Beschrijving
Overzicht
Beschrijving
Wilt u deze medicatie aanschaffen? U kunt via de online apotheek een medische vragenlijst invullen. Aan de hand van die gegevens beoordeeld een gekwalificeerd arts uw aanvraag. Als dit middel voor u geschikt is, schrijft hij of zij een recept uit. Daarmee kunt u direct een bestelling plaatsen. Doorgaans ontvangt u de medicatie dan al de eerstvolgende werkdag.
Mucodyne is beschikbaar in twee variaties: in de vorm van een siroop en in de vorm van een harde clausule. Beide varianten hebben dezelfde werking. De werkzame stof breekt overtollig slijm in de luchtwegen af, waardoor u weer makkelijker adem kunt halen.
Klachten bij COPD
Onder COPD (Chronic obstructive pulmonary disease) vallen verschillende chronische longaandoeningen, waaronder longemfyseem, chronische bronchitis en chronische blokkades van de luchtwegen. De belangrijkste oorzaak van al deze aandoening is roken, maar ook luchtvervuiling, uitlaatgassen en stof kunnen klachten veroorzaken. COPD wordt nog weleens verward met astma, omdat de symptomen van beide aandoeningen op elkaar kunnen lijken. Veel hoesten, slijm in de keel hebben en een drukkend gevoel op de borst komen bij beide aandoeningen voor. Soms worden de klachten weggezet als simpele ‘rokershoest’. Toch is het van belang om de symptomen in de gaten te houden, omdat COPD zo snel mogelijk behandeld moet worden.
Gevolgen COPD
Door het roken ontstaan er in de longen regelmatig ontstekingen, met littekenweefsel en longschade tot gevolg. Deze schade is niet altijd omkeerbaar. Gevolg is dat de luchtwegen zich vernauwen en meer slijm gaan aanmaken, met hoesten en ademhalingsproblemen tot gevolg. Als u COPD heeft zal de arts in ieder geval adviseren te stoppen met roken en omgevingen met veel luchtvervuiling te mijden. Medicatie zoals Mucodyne kan de symptomen van COPD verlichten. Dit gebeurt door middel van het werkzame bestanddelen carbocisteine. Deze stof breekt de ophoping van slijm in de luchtwegen voor een deel af, waardoor het ademhalen weer makkelijker gaat.
Gebruiksaanwijzing
Gaat u Mucodyne gebruiken? Lees dan voor het eerste gebruik eerst de bijsluiter goed door. Hierin vindt u meer informatie over onder meer het gebruik en de mogelijke bijwerkingen. Juist gebruik zorg ervoor dat de medicatie het maximale effect kan hebben. Daarnaast verkleint u hiermee de kans op bijwerkingen.
Voor Mucodyne gelden over het algemeen de volgende aanwijzingen voor gebruik:
- Een dosis Mucodyne siroop is 15 ml. Neem drie keer per dag een dosis in;
- De Mucodyne capsules dient u als eerste behandeling drie keer dag in te nemen, twee capsules tegelijk. Vervolgens kan er als de symptomen afnemen afgebouwd worden naar vier keer per dag één capsule;
- Gebruik nooit meer dan de voorgeschreven dosering;
- Bent u een dosis vergeten? Sla deze dan over en ga verder volgens uw vaste schema. Neem nooit een dubbele dosering in om de vergeten dosis in te halen.
Bovenstaande is slechts een algemene richtlijn. Kijk voor meer informatie in de bijsluiter, of stel vragen over het gebruik aan uw arts of apotheker.
Is Mucodyne zonder recept verkrijgbaar?
Nee, dit is niet mogelijk. Voor Mucodyne is altijd een recept nodig via een dokter.
Bijwerkingen
Net als andere medicatie kan ook Mucodyne bijwerkingen hebben. Het is belangrijk om voor het eerste gebruik op de hoogte te zijn van mogelijke bijwerkingen, zodat u indien nodig snel actie kunt ondernemen. Schakel direct medische hulp in wanneer u last heeft van:
- Braken, dat enkele dagen aanhoudt;
- Bloed in het braaksel;
- Zwelling van gezicht, mond, lippen, keel of tong;
- Symptomen van een allergische reactie, zoals huiduitslag;
- Blaren of bloeden van de huid;
- Koorts.
Bij andere medicatie
Medicijnen kunnen een ongewenste wisselwerking met elkaar hebben. Zorg er daarom voor dat uw arts weet welke medicatie u verder nog gebruikt. Op basis van die informatie kan de arts beoordelen of u de medicatie veilig kunt gebruiken.
Bij andere aandoeningen
Het is ook van belang dat uw arts weet welke aandoeningen u verder heeft of heeft gehad. In sommige gevallen is deze medicatie namelijk niet geschikt. Dit geldt in ieder geval wanneer u last heeft van maagzweren of zweren op andere plekken in het verteringsstelsel. Ook wanneer u lactose intolerantie heeft is dit middel mogelijk niet geschikt.
Q&A
Een aantal veelgestelde vragen over dit middel, met antwoorden.
Mag ik deze medicatie gebruiken als ik zwanger ben?
Bent u zwanger, wilt u zwanger worden of geeft u borstvoeding? Dan mag dit medicijn mogelijk niet gebruikt worden. Vermijd het gebruik met name tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Overleg daarnaast altijd eerst met uw arts, wanneer u van plan bent de medicatie te gaan gebruiken. Mogelijk zijn er veilige alternatieven beschikbaar.
Mag ik deze medicatie gebruiken als ik een natriumdieet volg?
Bij een natriumdieet moet u zich aan een bepaalde dagelijkse limiet houden als het gaat om zoutinname. Mucodyne siroop bevat 97 mg natrium per 15 ml. Het is belangrijk om met deze hoeveelheid rekening te houden in uw dieet.
Kan deze medicatie de rijvaardigheid beïnvloeden?
Dit middel hoort de rijvaardigheid niet te beïnvloeden. Wanneer u echter last heeft van bijwerkingen die wel van invloed kunnen zijn, wordt afgeraden om zelf achter het stuur te stappen. Overleg met uw arts.
Kan ik allergisch zijn voor Mucodyne?
Gebruik Mucodyne siroop niet wanneer u allergisch bent voor een van de bestanddelen:
- Carbocisteine;
- Methyl parahydroxybenzoate (E218);
- Sucrose;
- Karamel (E150);
- Aromatische elixer smaakstof;
- Kaneelsmaak;
Gebruik Mucodyne capsules niet als u allergisch bent voor een van deze bestanddelen:
- Carbocisteine;
- Magnesiumstearaat (E572);
- Anhydrous collodial silica (E551);
- Lactose monohydraat;
- Sodium lauril sulfaat;
- Quinoline geel (E104);
- Sunset geel (E110);
- Titaniumdioxide (E171).
Hoe bewaar ik deze medicatie?
Bewaar dit middel op een plek waar het niet warmer wordt dan 25 graden Celsius. Zorg er daarnaast voor dat u medicatie altijd buiten bereik van kinderen bewaard.
Is Mucodyne beschikbaar zonder recept?
Nee, als u Mucodyne wilt gebruiken heeft u een recept nodig. Vraag een consult aan bij uw arts, of vul een medische vragenlijst in via de online apotheek. Zo weet u snel of u voor het gebruik van dit middel in aanmerking komt.