Description
Wat is Estraderm?
Estraderm pleisters helpen tegen de klachten die kunnen ontstaan tijdens de overgang. Ook zijn de pleisters geschikt om botontkalking (osteoporose) door de overgang tegen te gaan. Het werkzame bestanddeel in deze medicatie is estradiol, beschikbaar in doseringen van 25, 50, 75 en 100 mcg. Het middel wordt geproduceerd door farmaceutisch bedrijf Novartis Pharmaceuticals.
Beschrijving
Heeft u last van overgangsklachten? Estraderm MX pleisters kunnen deze klachten verminderen. U kunt deze pleisters bestellen via de online apotheek. Vul hiervoor een medische vragenlijst in en vervolgens kan een gekwalificeerd arts beoordelen of dit het juiste middel voor u is. Na akkoord schrijft hij of zij een recept uit, waarna u de bestelling kunt plaatsen. U kunt hierbij kiezen uit pleisters met verschillende doseringen.
Kenmerken menopauze
Tijdens de middelbare leeftijd krijgen vrouwen te maken met een aantal veranderingen in het lichaam. Door de menopauze produceren de eierstokken geen eicellen meer. Gevolg hiervan is dat de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam afneemt. Ook wordt de vrouw dan niet meer ongesteld. De overgang kan diverse klachten geven. Veel voorkomend zijn onder meer nachtelijk zweten, opvliegers, stemmingswisselingen, vaginale droogte, seksuele ongemakken, problemen met concentratie en een verminderd geheugen. Een bijkomend probleem is het feit dat de kans op osteoporose (botontkalking) flink toeneemt.
Medicatie tegen overgangsklachten
Hoewel de meeste vrouwen wat klachten ervaren tijdens de overgang, kunnen de meesten zonder medicatie toe. Wanneer de klachten het dagelijks leven echter beïnvloeden, kan medicatie in de vorm van hormoonvervangingstherapie (HRT) uitkomst bieden. Estraderm MX is een voorbeeld van HRT. De pleisters bieden een continue vorm van HRT en kunnen worden gebruikt door vrouwen die de afgelopen twaalf maanden geen menstruatie meer hebben gehad. De pleisters bevatten estradiol, die via de huid het lichaam in komt. Estradiol vult het gehalte oestrogeen in het lijf aan, waardoor de overgangsklachten minder worden.
Bij osteoporose
Estraderm MX50 en MX75 zijn ook geschikt als tweedelijnsbehandeling bij vrouwen die last hebben van osteoporose of daarop een verhoogd risico lopen. Zo hebben vrouwen die roken, vroeg in de overgang zijn geraakt, die fijn gebouwd zijn of bij wie het in de familie zit meer kans op botontkalking. Ook wanneer een vrouw voor langere tijd steroïdentherapie volgt, kan Estraderm voorgeschreven worden. Wanneer u geen baarmoeder meer heeft, kunt u dit middel als enige medicatie gebruiken. Heeft u uw baarmoeder nog wel? Dan moet dit middel tijdens de helft van iedere maandelijkse cyclus gebruikt worden in combinatie met een progesteronsupplement.
Gebruiksaanwijzing
Wanneer u dit middel gaat gebruiken, is het van belang om eerst de bijsluiter goed door te lezen. Heeft de arts extra aanwijzingen voor het gebruik gegeven? Volg deze dan ook altijd op. Het op de juiste wijze gebruiken van medicatie zorgt voor de maximale effectiviteit en de minste kans op bijwerkingen.
Voor Estraderm MX gelden over het algemeen de volgende voorschriften voor gebruik:
- Gebruikt u al een vorm van HRT? Lees dan in de bijsluiter na op welk moment u met Estraderm kunt starten;
- Breng de hormoonpleister aan op een schone, intacte en droge plek op het onderlichaam, de dijen of billen;
- Plak twee keer per week een nieuwe pleister en verwissel de pleister altijd op vaste dagen (bijvoorbeeld iedere vrijdag en dinsdag). Zo onthoudt u makkelijker wanneer u de pleister vervangen moet;
- Plak de pleister niet in de buurt van of op uw borsten;
- Tijd voor een nieuwe pleister? Plak deze dan op een andere plek dan de pleister die u verwijdert;
- Laat de pleister tussentijds los? Probeer deze dan niet opnieuw op te plakken, maar plak een nieuwe pleister op een andere plek. Houd daarna weer het vaste schema aan;
- Bent u vergeten een pleister te plakken? Doe dat dan alsnog wanneer u eraan denkt. Probeer geen vergeten dosering in te halen door meer dan 1 pleister te plakken;
- U kunt probleemloos baden, douchen, sporten en zwemmen met deze pleister op;
- In de bijsluiter vindt u een aantal informatieve afbeeldingen over het gebruik van Estraderm MX.
Heeft u na het doorlezen van de bijsluiter nog vragen over het gebruik? Stel deze dan aan uw arts of apotheker.
Bijwerkingen
Medicijnen kunnen bijwerkingen geven en dat geldt ook voor Estraderm. Lees voor gebruik de bijsluiter goed door, zodat u op de hoogte bent van mogelijke bijwerkingen. Herkent u symptomen van een allergische reactie, zoals jeuk, ademhalingsproblemen of uitslag? Stop dan direct het gebruik en raadpleeg uw arts.
Verder kan dit middel de volgende bijwerkingen geven:
- Vaak (bij 1 of meer dan 1 op de 10 vrouwen): irritatie op de plek waar de pleister zit, spotting (doorbraakbloedingen), gevoelige borsten;
- Regelmatig (bij 1 of minder dan 1 op de 10 vrouwen): hoofdpijn, opgeblazen gevoel, misselijkheid;
- Soms (bij 1 of minder dan 1 op de 100 vrouwen): borstkanker
- Zelden (bij 1 of minder dan 1 op de 1000 vrouwen): duizeligheid, pijn in de benen, gewichtsschommelingen, vocht in benen of enkels;
- Zeer zelden (bij 1 of minder dan 1 op de 10.000 vrouwen): jeuk en uitslag op grote oppervlakten van de huid, verandering van huidpigmentatie, bloedproppen, blauwe plekken, hoge bloeddruk.
Met andere medicatie
Het is van belang dat uw arts weet welke medicatie u verder gebruikt. De effectiviteit van Estraderm kan namelijk beïnvloed worden door bepaalde medicijnen, waaronder medicatie tegen tuberculose, medicatie bij hiv, medicatie tegen epilepsie en sint-janskruid.
Met andere aandoeningen
Stel uw arts ook op de hoogte van andere medische aandoeningen die u heeft of heeft gehad. In sommige gevallen is dit middel dan namelijk niet geschikt. Gebruik het middel niet als u last heeft (gehad) van:
- Onverklaard vaginaal bloedverlies;
- Een soort kanker die gevoelig is voor oestrogeen, zoals borstkanker;
- Een leveraandoening, waarbij de functie van de lever niet volledig is hersteld;
- Bloedpropjes;
- Beroertes;
- Een extreem dikke belijning van de baarmoeder.
Q&A
Een aantal veelgestelde vragen.
Mag ik dit middel gebruiken als ik zwanger ben?
Deze medicatie is alleen geschikt voor postmenopauzale vrouwen. Gebruik dit middel niet als u zwanger bent of borstvoeding geeft.
Beïnvloed dit middel mijn rijvaardigheid?
Dit middel heeft geen invloed op de rijvaardigheid. Neem niet zelf achter het stuur plaats als u last heeft van bijwerkingen die de rijvaardigheid wel kunnen beïnvloeden.
Kan ik allergisch zijn voor deze medicatie?
Gebruik Estraderm niet wanneer u allergisch bent voor een van de volgende bestanddelen:
- Estradiol;
- Ethylacetaat;
- Isopropyl palmitate;
- Ethyleen vinyl acetaat;
- Polyester film laminaat.
Is Estraderm zonder recept verkrijgbaar?
Nee. Voor Estraderm is altijd een recept nodig.