Finacea

97,69

Finacea is een medicijn dat voorgeschreven kan worden bij rosacea. Deze 15% gel wordt op de markt gebracht door het merk Bayer.

Online Apotheek

Artikel: Op voorraad - Azelaic Acid 15% gel Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Wat is Finacea?

Heeft u last van de huidaandoening rosacea? Dan kunt u baat hebben bij het geneesmiddel Finacea. Dit middel wordt gemaakt door farmaceutisch bedrijf Bayer. Het bestaat uit een gel die u twee keer per dag op de aangedane huid kunt aanbrengen. Normaal gesproken merkt u binnen vier weken verbetering. Wilt u deze medicatie bestellen? Dat kan via de online apotheek door een medische vragenlijst in te vullen. Aan de hand van uw antwoorden kan een gekwalificeerd arts beoordelen of dit het juiste middel is. Na akkoord krijgt u het middel doorgaans de eerstvolgende werkdag thuisbezorgd.

Beschrijving

Als u te maken heeft met de huidaandoening rosacea kan het middel Finacea binnen vier weken verlichting van de klachten geven. Bij rosacea is er sprake van zichtbare bloedvaatjes in het gezicht. Daarbij is de huid verdikt. Het lijkt alsof u continu bloost en de huid kan rood blijven. Over het algemeen ontwikkelen deze klachten zich alleen in het gezicht. De oorzaak van de klachten is nog niet duidelijk. Het lijkt erop dat kleine moleculen in de huid, peptiden, invloed hierop hebben. De peptiden activeren na bepaalde prikkels het immuunsysteem. De respons van het immuunsysteem veroorzaakt daarna de ontstekingsreactie die de kenmerkende symptomen van rosacea veroorzaakt. Er is echter een tweede mogelijke oorzaak die genoemd wordt: kleine mijten. Deze mijtjes hebben de naam demodex folliculorum. Iedereen heeft deze op de huid, maar als er te veel mijtjes komen neemt ook de hoeveelheid schadelijke bacteriën toe. Ook hierdoor zouden de symptomen van rosacea veroorzaakt kunnen worden.

Prijs van Finacea in Nederland

 • 15% Finacea gel – € 97,69.

Klik hier om Finacea online te kopen

Triggers van rosacea

De exacte oorzaak van de klachten is dus nog onduidelijk. Toch lijken de prikkels die de klachten kunnen veroorzaken bij veel mensen wel dezelfde. Belangrijke triggers zijn alcohol, cafeïne, stress, inspanning, zuivel en langdurige of intense blootstelling aan Uv-licht. Als u gevoelig bent voor deze triggers kan het geneesmiddel Finacea verlichting bieden. In deze gel zit azelaïnezuur, die doorgaans binnen vier tot acht weken de klachten vermindert. Hoe dat werkt is echter ook nog onduidelijk, doordat de oorzaak van rosacea ook nog onduidelijk is. Wel is duidelijk dat de azelaïnezuur ervoor zorgt dat er minder bacteriën op de huid komen. Hierdoor vormen zich minder puistjes. Ook heeft de gel een ontstekingsremmend effect. Roodheid en zwelling van de huid nemen hierdoor af.

Gebruiksaanwijzing

Gaat u deze medicatie gebruiken? Dan is het belangrijk dat u voor het eerste gebruik de bijsluiter goed doorleest. Hierin vindt u meer informatie over bijwerkingen en gebruik. Wanneer u de medicatie op de juiste wijze gebruikt, vergroot u het effect en loopt u minder kans op bijwerkingen. Volg ook altijd eventueel extra aanwijzingen van uw arts op.

Over het algemeen gelden voor dit middel de volgende aanwijzingen voor gebruik:

 • Breng de gel twee keer per dag aan op de aangedane huid;
 • Voordat u de gel aanbrengt, is het belangrijk om de huid eerst schoon te maken;
 • Breng niet meer dan een dun laagje gel aan;
 • Masseer de gel vervolgens voorzichtig in;
 • Om het hele gezicht in te smeren heeft u voldoende aan 2,5 centimeter (oftewel een halve gram) gel;
 • Krijgt u last van huidirritatie? Dan wordt aangeraden om minder gel te gebruiken;
 • Merkt u na twee maanden nog geen verbetering? Maak dan weer een afspraak met uw huisarts;
 • Gebruik nooit meer dan de voorgeschreven dosering;
 • Bent u een dosering vergeten? Breng dan nooit dubbel zoveel gel aan om de vergeten dosis in te halen. Sla de vergeten dosering over en ga verder volgens uw vaste schema.

Bovenstaande is slechts een samenvatting van de gebruiksaanwijzing. Kijk in de bijsluiter voor de volledige versie.

Finacea bijsluiter

Bijwerkingen

Net als andere medicatie kan ook Finacea bijwerkingen geven. Het is van belang dat u hier voor het eerste gebruik van op de hoogte bent. In geval van nood kunt u dan direct actie ondernemen. Schakel in ieder geval direct medische hulp in wanneer u symptomen heeft van een allergische reactie, zoals ademhalingsproblemen of uitslag.

Finacea kan verder de volgende bijwerkingen hebben:

 • Zeer vaak (bij 1 op de 10 mensen of vaker): jeuk of pijn op de plek waar de gel is aangebracht, of een branderig gevoel;
 • Vaak (bij 1 op de 10 mensen of minder): verdoofd of tintelend gevoel, droge huid, uitslag;
 • Soms (bij 1 op de 100 mensen of minder): acne, contactdermatitis, schilfering, een warm gevoel, verkleuring of abnormale roodheid van de huid;
 • Zelden (bij 1 op de 1000 personen of minder): verslechtering van astma, overgevoeligheidsreactie.

In de bijsluiter vindt u een volledig overzicht van mogelijke bijwerkingen. Heeft u hier vragen over? Stel deze dan aan uw arts of apotheker. Zorg er ook voor dat uw arts op de hoogte is van andere medicatie die u gebruikt of andere aandoeningen die u heeft. In sommige gevallen is dit middel dan namelijk niet geschikt voor u.

Is Finacea zonder recept verkrijgbaar?

Nee, dit is niet mogelijk. Voor Finacea dient u altijd een recept te hebben.

Q&A

Een aantal veelgestelde vragen over dit middel.

Mag ik alcohol gebruiken als ik deze medicatie gebruik?

Het drinken van grote hoeveelheden alcohol wordt afgeraden wanneer u deze medicatie gebruikt.

Kan dit middel mijn rijvaardigheid beïnvloeden?

Finacea heeft geen invloed op de rijvaardigheid, u kunt dus zelf blijven autorijden. Heeft u echter last van bijwerkingen die wel invloed kunnen hebben? Stap dan niet zelf achter het stuur.

Mag ik deze medicatie gebruiken als ik zwanger ben?

Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Geef dit dan door aan uw arts. Er zijn mogelijk alternatieven voor dit middel die beter bij uw situatie passen.

Is dit middel zonder recept verkrijgbaar?

Nee, voor deze medicatie heeft u een recept van een arts nodig. Maak daarom een afspraak met uw (huis)arts of vul de korte medische vragenlijst van de online apotheek in. Op basis van de door u gegeven informatie kan er bekeken worden of dit het juiste middel voor u is.

Kan ik allergisch zijn voor dit middel?

Gebruik Finacea niet wanneer u allergisch bent voor één van de bestanddelen:

 • Azelainezuur;
 • Lecithine;
 • Triglyceriden (middellange keten);
 • Propyleenglycol;
 • Polysorbaat 80;
 • Carbomeer 980;
 • Dinatriumedetaat;
 • Natriumhydroxide;
 • Gezuiverd water;
 • Benzoëzuur (E210).