten van voldoende vezels. Een volwassene heeft dagelijks 30 tot 40 gram voedingsvezels nodig. Deze vezels blijven heel in de darmen en kunnen niet verteerd worden. Dat betekent dat ze via de ontlasting weer naar buiten moeten en dat houdt de darmen op gang. Daarnaast zijn het drinken van voldoende water en het krijgen van voldoende beweging belangrijke punten waarmee verbetering geboekt kan worden.

Vezelrijke voeding

Het is handig om te weten in welke voedingsmiddelen veel vezels zitten. Deze voedingsvezels kunt u onder meer vinden in groenten, noten, zaden en peulvruchten. Maar ook fruit en volkoren producten bevatten relatief veel vezels. Het advies is dan ook om wit brood en witte pasta te vervangen door volkoren brood en volkoren pasta. Op deze manier bent u al een stuk dichter bij uw doel van 30 tot 40 gram vezels per dag. U kunt dit voedingspatroon eventueel uitbreiden met probiotica. Probiotica zit bijvoorbeeld in bepaalde zuivelproducten, maar zijn ook verkrijgbaar in tabletvorm. Ze zorgen voor een betere stoelgang, doordat de darmflora er gezond mee wordt gehouden.

Verstopping voorkomen

Als u van de verstopping af bent, wilt u natuurlijk het liefst dat dit zo blijft. Er zijn een aantal zaken waarop u dan kunt letten, om nieuwe problemen te voorkomen:

  • Belangrijk is om direct naar het toilet te gaan als u aandrang voelt. Het gebeurt vaak dat mensen dat gevoel negeren en pas later naar het toilet gaan. Dit kan darmproblemen veroorzaken, zoals obstipatie;
  • Misschien heeft u de neiging om naar laxeermiddelen te grijpen om de verstopping op te lossen. Laxeermiddelen zijn bedoeld om acute verstopping op te lossen. Wanneer u echter te vaak gebruik maakt van dergelijke medicatie worden de darmen lui, waardoor de klachten alleen maar toenemen.

Oorzaken diarree

Bij verstopping is er sprake van ontlasting waaruit te veel vocht is onttrokken. Bij diarree is er juist een tegenovergesteld situatie: de darmen nemen te weinig vocht op of er is te veel vocht in de darmen uitgescheiden. Daarnaast is er sprake van een te hard werkende darm, waardoor het lijf te weinig tijd krijgt om de darminhoud op te nemen. Het resultaat hiervan is waterige ontlasting. Overigens hoeft er geen sprake van diarree te zijn als u slechts last heeft van een dunne ontlasting. Het wordt pas gezien als diarree wanneer u vaak en veel waterige ontlasting heeft. Deze klacht kan verschillende oorzaken hebben. Medicatie zoals antibiotica zijn een belangrijke oorzaak. Ook roken, het drinken van veel zoete dranken of veel koffie kunnen klachten geven. Ten slotte is ook stress een belangrijke factor. Heel soms zit er een andere lichamelijke aandoening achter, zoals een stoornis in het maagdarmkanaal. Ook zo’n aandoening kan overigens veroorzaakt worden door bijvoorbeeld stress. Een oorzaak van darmproblemen heet PDS (Prikkelbare Darm Syndroom).

Behandeling van diarree

Het belangrijkste om te doen als u last heeft van diarree is veel water blijven drinken. Drink bij voorkeur zo’n twee liter water per dag. Blijf daarnaast gewoon normaal eten en let erop dat u veel vezelrijke voedingsmiddelen gebruikt. Worden de klachten niet beter binnen twee dagen? Neem dan contact op met de huisarts. Doe dit ook wanneer u weinig plast, slijm of bloed in de ontlasting ziet, of last heeft van hevige buikpijn of krampen. Het is in die gevallen van belang dat de achterliggende oorzaak van de klachten achterhaald wordt, zodat de juiste behandeling ingezet kan worden.