Femseven

48,00

FemSeven kan voorgeschreven worden bij vrouwen in de menopauze. Het medicijn wordt op de markt gebracht door fabrikant Teva.

Online Apotheek

Artikel: Op voorraad - Femseven Conti - Sequi Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Wat is FemSeven?

Ervaart u klachten door de overgang? FemSeven kan dan verlichting bieden. Dit middel wordt geproduceerd door farmaceutisch bedrijf Teva, maar er zijn ook varianten die sinds 2019 niet meer door dit bedrijf worden gemaakt. Wilt u FemSeven (ook wel geschreven als Fem7) gaan gebruiken? Vul dan een korte medische vragenlijst in van de online apotheek. Op basis van deze gegevens kan een gekwalificeerd arts beoordelen of dit middel voor u geschikt is. Na akkoord kunt u het geneesmiddel doorgaans de eerstvolgende werkdag thuisbezorgd krijgen.

Beschrijving

De middelen FemSeven Sequi en Conti worden sinds 2019 niet meer geproduceerd, waardoor aanschaffen ook niet meer mogelijk is. Deze beschrijving is daarom slechts informatief van aard. FemSeven Sequi en FemSeven Conti zijn een soort hormoonpleisters die ingezet kunnen worden om overgangsklachten te verminderen. Het is een vorm van niet-invasieve hormoonvervangingstherapie (ook wel HST of HRT genoemd). De middelen bevatten synthetische varianten van de lichaamseigen hormonen progesteron en oestrogeen. Dat maakt deze medicatie geschikt voor vrouwen die geen hysterectomie (oftewel verwijdering van de baarmoeder) ondergaan hebben. De variant Sequi is een periodieke behandeling tijdens de eerste stadia van de menopauze, terwijl de Conti voor continu gebruik is tijdens de postmenopauze. Heeft u wel een hysterectomie ondergaan? Dan kan de variant FemSeven gebruikt worden, die alleen oestrogeen bevat.

Menopauze

De menopauze markeert een belangrijke verandering in het leven van de vrouw. In deze periode stoppen de eierstokken met de aanmaak van eicellen. Hierdoor wordt de menstruatie onregelmatig en blijft deze uiteindelijk helemaal uit. De hoeveelheid progesteron en oestrogeen in het lichaam neemt af. Dit gebeurt meestal wanneer de vrouw tussen de 45 en 55 jaar oud is, maar er kan ook sprake zijn van een vroege of juist late overgang. De afname van hormonen kan gepaard gaan met diverse klachten, zoals overmatig zweten, opvliegers, slapeloosheid, stemmingswisselingen, winderigheid, hoofdpijn, vermoeidheid, angstige gevoelens, urineweginfecties en pijnlijke gewrichten. Deze symptomen kunnen de overgang een vervelende periode maken, met een negatieve invloed op het dagelijks leven. Bij ernstige klachten kan een HRT behandeling worden overwogen. Wat dat betreft zijn er diverse mogelijkheden. Zo kunt u kiezen voor oestrogeengels, gecombineerde hormoonpleisters of tabletten.

Is Femseven zonder recept verkrijgbaar?

Nee, dit is niet mogelijk.

Enkelvoudig of gecombineerd

Er zijn enkelvoudige en gecombineerde HRT behandelingen beschikbaar. Wanneer de baarmoeder nog niet is verwijderd, kan men een gecombineerde behandeling inzetten. Als de baarmoeder wel verwijderd is volstaat een enkelvoudige behandeling, die bestaat uit estradiol, de synthetische vorm van oestrogeen. Omdat oestrogeen de aanmaak van baarmoederslijmvlies stimuleert, is dit type behandeling niet geschikt als u de baarmoeder nog wel heeft. Dan kan het leiden tot endometrische hyperplasia en zelfs tot kanker. Door een gecombineerde behandeling in te zetten wordt de aanmaak van baarmoederslijmvlies in balans gebracht door progesteron.

Verschillende soorten FemSeven

De hormoonpleisters FemSeven Sequi werden periodiek gebruikt tijdens de eerste twee weken van de menstruatiecyclus. In deze periode bevatten de pleisters alleen estradiol. In de andere twee weken van de cyclus kon men de pleisters met levonorgestrel en estradiol gebruikt worden. Soms ontstond er na deze periode een menstruele bloeding. FemSeven Conti was een voorbeeld van een continue behandeling. Alle pleisters bevatten zowel levonorgestrel als estradiol, die dagelijks gebruikt moesten worden. Dit maakte deze pleisters geschikt voor vrouwen die hun laatste menstruatie al achter de rug hadden. Beide vormen zijn transdermale pleisters, wat wil zeggen dat de hormonen uit de pleister geleidelijk af werden gegeven aan de huid. Via de huid kwamen de hormonen vervolgens in de bloedsomloop.

Gebruiksaanwijzing

Voor deze medicatie golden de volgende aanwijzingen in gebruik:

  • FemSeven Sequi bestond uit twee soorten pleisters: de fase 1 pleisters bevatten alleen estradiol en de fase 2 pleisters een combinatie van estradiol en levonorgestrel. Tijdens de eerste twee weken van de cyclus moest de fase 1 pleister gebruikt worden en tijdens de twee weken daarna de fase 2 pleisters;
  • FemSeven Sequi kon lichte bloedingen veroorzaken tegen het einde van de cyclus. Deze bloedingen duurden doorgaans niet langer dan 5 dagen;
  • Het was van belang de pleisters in de juiste volgorde te gebruiken;
  • Iedere zeven dagen moest er een nieuwe hormoonpleister geplakt worden op een stukje droge, schone en intacte huid op het onderlichaam;
  • Ieder week moest de pleister op een andere plek aangebracht worden;
  • Liet de pleister binnen zeven dagen los? Dan moest er een nieuwe geplakt worden en moest u verder gaan volgens het vaste schema;
  • Was u een pleister vergeten? Dan moest u deze alsnog direct vervangen op het moment dat u hier aan dacht;
  • Met deze pleisters kon gewoon gezwommen en gedoucht worden. Moest er een nieuwe pleister geplakt worden, dan kon dit pas minimaal een uur na deze activiteiten.

Bijwerkingen

Net als andere medicatie kon ook dit middel bijwerkingen geven. Het is van belang dat u van de bijwerkingen van medicatie op de hoogte bent voor het eerste gebruik. Indien noodzakelijk kunt u dan namelijk direct medische hulp inschakelen. Dit middel kon de volgende bijwerkingen geven:

  • Regelmatig (bij 1 of minder dan 1 op de 10 vrouwen): gevoelige, pijnlijke of gespannen borsten, misselijkheid en braken, verandering in libido, hoofpijn, onregelmatige bloedingen;
  • Minder vaak (bij 1 of minder dan 1 op de 100 vrouwen): migraine, vertigo, goedaardige tumoren in de borst, buikpijn, oncomfortabele menstruaties, een opgeblazen gevoel, hypertensie, het vasthouden van vocht, vermoeidheid, beenkrampen;
  • Zelden (bij 1 of minder dan 1 op de 1000 vrouwen): depressie, galstenen, geelzucht, vleesboompjes in de baarmoeder.

In de bijsluiter van deze medicatie kunt u een volledig overzicht van mogelijke bijwerkingen vinden.

Bij andere medicatie

De effectiviteit van deze medicatie kon verminderd worden door het gebruik van bepaalde medicatie, zoals hiv-medicatie, antibiotica tegen tuberculose, epilepsie of natuurlijke kruidenremedies met sint-janskruid.

Bij andere aandoeningen

Het is van belang dat uw arts weet welke aandoeningen u heeft, wanneer hij of zij medicatie voorschrijft. Medicatie is namelijk niet altijd geschikt. Zo kon FemSeven niet gebruikt worden wanneer u eerder een oestrogeengevoelige kanker heeft gehad, last had van onverklaarde vaginale bloedingen, een bloedstollingsziekte, beroerte, of hartaanval. In andere gevallen was het noodzakelijk om voorzichtig zijn met deze medicatie, zoals wanneer er oestrogeengevoelige kankersoorten in de familie voorkomen.

Q&A

Een aantal veelgestelde vragen:

Kan deze medicatie mijn rijvaardigheid beïnvloeden?

Nee, het is niet waarschijnlijk dat uw rijvaardigheid beïnvloed wordt door deze medicatie.

Mag ik deze medicatie gebruiken als ik zwanger ben?

Nee, u mag dit middel niet gebruiken als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Kan ik allergisch zijn voor dit middel?

Gebruik deze medicatie niet als u allergisch bent voor een van de volgende bestanddelen:

  • Estradiol;
  • Levonorgestrel;
  • Transparente polyethylene terephthalate;
  • Styrene-isoprene-styrene copolymer beads;
  • Glycerin esters;
  • Hydrogenated resin acids.