Elleste Solo

49,95

Elleste Solo is een behandeling tegen de overgangsklachten bij vrouwen die in de menopauze zitten. Dit medicijn wordt op de markt gebracht door MEDA.

Online Apotheek

Artikel: Op voorraad - Estradiol Hemihydrate Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Wat is Elleste Solo?

Elleste Solo kan gebruikt worden tegen overgangsklachten bij vrouwen die in de menopauze zitten. Deze medicatie wordt geproduceerd door farmaceut MEDA en is te koop in de vorm van tabletten (Elleste Sol 1 mg en 2 mg) en hormoonpleisters (Elleste Solo MX 40 en MX80). In al deze vormen zit estradiol, wat gebruikt kan worden door vrouwen die een hysterectomie (baarmoederverwijdering) hebben gehad. Heeft u dit niet gehad? Dan kunt u deze medicatie alleen gebruiken in combinatie met aanvullende progesteronmedicatie.

Beschrijving

Elleste Solo is een soort hormoonsuppletietherapie met slechts één hormoon: een kunstmatige vorm van oestrogeen. U kunt kiezen uit een tablet of een transdermale pleister, waarbij beide vormen ook nog in twee verschillende sterktes beschikbaar zijn. Doel van het middel is het verlichten van overgangsverschijnselen. Ook kan het de ontwikkeling van osteoporose (botontkalking) beperken. Belangrijk om te weten: omdat dit middel slechts één hormoon bevat, is het alleen geschikt voor vrouwen die geen baarmoeder meer hebben. In overige gevallen kunt u het middel wel gebruiken, maar alleen in combinatie met HST (hormoonsuppletietherapie) die een progestageen bevat.

Kenmerken menopauze

Op een bepaald moment neemt bij een vrouw de maandelijkse eisprong af, totdat deze helemaal niet meer plaatsvindt. De eicellen zijn op. Deze fase wordt de menopauze genoemd. In deze periode wordt de vrouw steeds minder vaak ongesteld. Gevolg daarvan is dat er in het lichaam ook minder oestrogeen zit. Die vermindering van oestrogeen heeft weer andere gevolgen: er ontstaan overgangsklachten. Welke klachten dit zijn verschilt per vrouw, maar vaak voorkomend zijn: nachtelijk zweten, slapeloosheid, geen zin hebben in seks, hoofdpijn en opvliegers. Door de vermindering van oestrogeen neemt ook de kans op botontkalking toe. Sommige vrouwen merken bijna niets van de overgang. Andere vrouwen hebben klachten die zelfs flink van invloed kunnen zijn op het dagelijks leven. Wanneer u veel last heeft van dergelijke klachten, kan er medicatie voorgeschreven worden. Elleste solo is een voorbeeld van dergelijke medicatie.

Werking Elleste Solo

In Elleste Solo zit een synthetische vorm van oestrogeen: estradiol. De medicatie zorgt er dus voor dat de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam weer toeneemt, waardoor de overgangsklachten verminderen. Als u gevoelig lijkt te zijn voor botontkalking is het mogelijk om een extra hoge dosering van het middel te gebruiken. Wilt u dit medicijn bestellen? Dan kunt u via de online apotheek een medische vragenlijst invullen. Op basis van de door u gegeven informatie kan een gekwalificeerd arts vaststellen of dit een juist middel voor u is. In dat geval wordt er een recept uitgeschreven en kunt u de medicatie binnen een werkdag thuisbezorgd krijgen.

Gebruiksaanwijzing

Wilt u dit middel gaan gebruiken? Leest dan eerst de bijsluiter goed door. Daarnaast is het van belang om eventuele extra aanwijzingen van uw arts op te volgen. Wanneer u de medicatie op de juiste manier gebruikt, is de effectiviteit het grootst en de kans op bijwerkingen het kleinst.

Over het algemeen gelden voor Elleste Solo de volgende aanwijzingen voor gebruik:

 • Slik één keer per dag een tablet, steeds op dezelfde tijd;
 • Wordt u nog steeds ongesteld? Slik dan de eerste pil op de eerste dag van uw menstruatie. Als u niet meer ongesteld wordt mag u op ieder willekeurige dag beginnen;
 • Slik de pil heel door, eventueel met wat water;
 • Bent u een tablet vergeten? Neem deze dan alsnog in zo gauw u eraan denkt, behalve als u meer dan 12 uur te laat bent. Sla de vergeten dosis in dat geval over en ga verder volgens het vaste schema;
 • Neem nooit meer in dan de voorgeschreven dosering.

Voor de Elleste Solo MX transdermale pleisters gelden de volgende aanwijzingen:

 • Plak twee keer per week een pleister op;
 • Bent u nog ongesteld? Plak de eerste pleister dan binnen vijf dagen na het begin van de menstruatie;
 • Wordt u niet meer ongesteld? Dan kunt u op ieder willekeurig moment starten met de eerste pleister;
 • Zorg dat de plek waar u de pleister plakt droog en gaaf is. Handige plekken zijn rug of billen;
 • Plak een volgende pleister steeds op een nieuw stuk huid;
 • Vervang de pleister om de drie of vier dagen en houdt daarbij steeds vaste dagen in de week aan;
 • Bent u een pleister vergeten? Plak deze dan zo snel mogelijk alsnog en ga verder volgens schema.

Bijwerkingen

Dit medicijn kan net als andere medicatie bijwerkingen hebben. Het is goed om hier van tevoren van op de hoogte bent, zodat u bijtijds actie kunt ondernemen als dat nodig is. Schakel direct medische hulp in als u symptomen herkent van een bloedprop, hartaanval of allergische reactie.

Verder kunnen de volgende bijwerkingen optreden:

 • Zeer vaak (bij 1 op de 10 vrouwen of vaker): spotting (doorbraakbloedingen), hoofdpijn, gevoelige borsten;
 • Vaak (bij 1 op de 10 vrouwen of minder): Overgeven of misselijkheid, maagkramp, vleesboompjes, lichte irritatie op de plek waar de pleister is aangebracht, schommelingen in gewicht, zwellingen in de benen, wisselingen in stemming, veranderingen in het libido;
 • Soms (bij 1 op de 100 vrouwen of minder): winderigheid, galstenen, duizeligheid, vaginale schimmelinfectie, migraine, verhoogde bloeddruk, kramp in de benen;
 • Zelden (bij 1 op de 1000 vrouwen of minder): jeuk, haaruitval, uitslag.

Kijk in de bijsluiter voor een volledig overzicht van bijwerkingen.

Elleste Solo bijsluiter

Tegelijk met andere medicatie

Elleste Solo kan een wisselwerking hebben met andere medicatie. Het kan mogelijk niet tegelijk gebruikt worden met:

 • Medicatie bij de ziekte van Parkinson;
 • Sedativa;
 • Medicatie tegen epilepsie;
 • Medicatie tegen tuberculose;
 • Antivirale medicatie bij hiv;
 • Sint-janskruid.

Bij andere aandoeningen

Het is van belang dat uw arts uw medische historie kent. Dit middel kan beter niet gebruikt worden als u last heeft (gehad) van:

 • Onverklaarde vaginale bloedingen;
 • Vormen van kanker die gevoelig zijn voor oestrogeen;
 • Stolsels in een ader;
 • Een overmatige verdikking van het endometrium;
 • Een leveraandoening;
 • Een hartaanval of angina pectoris.

Q&A

Een aantal vaakgestelde vragen, met antwoorden.

Beïnvloed dit middel de rijvaardigheid?

U kunt blijven rijden als u dit middel gebruikt, behalve als u last heeft van bijwerkingen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben?

Bent u zwanger, wilt u zwanger worden of geeft u borstvoeding? Dan mag u dit middel niet gebruiken.

Kan ik allergisch zijn voor dit middel?

Elleste Solo MX 40 en 80 pleisters hebben de volgende bestanddelen: acrylkleefstof, estradiol, diethyltoluamide, gemetalliseerd polyester en polyester laminaat.

In Ellest Solo 1 en 2 mg tabletten zitten de volgende ingrediënten: estradiol, maïszetmeel, povidon, lactosemonohydraat, talk, magnesiumstearaat, titaniumdioxide, macrogol 400, hypromellose, en zonnegeel.

Gebruik deze medicatie niet als u allergisch bent voor een van deze bestanddelen.

Is Elleste Solo zonder recept verkrijgbaar?

Nee, dit is niet mogelijk.