Beschrijving
Overzicht
Beschrijving
Het middel Qvar Easi-Breathe wordt geproduceerd door farmaceutisch bedrijf Teva en kan worden ingezet ter voorkoming van astma-aanvallen. Het middel dient dan twee keer per dag ingenomen te worden met behulp van een inhalator. Er zijn verschillende doseringen beschikbaar. Uw arts kan beoordelen welke dosering voor u het meest geschikt is. Groot voordeel van dit middel is dat het zachter is dan veel andere puffers.
Ontstekingsremmende werking
In Qvar zit het actieve bestanddeel beclometasondipropionaat. Deze corticosteroïde wordt gebruikt om astma-aanvallen te voorkomen, door de ontstekingsremmende werking. Hierdoor wordt de afgifte van stoffen die een astma-aanval kunnen triggeren geremd. De stoffen komen vrij wanneer een bepaalde prikkel optreedt, die een ontsteking kunnen veroorzaken. Daarnaast zorgen de stoffen ervoor dat de spierwanden in de luchtwegen samentrekken, waardoor benauwdheid ontstaat. Doordat Qvar de afgifte van die stoffen remt, kunt u makkelijker adem blijven halen. Ook vindt er minder opbouw van slijm plaats, waardoor de luchtwegen open blijven.
Gebruiksaanwijzing
Lees voordat u medicatie voor het eerst gebruikt altijd eerst de bijsluiter goed door. Hierin vindt u meer informatie over onder meer het gebruik van het middel. Wanneer u medicatie op de juiste wijze gebruikt, kan de medicatie het maximale effect bereiken. Daarnaast verkleint u zo de kans op het krijgen van bijwerkingen. Voor Qvar gelden over het algemeen de volgende richtlijnen voor gebruik:
- Volg altijd de aanwijzingen van uw arts op;
- De hoeveelheid pufjes per dag hangt af van de ernst van uw klachten. Het kunnen doorgaans twee keer per dag één, twee of vier pufjes zijn;
- Verwijder voor gebruik eerst het beschermdopje van het mondstuk;
- Druk vervolgens twee keer op de container. Zo kunt u checken of de inhalator goed werkt;
- Adem rustig en zo diep mogelijk uit;
- Zet het mondstuk in uw mond. Let er daarbij op dat de luchtgaatjes niet worden bedekt;
- Druk op het tankje, terwijl u tegelijkertijd inhaleert;
- Houd 10 seconden uw adem in;
- Adem hierna langzaam uit;
- Gebruikt u meer dan één pufje per keer? Wacht dan een minuut en herhaal daarna het hierboven beschreven proces;
- Gebruik nooit meer dan de voorgeschreven dosering.
Bovenstaande is slechts een algemene gebruiksaanwijzing. In de bijsluiter kunt u de volledige gebruiksaanwijzing nalezen. Heeft u nog vragen over het gebruik? Stel deze aan uw arts of uw apotheker.
Bijwerkingen
Medicijnen kunnen bijwerkingen hebben. Dat geldt ook voor Qvar. Het is aan te raden om voor het eerste gebruik op de hoogte te zijn van mogelijke bijwerkingen. Als het nodig is kunt u dan snel actie ondernemen. Schakel in ieder geval direct medische hulp in wanneer u symptomen herkent van een ernstige allergische reactie, zoals ademhalingsproblemen of uitslag. Schakel ook een arts in als u astma na gebruik van dit middel plotseling verergert, of wanneer u last krijgt van zwakheid, buikpijn of braken.
Verder kan dit middel de volgende bijwerkingen geven (frequentie onbekend):
- Heesheid;
- Misselijkheid;
- Duizeligheid;
- Schimmelinfectie in mond of keel;
- Hoofdpijn;
- Tremor;
- Ademhalingsproblemen;
- Slaapproblemen;
- Kortademigheid;
- Nervositeit;
- Hoesten.
Bovenstaande is slechts een algemene richtlijn. Meer informatie over de bijwerkingen kunt u terugvinden in de gebruiksaanwijzing.
Bij andere medicatie
Het is van belang dat uw arts weet welke medicatie u verder gebruikt, omdat medicijnen een ongewenste wisselwerking met elkaar hebben. Dit geldt niet alleen voor voorgeschreven medicatie, maar ook voor vrij verkrijgbare medicatie en kruidensupplementen. Qvar kan zo’n wisselwerking hebben met onder meer disulfiram en metronidazol.
Bij andere aandoeningen
Zorg er ook voor dat uw arts weet welke aandoeningen u verder heeft of in het verleden heeft gehad. In sommige gevallen is deze medicatie namelijk minder geschikt of zelfs helemaal niet voor u geschikt. Dat geldt bijvoorbeeld wanneer u last heeft of last heeft gehad van tuberculose, alcoholintolerantie of astma die erger wordt.
Is Qvar zonder recept verkrijgbaar?
Nee, dit is niet mogelijk. Qvar is een receptplichtig medicijn.
Q&A
Een aantal vaak gestelde vragen over dit middel, met de daarbij horende antwoorden.
Mag ik alcohol drinken als ik deze medicatie gebruik?
Ja, alcohol heeft geen invloed op de werkzaamheid van Qvar. U kunt dus alcohol drinken als u dit middel gebruikt.
Kan dit middel de rijvaardigheid beïnvloeden?
Qvar zou niet van invloed moeten kunnen zijn op de rijvaardigheid. Heeft u echter last van ernstige bijwerkingen die uw rijvaardigheid wel kunnen beïnvloeden? Stap dan niet zelf achter het stuur en raadpleeg een arts. Ook het bedienen van zware machines is dan af te raden.
Mag ik deze medicatie gebruiken als ik zwanger ben?
Bent u zwanger, wilt u zwanger worden of geeft u borstvoeding? Overleg dan eerst met uw arts over het gebruik van dit middel. Mogelijk is het niet geschikt. De arts kan dan kijken naar mogelijke alternatieven.
Hoe moet ik dit geneesmiddel bewaren?
Bewaar medicatie op een droge, donkere en koele plek, waar het niet warmer wordt dan 25 graden Celsius. Zorg er daarnaast altijd voor dat u medicatie buiten het bereik van kinderen bewaard.
Kan ik allergisch zijn voor Qvar?
Qvar bevat de volgende bestanddelen:
- Beclometasondipropionaat;
- Propellent HFA-134a (norfluraan);
- Alcohol.
Gebruik dit middel niet wanneer u allergisch bent voor een van bovenstaande bestanddelen.
Kan ik deze medicatie krijgen zonder recept?
Nee, om Qvar te kunnen gebruiken heeft u een recept nodig. Vraag hiernaar bij uw arts of vul een medische vragenlijst in van de online apotheek.