Singulair

140,65

Wat is Singulair?

Om astmasymptomen te verlichting en astma aanvallen te voorkomen kan het geneesmiddel Singulair ingezet worden. Dit geneesmiddel wordt gemaakt door farmaceutisch bedrijf Merck Sharp & Dohme. Het bestaat uit tabletten die het actieve bestanddeel montelukast bevatten. Wilt u dit middel gaan gebruiken? Via de online apotheek kunt u een medische vragenlijst invullen. Op basis van deze gegevens kan een gekwalificeerd arts beoordelen of dit middel geschikt voor u is. Na akkoord kunt u direct een bestelling plaatsen en doorgaans heeft u deze dan de eerstvolgende werkdag al in huis.

Online Apotheek

Artikel: Op voorraad - Singulair Montelukast Category:
Description

Description

Beschrijving

Als u astma wilt behandelen met behulp van tabletten is Singulair een goede optie. Dit middel is namelijk een van de weinige astmamedicijnen in tabletvorm. Singulair is een leukotriene receptor antagonist. Het blokkeert de leukotriene in de longen die daar van nature voorkomen en uw astmasymptomen veroorzaken.

De chronische ziekte astma

Astma komt relatief veel voor. De ziekte beïnvloedt de luchtwegen negatief. Veel voorkomende symptomen zijn een piepende ademhaling, hoesten, benauwdheid en een beklemmend gevoel op de borst. Tijdens een astma aanval worden deze symptomen nog erger. Zo’n aanval kan een aanloop hebben van een paar dagen. In andere gevallen komt deze plotseling opzetten. Is er sprake van een ernstige astma aanval of ernstige benauwdheid? Dan is het noodzakelijk om direct medische hulp te zoeken. Astma zorgt voor ontstekingen aan de luchtwegen en bronchiën. De bronchiën trekken zich bij irritatie samen, doordat de omliggende spieren zich spannen. Daarnaast wordt er meer slijm in de luchtwegen aangemaakt. Een natuurlijke reactie van het lichaam om de irritatie te verminderen. Helaas is dat extra slijm tegelijkertijd een oorzaak van de benauwdheid.

Astma en triggers

Astma kan getriggerd worden door diverse prikkels. Veel voorkomende zijn allergische reacties op bijvoorbeeld stof, huisdieren, medicijnen en pollen. Ook griep, inspanning, veranderingen in het weer en verkoudheid kunnen astmaklachten veroorzaken. Het is nog niet duidelijk wat de precieze oorzaak van astma is, maar roken, luchtvervuiling, overgewicht en erfelijkheid lijken een rol te spelen. Ook beroepsmatige blootstelling aan stoffen zoals fijnstof en haarlak kan astma veroorzaken. Wordt de astma met behulp van medicijnen goed onder controle gehouden? Dan is de invloed op het dagelijks leven klein. Wel is het dan belangrijk dat er regelmatig controle is door huisarts of specialist. Het inzetten van Singulair kan een goede optie zijn om de astma onder controle te krijgen.

Werking Singulair

In Singulair zit het actieve bestanddeel montelukast. Het middel moet gebruikt worden in combinatie met andere astmamedicatie. Singulair zorgt ervoor dat het stofje in de longen dat de benauwdheid veroorzaakt blokkeert. Omdat leukotrienes ook in de neusholten een ontstekingsreactie kunnen veroorzaken, wordt het middel soms ook voorgeschreven bij hooikoorts.

Gebruiksaanwijzing

Voordat u medicatie gaat gebruiken, is het belangrijk om eerst de bijsluiter goed door te lezen. Hierin vindt u onder meer informatie terug over het gebruik. Juist gebruik zorgt ervoor dat de medicatie het maximale effect kan bereiken. Daarnaast wordt de kans op het krijgen van bijwerkingen kleiner wanneer u de medicatie op de juiste wijze gebruikt.

Over het algemeen geldt voor dit middel de volgende gebruiksaanwijzing:

  • Volg de voorschriften van uw arts;
  • Slik iedere avond 1 tablet, met of zonder wat voedsel;
  • Blijf de tabletten ook gebruiken als u geen symptomen heeft;
  • Naast dit middel dient u andere astmamedicatie te gebruiken. Volg hierbij het voorschrift van uw arts;
  • Dit middel is niet geschikt om een acute astma aanval te behandelen. Daarom is het belangrijk om altijd een nood inhalator bij u te dragen;
  • Bent u een tablet vergeten? Sla die vergeten dosering dan over en ga verder volgens het vaste schema. Slik dus geen dubbele dosis om de vergeten tablet in te halen;
  • Wilt u stoppen met Singulair? Raadpleeg dan uw arts.

Bovenstaande is slechts een algemene richtlijn. Kijk in de bijsluiter voor een volledig overzicht. Heeft u nog vragen over het gebruik? Raadpleeg dan uw arts of uw apotheker.

Is Singulair zonder recept verkrijgbaar?

Nee, dit is niet mogelijk.

Bijwerkingen

Medicijnen kunnen bijwerkingen hebben. Dat geldt ook voor Singulair. Het is raadzaam om voor het eerste gebruik op de hoogte te zijn van die mogelijke bijwerkingen. Indien noodzakelijk kunt u dan direct medische hulp inschakelen. Raadpleeg in ieder geval direct een arts wanneer u merkt dat de astmasymptomen erger worden in plaats van beter. Schakel ook hulp in wanneer u symptomen herkent van de zeldzame aandoening Churg-Strauss syndroom, zoals uitslag en griepachtige symptomen.

Verder kan Singulair de volgende bijwerkingen hebben:

  • Vaak voorkomend (bij 1 of meer dan 1 op de 10 mensen): infecties aan de bovenzijde van de luchtwegen;
  • Regelmatig voorkomend (bij 1 of minder dan 1 op de 10 mensen): diarree, hoofdpijn, overgeven, buikpijn, koorts, uitslag, ziek gevoel;
  • Weinig voorkomend (bij 1 of minder dan 1 op de 100 mensen): allergische reactie (zoals zwelling aan lippen, gezicht of tong), tintelingen, duizeligheid, toevallen, neusbloedingen, jeukende uitslag, gewrichtspijn, netelroos, pijn in de gewrichten, spierpijn, slaapproblemen, angstaanvallen, agressief gedrag, depressie;
  • Bijna nooit voorkomend (bij 1 of minder dan 1 op de 1000 gebruikers): vergeetachtigheid, hartkloppingen, concentratieproblemen, meer bloeden bij verwondingen;
  • Zeer zelden voorkomend (bij 1 of minder dan 1 op de 10.000 mensen): ernstige huiduitslag, zwelling in de longen, suïcidale gedachten, hallucinaties.

Dit is geen volledige lijst. Kijk hiervoor in de bijsluiter.

Bij andere medicatie

Het is van belang dat uw arts weet welke medicatie u verder gebruikt. Medicijnen kunnen namelijk een ongewenste wisselwerking met elkaar hebben. Dit geldt niet alleen voor medicatie op recept, maar ook voor vrij verkrijgbare medicijnen en kruidensupplementen. Singulair kan een wisselwerking hebben met onder meer:

  • Epilepsiemedicatie, waaronder phenytoin en phenobarbital;
  • Sommige antibiotica, waaronder rifampicine;
  • Gemfibrozil.

Gebruik dit middel daarnaast nooit tegelijkertijd met andere medicatie die montelukast bevat.

Bij andere aandoeningen

Zorg er ook voor dat uw arts weet welke aandoeningen u verder heeft. In sommige gevallen is Singulair namelijk niet voor u geschikt. Gebruik het middel in ieder geval niet als u allergisch bent voor montekulast. Ook bevat dit product lactose, dus als u een lactose intolerantie heeft wordt afgeraden dit middel te gebruiken.

Q&A

Een aantal vaak gestelde vragen over dit middel.

Mag ik alcohol drinken als ik deze medicatie gebruik?

Ja, alcohol beïnvloedt de werking van deze medicatie niet.

Mag ik dit geneesmiddel gebruiken als ik zwanger ben?

Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Overleg dan met uw arts over het gebruik van dit middel.

Kan ik allergisch zijn voor Singulair?

Gebruik Singulair niet wanneer u allergisch bent voor een van de volgende bestanddelen:

  • Montelukast;
  • Lactosemonohydraat;
  • Microkristallijne cellulose;
  • Croscarmellose sodium;
  • Magnesiumstearaat;
  • Hyprolose;
  • Titaniumdioxide;
  • Hypromellose;
  • IJzeroxide rood en geel;
  • Carnauba wax.