Gonorroe

Symptomen en behandeling van gonorroe

Symptomen en behandeling van gonorroeHet is een gespreksonderwerp dat vaak uit de weg wordt gegaan: geslachtsziekten. Iedereen die er weleens mee te maken heeft gehad, weet hoe moeilijk het kan zijn om bedpartners over de ziekte te informeren. Om het risico anderen te besmetten te verminderen is het echter heel belangrijk om geslachtsziekten op tijd te herkennen. Gonorroe staat op nummer vier van de lijst met SOA’s die in Nederland het meest voorkomen. Kent u de symptomen van deze aandoening?

De kenmerken van gonorroe

Dat het hebben van onbeschermde seks niet verstandig is weten we allemaal. Niet alleen is er kans op een zwangerschap, maar ook de kans op het overdragen van geslachtsziekten is een stuk groter. Vooral wanneer u veel wisselende contacten heeft, is goede bescherming van belang. Zo voorkomt u dat u aandoeningen krijgt zoals gonorroe. Deze ziekte wordt ook wel druiper genoemd. De aandoening wordt veroorzaakt door de gonokokken (neisseria gonorroea). De gevolgen van deze ziekte kunnen ingrijpend zijn. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor eventuele bedpartners. Deze seksueel overdraagbare aandoening is namelijk heel besmettelijk. Zelfs wanneer u geen klachten heeft, dus misschien niet weet dat u ziek bent, kunt u de aandoening doorgeven. Overigens goed om te vermelden: besmetting via bijvoorbeeld bestek of via de wc-bril is niet mogelijk.

Symptomen van gonorroe

Het kan een paar dagen tot weken duren voordat u klachten krijgt van deze aandoening. Daarbij verschillen de klachten tussen mannen en vrouwen.

Zie hier alle medicijnen bij gonorroe

Symptomen bij mannen

Bij mannen zijn de meest voorkomende klachten:

  • Meer aandrang om te plassen;
  • Een rode, opgezwollen, glanzende penis;
  • Irritatie of pijn bij het plassen;
  • Jeuk rond de anus;
  • Afscheiding uit de plasbuis (vandaar de naam ‘druiper’);
  • Pus of slijm bij de ontlasting;
  • Ontstekingen, bijvoorbeeld keelontsteking;
  • Opgezette lymfeklieren in de nek.

Symptomen bij vrouwen

Bij vrouwen kunnen de symptomen anders zijn:

  • Meer aandrang om te plassen;
  • Vaginale uitscheiding die lijkt op pus en stinkt;
  • Irritatie of pijn bij het plassen;
  • Vaginale bloedingen;
  • Jeuk bij de anus;
  • Opgezette lymfeklieren in de nek;
  • Pus of slijm in de ontlasting;
  • Ontstekingen, zoals keelontsteking;
  • Koorts.

Het lastige is dat vrouwen heel vaak helemaal geen of maar weinig klachten ervaren. Daardoor kan het een tijd duren voordat de besmetting opgemerkt wordt. In de tussentijd kan de vrouw wel andere bedpartners besmetten.

Vergelijkbare klachten

Wat het ook lastig maakt om gonorroe te herkennen, is het feit dat de symptomen ook ontstaan kunnen door andere aandoeningen. De klachten lijken bijvoorbeeld op de klachten die men heeft bij de seksueel overdraagbare aandoening chlamydia. Het wordt ook regelmatig aangezien voor een blaasontsteking of een vaginale infectie. Daarom is het van belang dat u bijtijds naar de huisarts gaat als u dergelijke klachten ervaart. Via de huisarts kan vastgesteld worden van welke aandoening er sprake is, waarna de passende behandeling gekozen kan worden. Om ernstige complicaties te voorkomen is het erg belangrijk dat de aandoening op tijd behandeld wordt. Door middel van een urinetest of een onderzoek van de afscheiding kan makkelijk vastgesteld worden wat er aan de hand is. Houd er daarbij rekening mee dat u elk gebied wat besmet kan zijn laat onderzoeken. Dit kan dus niet alleen het geslachtsorgaan zijn, maar ook de keel, anus of mond.

Gonorroe behandelen

In de meeste gevallen wordt voor de behandeling van gonorroe antibiotica ingezet. Hoe effectief dit is hangt af van de tijd die er verstreken is tussen het moment van infectie en de start van de behandeling. Hoe sneller de behandeling gestart wordt, hoe kleiner de kans op complicaties. Daarnaast is het belangrijk om de antibioticakuur helemaal af te maken, ook wanneer u geen klachten meer ervaart. Blijven er na de kuur toch nog klachten? Ga dan opnieuw naar de huisarts. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de bacterie resistent is voor de ingezette antibiotica.

Gonorroe bij zwangerschap

Er is één heel specifieke situatie waarin de hoogste snelheid geboden is als u denkt besmet te zijn: dat is wanneer u zwanger bent. U kunt dan namelijk ook uw ongeboren baby infecteren. Dit kan leiden tot diverse klachten bij het kindje, waaronder ontstoken ogen bij de geboorte. Uiteindelijk kan dit zelfs resulteren in blindheid. Denkt u dat er een kans bestaat dat u besmet bent met gonorroe? Geef dit dan aan, want er wordt niet standaard getest op deze aandoening tijdens de zwangerschap. Wordt gonorroe niet op tijd behandeld? Dan kan dit op termijn zeer ernstige gevolgen hebben. De gonorroe infectie kan namelijk uiteindelijk verder het lijf intrekken. Bij vrouwen kan dit zorgen voor ontstekingen van de eileider en uiteindelijk onvruchtbaarheid. Zwangere vrouwen kunnen te maken krijgen met vroeggeboorte en mannen kunnen last krijgen van bijbalontstekingen. Vermoed u een infectie te hebben? Neem dan dus contact op met uw huisarts, zodat er bijtijds behandeld kan gaan worden.