Desloratadine

44,69

Desloratadine is een medicijn dat tot de groep antihistaminica hoort. Het kan voorgeschreven worden bij de behandeling van allergische rhinitis en hooikoorts.

Online Apotheek

Artikel: Op voorraad - 5 mg Desloratadine Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Wat is Desloratadine?

Heeft u last van allergische rhinitis of van hooikoorts? De arts kan dan antihistaminica voorschrijven, zoals desloratadine. Dit is een generiek middel, dat wordt geproduceerd door diverse farmaceutische bedrijven. Bij een bestelling via de online apotheek kan het daardoor voorkomen dat u een ander merk krijgt dan de medicatie op de afbeelding.

Beschrijving

Desloratadine kunt u gebruiken om de klachten die ontstaan door hooikoorts te bestrijden. De stof desloratadine behoort tot de antihistaminica. Deze stoffen remmen de immuunreactie die rhinitis of hooikoorts veroorzaakt.

Oorzaak van hooikoorts

Hooikoorts komt vooral voor in de lente. In deze periode hebben veel mensen er last van. De symptomen worden veroorzaakt doordat het lichaam in contact komt met rondvliegende pollen. Worden er stuifmeelkorrels of pollen geïnhaleerd? Dan kan er een allergische reactie ontstaan. Kenmerken van hooikoorts zijn onder meer jeuk in keel en mond, een loopneus, geïrriteerde ogen en niezen.

Reactie immuunsysteem

Neemt uw lichaam een schadelijke stof waar? Dan volgt er een reactie van het immuunsysteem. Het systeem geeft de stof histamine af. Deze stof regelt dat er meer bloed naar het door de schadelijke stoffen aangedane gebied. Het gevolg is dat hier een zwelling en ontstekingsreactie ontstaat. Bij hooikoorts worden de pollen als schadelijke stoffen gezien. De reactie van het lichaam is daardoor dus het afgeven van histamine, om infecties te bestrijden. Erfelijkheid lijkt bij hooikoorts een factor te zijn. Zit er hooikoorts in uw familie? Dan is de kans dat u zelf hooikoortsklachten heeft groter. Daarnaast lijkt het er ook op dat blootstelling aan bepaalde stoffen in uw jeugd een rol kunnen spelen. Of dit de enige en daadwerkelijke oorzaken zijn is echter nog niet vastgesteld.

Doen tegen hooikoorts

De oplossing om zo min mogelijk met pollen in aanraking te komen lijkt simpel: gewoon niet naar buiten gaan. In de praktijk is dat natuurlijk heel lastig en ook niet wenselijk. Een andere oplossing is dan praktischer. Door medicijnen te gebruiken om de symptomen te bestrijden, worden de klachten makkelijker te hanteren. Ook bij een zeer ernstige allergische reactie door de pollen zal een arts medicatie voorschrijven. Een van de medicijnen die voorgeschreven kan worden is desloratadine, een middel in tabletvorm. In de tabletten zit een antihistaminicum. Deze stof gaat de histamine te lijf, zodat deze zich niet meer kan binden aan bepaalde receptoren. Een ontstekingsreactie blijft hierdoor uit en de klachten van de hooikoorts nemen af.

Prijs van Desloratadine in Nederland

 • 30 tabletten – € 44,69

Klik hier om Desloratadine online te kopen

Online medicatie bestellen

Heeft u weinig tijd om naar de huisarts te gaan? Dan kan het een optie zijn om de medicatie online te bestellen. Hiervoor hoeft u alleen een korte medische vragenlijst in te vullen. Aan de hand daarvan kan een gekwalificeerd arts beoordelen of deze medicatie voor u juist is. Na akkoord krijgt u deze dan doorgaans binnen 24 uur thuisbezorgd.

Gebruiksaanwijzing

Gaat u deze medicatie gebruiken? Dan is het belangrijk dat u voor het eerste gebruik eerst de bijsluiter goed doorleest. In de bijsluiter staan namelijk de instructies voor het gebruik. Ook vindt u hierin meer informatie over eventuele bijwerkingen. Volg bij gebruik van medicatie altijd de instructies op die in de bijsluiter staan en ook eventuele extra instructies van uw arts. Op deze manier werkt de medicatie het best en loopt u de minste kans op bijwerkingen.

Over het algemeen gelden voor het gebruik van deze medicatie de volgende aanwijzingen:

 • Slik een keer per dag een tablet. De arts zal aangeven hoe lang u dit middel gebruiken moet. De duur hangt af van de ernst van de klachten;
 • Slik de tablet door met wat water;
 • Neem nooit meer in dan de voorgeschreven dosering;
 • Bent u een tablet vergeten? Neem dan nooit een dubbele dosering in om de vergeten dosis in te halen. Slik de vergeten tablet zo gauw u daaraan denkt, maar sla dit over wanneer het al tijd is voor de volgende. Overleg eventueel met uw arts.

Bovenstaande zijn slechts algemene richtlijnen. Bekijk de bijsluiter voor de volledige gebruiksaanwijzing. Heeft u nog vragen over het gebruik? Informeer dan bij uw apotheker of uw arts.

Bijwerkingen

Net als andere medicatie kan ook dit middel bijwerkingen geven. Herkent u tekenen van een ernstige allergische reactie, zoals problemen met de ademhaling of netelroos? Neem dan direct contact op met een arts. Schakel ook direct medische hulp in wanneer u last krijgt van hartkloppingen, toevallen of een leverfunctiestoornis zoals geelzucht.

Verder kan Desloratadine de volgende bijwerkingen hebben:

 • Vermoeidheid;
 • Hoofdpijn;
 • Braken of misselijkheid;
 • Een droge mond;
 • Diarree;
 • Maagklachten;
 • Slaapproblemen;
 • Duizeligheid;
 • Spierpijn;
 • Slaperigheid;
 • Hallucinaties.

Kijk in de bijsluiter voor een volledig overzicht van en meer informatie over mogelijke bijwerkingen.

Bijsluiter Desloratadine

Gebruik bij andere medicatie

Het is van belang dat uw arts weet welke medicatie u verder nog gebruikt. Dat geldt niet alleen voor middel op recept, maar ook voor middelen of kruidenpreparaten van bijvoorbeeld de drogist. In sommige gevallen kan er namelijk een wisselwerking optreden tussen verschillende medicijnen. Het is belangrijk dat dat voorkomen wordt.

Gebruik bij andere aandoeningen

Het kan zijn dat uw arts in sommige gevallen besluit dat dit middel niet voor u geschikt is. Werken uw nieren minder goed? Stel uw arts hiervan op de hoogte. Het kan namelijk zijn dat de dosis dan aangepast moet worden, of dat dit middel helemaal niet voorgeschreven kan worden. Om problemen te voorkomen is het van belang dat uw arts op de hoogte is van uw medische geschiedenis en de huidige situatie.

Q&A

Heeft u nog vragen over dit middel? In onderstaande lijst vindt u een aantal vaak gestelde vragen terug, met daarbij de antwoorden.

Kan dit middel mijn rijvaardigheid beïnvloeden?

Dit middel heeft normaal gesproken geen invloed op de rijvaardigheid. Het kan echter wel gebeuren dat u last heeft van bijwerkingen die wel invloed kunnen hebben. In dat geval is het belangrijk om niet zelf achter het stuur te kruipen. Overleg met een arts, misschien is er alternatieve medicatie beschikbaar waarvan u minder last van bijwerkingen heeft.

Mag ik deze medicatie gebruiken tijdens de zwangerschap?

Desloratadine is mogelijk niet geschikt voor vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn, of borstvoeding geven. Daarom is het belangrijk om tijdens een (online) consult altijd te vermelden dat u zwanger bent, wilt worden of borstvoeding geeft. De arts kan dan met u kijken naar mogelijke alternatieven.

Is Desloratadine zonder recept verkrijgbaar?

Nee, dit is niet mogelijk. Er is altijd een recept nodig voor dit medicijn.