Progynova

122,09

Wat is Progynova?

Bij overgangsklachten kan het medicijn Progynova ingezet worden als HRT-behandeling, oftewel hormoonvervangingstherapie. Dit middel bevat oestrogeen en kan tijdens de overgang gebruikt worden om klachten zoals zweten, stemmingswisselingen, hartkloppingen en opvliegers te verminderen.

Online Apotheek

Artikel: Op voorraad - Progynova Estradiol (as hemihydrate) Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Progynova nodig?

Progynova wordt gemaakt door farmaceutisch bedrijf Bayer en bevat het actieve bestanddeel estradiol. Wilt u deze medicatie gaan gebruiken? Via de online apotheek kunt u een medische vragenlijst invullen. Aan de hand van deze vragenlijst kan een gekwalificeerd arts beoordelen of dit middel voor u geschikt is. Is dit het geval? Dan schrijft hij of zij een recept uit en kunt u direct een bestelling plaatsen. Over het algemeen heeft u de medicatie dan de eerstvolgende werkdag al in huis.

Beschrijving

Progynova is een vorm van hormoonvervangingstherapie die alleen estradiol bevat. Het middel bestaat uit pleisters van 100 mcg en 50 mcg, die gebruikt kunnen worden om overgangsklachten te behandelen. De medicatie is ook beschikbaar in tabletvorm, in tabletten van 50 mcg en 100 mcg. De tabletten kunnen gebruikt worden als doorlopende behandeling. De pleisters kunnen doorlopend maar ook periodiek worden gebruikt.

Prijs van Progynova in Nederland en België

 • 12 Pleisters – € 116,65.

Klik hier om Progynova online te kopen

Overgang informatie

Kenmerken overgang

De overgang, ook wel menopauze genoemd, is een natuurlijk proces in het vrouwenlichaam, dat plaatsvindt wanneer de middelbare leeftijd bereikt wordt. Meestal vindt dit moment plaats wanneer de vrouw tussen de 45 en 55 jaar oud is, al kan het ook voorkomen dat de overgang eerder of juist later plaatsvindt. Er komt een moment waarop de eierstokken geen eicellen meer produceren, waardoor de maandelijkse menstruatie overbodig wordt. Die menstruaties zullen onregelmatig worden en uiteindelijk blijft de menstruatie helemaal uit. De overgang wordt veroorzaakt door het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Tijdens en voorafgaand aan de menopauze neemt de hoeveelheid oestrogeen flink af. Daardoor verdwijnt de menstruatie, maar kunnen ook mentale en fysieke klachten toenemen. Deze klachten kunnen tot jaren na de laatste menstruatie blijven bestaan.

Verlichting van overgangssymptomen

Veel vrouwen hebben tijdens de menopauze klachten, zoals opvliegers, stijve gewrichten, hartkloppingen, spierpijn en plotselinge stemmingswisselingen. Wanneer deze klachten er hinderlijk zijn, kan dit de kwaliteit van leven beïnvloeden. In dat geval kan een arts u hormoonvervangingstherapie aanraden. Progynova is hiervan een voorbeeld. Dit middel bevat het werkzame bestanddeel estradiol, een primaire vorm van oestrogeen. In de tabletten zit de estradiol valeraat variant en in de pleisters zit estardiolhemihydraat. Door deze behandeling wordt de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam aangevuld, waardoor u minder last van overgangsklachten heeft. Soms wordt Progynova aangeraden aan postmenopauzale vrouwen die kans lopen op osteoperose (botontkalking). In de meest gevallen wordt deze behandeling vanwege de mogelijke bijwerkingen echter alleen voorgeschreven wanneer andere behandelingen niet mogelijk zijn.

Alleen estradiol

In dit middel zit alleen estradiol als werkzaam bestanddeel. Om die reden wordt deze behandeling alleen gebruikt door vrouwen waarbij de baarmoeder is verwijderd. Een verhoogd oestrogeengehalte kan namelijk een snellere groei van het baarmoederslijmvlies veroorzaken, wat tot baarmoederkanker kan leiden. Heeft u uw baarmoeder niet laten verwijderen? Dan kan Progynova wel als onderdeel van een combinatiebehandeling worden voorgeschreven. In dat geval gebruikt u daarnaast een middel dat progesteron bevat, waardoor het risico op een verdikking van het baarmoederslijmvlies kleiner wordt.

Is Progynova zonder recept verkrijgbaar?

Nee, dit is niet mogelijk. Voor Progynova is altijd een recept nodig via een dokter.

Gebruiksaanwijzing

Gaat u dit geneesmiddel gebruiken? Lees dan voor het eerste gebruik de bijsluiter goed door. Hierin vindt u meer informatie over het gebruik en over mogelijke bijwerkingen. Wanneer u medicatie op de juiste wijze gebruikt, kan het maximale effect bereikt worden.

Over het algemeen geldt voor Progynova tabletten de volgende gebruiksaanwijzing:

 • Slik 1 keer per dag een tablet;
 • Op de doordrukstrip staat de volgorde van de pillen aangegeven. Begin met de dag zoals aangegeven op de bovenste rij (blauw) van de doordrukstrip. Volg daarna de pijltjes;
 • Slik de tablet dagelijks rond hetzelfde tijdstip;
 • Bent u een tablet vergeten? Als het nog meer dan 12 uur duurt tot de volgende tablet kunt u de vergeten pil alsnog innemen. Duurt het minder dan 12 uur tot de volgende? Sla de vergeten tablet dan over en ga verder volgens schema.

Voor de pleisters geldt over het algemeen de volgende gebruiksaanwijzing:

 • Haal het beschermlaagje van de pleister en plak de pleister op een stuk schone, intacte en droge huid op billen of onderlichaam;
 • Vervang de pleister iedere 7 dagen;
 • Iedere nieuwe pleister moet op een andere plek van het onderlichaam aangebracht worden. Plak de pleister niet op borsten en middel en vermijd ook de rand rond de broekrand;
 • Is de pleister los? Breng deze dan opnieuw aan. Als de pleister niet meer goed plakt kunt u een nieuwe pleister aanbrengen. Volg daarna het vaste schema;
 • Bent u een wisseling vergeten? Vervang de pleister dan direct wanneer u hier aan denkt;
 • Draag nooit meer dan 1 pleister.

In de bijsluiter vindt u een volledige gebruiksaanwijzing. Raadpleeg bij vragen over het gebruik uw arts of uw apotheker.

Bijwerkingen

Medicijnen kunnen bijwerkingen geven. Dat geldt ook voor Progynova. Het is belangrijk dat u voor het eerste gebruik op de hoogte bent van mogelijke bijwerkingen, zodat u indien nodig snel medische hulp kunt inschakelen. Zoek in ieder geval direct medische hulp wanneer u last krijgt van geelzucht, een sterke stijging van de bloeddruk, als u zwanger bent of als u voor het eerst migraine krijgt.

Progynova TS pleisters kunnen verder de volgende bijwerkingen hebben:

 • Vaak voorkomend: pijn of gevoeligheid van de borsten, spotting. Houdt dit langer dan een paar maanden aan? Raadpleeg dan uw arts;
 • Regelmatig voorkomend (bij 1 of minder dan 1 op de 10 vrouwen): misselijkheid, depressie, hoofdpijn, vocht vasthouden, winderigheid, onregelmatige menstruaties, duizeligheid, gewichtstoename;
 • Minder vaak voorkomend (bij 1 of minder dan 1 op de 100 vrouwen): stemmingswisselingen, slaapstoornissen, trillingen, hartkloppingen, hypertensie, verstopte neus, migraine, haarverlies of juist versnelde haargroei.

De Progynova tabletten kunnen de volgende bijwerkingen hebben:

 • Spotting (onregelmatige bloedingen). Duurt dit langer dan een paar maanden? Raadpleeg dan uw arts;
 • Frequentie onbekend: zere borsten, menstruatieproblemen, huiduitslag, verteringsproblemen, haaruitval, angstaanvallen, vocht vasthouden, vleesbomen in de baarmoeder.

Bijsluiter Progynova

Q&A

Een aantal vragen en antwoorden over dit geneesmiddel.

Mag ik autorijden als ik dit middel gebruik?

Progynova hoort uw rijvaardigheid niet te beïnvloeden. Heeft u echter last van ernstige bijwerkingen? Stap dan niet zelf achter het stuur.

Mag ik alcohol blijven drinken?

Ja, alcohol heeft geen wisselwerking met dit middel.

Mag ik deze medicatie gebruiken als ik zwanger ben?

Nee. Als u zwanger blijkt te zijn dient u onmiddellijk te stoppen met het gebruik van dit middel. Overleg met uw arts.