Zomig neusspray

116,65

Wat is Zomig neusspray?

Zomig neusspray kan snelle verlichting bieden bij migraineklachten. Het geneesmiddel wordt gemaakt door farmaceutisch bedrijf AstraZeneca. Het zorgt niet alleen voor vermindering van de pijn, maar ook van verlichting van overige symptomen van migraine.

Online Apotheek

Artikel: Zomig neusspray Zolmitriptan Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Zomig neusspray informatie

Wilt u deze medicatie gaan gebruiken? Via de online apotheek kunt u een medische vragenlijst invullen. Op basis van deze gegevens kan een gekwalificeerd arts uw aanvraag beoordelen. Na akkoord krijgt u de medicatie doorgaans de eerstvolgende werkdag al thuisbezorgd.

Beschrijving

Zomig neusspray gaat de symptomen van migraine te lijf. Het gaat dan niet alleen over hoofdpijn, maar ook over bijvoorbeeld braken, misselijkheid en zichtstoornissen. Gebruik de spray op het moment dat u de hoofdpijn voelt opkomen. Heeft u moeite met het slikken van tabletten? Dan is deze spray een handig alternatief. Het middel werkt snel en is eenvoudig in gebruik.

Oorzaken van migraine

Er zijn in Nederland heel wat mensen die last hebben van migraine. Het gaat om ongeveer 13 procent van de mannen en 33 procent van de vrouwen. Het is niet duidelijk waarom sommige mensen er wel last van hebben en andere niet. Waarschijnlijk speelt erfelijkheid een rol. Migraine is meer dan enkel een flinke hoofdpijn. De aandoening kan er toe leiden dat normale bezigheden niet meer uitgevoerd kunnen worden en denken lastig wordt.

Verschillende soorten migraine

Migraine is onder te verdelen in drie soorten. Een van de drie is migraine met aura. Patiënten met deze vorm krijgen eerst aura’s, voordat de hoofdpijn opkomt. Daarbij kunnen symptomen zoals gehoor- en zichtproblemen en misselijkheid optreden. Een tweede vorm is migraine zonder aura. Een aanval begint dan meestal direct met een hevige hoofdpijn. Ten slotte is er ook de aura sans migraine. In dat geval treedt er wel een auro op, met daarbij behorende symptomen, maar leidt dit niet uiteindelijk niet tot migrainehoofdpijn.

Medicatie tegen migraine

Zomig neusspray kan verlichting bieden bij de symptomen van migraine. Bij sommige mensen helpen pijnstillers afdoende, maar anderen hebben medicatie zoals Zomig nodig. Het werkzame bestanddeel in dit geneesmiddel is zolmitriptan. Dit is een triptaan en een 5HT-agonist. De stof werkt in op de serotoninereceptoren in het brein. Gedurende een migrainehoofdpijn zwellen de bloedvaten in het brein namelijk op en dat veroorzaakt druk. De werkzame stof zolmitriptan laat de aderen zich weer vernauwen en daardoor worden de klachten minder.

Gebruiksaanwijzing

Wanneer u medicatie gaat gebruiken is het belangrijk om vooraf de bijsluiter goed door te lezen. Hierin staat bijvoorbeeld hoe u de medicatie dient te gebruiken en welke bijwerkingen u mogelijk kunt ervaren. Juist gebruik verkleint de kans op het krijgen van bijwerkingen, dus het is aan te raden om goed op de hoogte te zijn van deze gebruiksaanwijzing.

Voor Zomig neusspray geldt over het algemeen de volgende gebruiksaanwijzing:

 • Volg altijd de aanwijzingen van uw arts;
 • Over het algemeen wordt een dosering van 5 mg voorgeschreven, in te nemen op het moment dat de symptomen van migraine beginnen;
 • Houd er rekening mee dat dit geneesmiddel migraine niet voorkomt, maar dient om de klachten te verlichten;
 • Spuit 1 keer in elk neusgat;
 • In de bijsluiter vindt u meer informatie over de manier waarop u de spray dient te gebruiken;
 • Gebruik 1 dosering per migraine aanval. Is uw migraine na twee uur nog niet verminderd of komen de klachten binnen 24 uur weer terug? Dan kunt u nog een dosis gebruiken;
 • Gebruik nooit meer dan 2 doseringen per dag;
 • Verdwijnen de symptomen niet? Neem dan contact op met uw huisarts.

Bovenstaande is slechts een algemene gebruiksaanwijzing. Kijk voor een volledig overzicht in de bijsluiter. Heeft u nog vragen over het gebruik? Stel deze dan aan uw arts of apotheker.

Bijwerkingen

Wanneer u medicijnen gebruikt kunt u bijwerkingen ervaren. Het is belangrijk om voor het eerste gebruik op de hoogte te zijn van die mogelijke bijwerkingen, zodat u als dat nodig is snel actie kunt ondernemen. Schakel in ieder geval snel medische hulp wanneer u symptomen herkent van een allergische reactie, zoals uitslag of zwelling in gezicht of mond. Zoek ook direct hulp als u last krijg van pijn op de borst of kortademigheid, bloederige diarree en maagpijn, of symptomen heeft van een hersenbloeding of beroerte.

Zomig neusspray kan verder de volgende bijwerkingen hebben:

 • Vaak (bij 1 op de 10 mensen of minder): slaperigheid, een tintelend gevoel in tenen en vingers, hoofdpijn, bloedneus, een onregelmatige hartslag, braken of misselijkheid, droge mond, maagpijn, spierpijn, moeite met slikken;
 • Soms (bij 1 op de 100 vrouwen of minder): verhoogde bloeddruk, verhoogde hartslag, vaker moeten plassen.

Kijk in de bijsluiter voor een volledig overzicht van mogelijke bijwerkingen.

Bij andere medicijnen

Vertel het uw arts wanneer u andere medicijnen gebruikt. Dat gaat dan niet alleen om voorgeschreven medicatie, maar ook om voorgeschreven medicijnen en kruidenpreparaten. Geneesmiddelen kunnen namelijk een wisselwerking hebben, waardoor de medicatie minder goed werkt. Gebruik Zomig neusspray in ieder geval niet in combinatie met andere triptanen, sint-janskruid, ergotamine of afgeleiden daarvan, SSRI’s (zoals fluoxetine en setraline), MAOI’s (zoals moclobemide), SNRI’s (zoals vanlafaxine), cimetidine of bepaalde antibiotica zal ciprofloxacine.

Bij andere aandoeningen

Zorg er ook voor dat uw arts op de hoogte is van uw medische voorgeschiedenis. Bij sommige aandoeningen is deze medicatie namelijk niet of minder geschikt. Gebruik het in ieder geval niet wanneer u een van de volgende aandoeningen heeft of heeft gehad:

 • Hoge bloeddruk;
 • Beroerte of TIA;
 • Hartproblemen of angina pectoris.

Wees ook voorzichtig met het gebruik van dit middel als u een verhoogd risico heeft op ischemische hartziekte, een verhoogd cholesterolgehalte heeft, diabetes, of leverproblemen, of als u rookt.

Q&A

Een aantal vaak gestelde vragen over deze medicatie, inclusief beantwoording.

Kan dit middel mijn rijvaardigheid beïnvloeden?

Als u migraine heeft kunt u beter niet zelf autorijden. Ook wanneer u medicatie gebruikt tegen migraine kunt u beter niet zelf achter het stuur stappen.

Mag ik alcohol drinken als ik deze medicatie gebruik?

Alcohol kan migraine aanvallen verergeren. Het gebruik van alcohol wordt daarom afgeraden.

Mag ik dit middel gebruiken als ik zwanger ben?

Gebruik Zomig als u zwanger bent alleen als uw arts denkt dat dit absoluut noodzakelijk is. Gebruik het niet wanneer u borstvoeding geeft.

Kan ik allergisch zijn voor Zomig neusspray?

Gebruik dit geneesmiddel niet wanneer u allergisch bent voor een van de volgende bestanddelen:

 • Zolmitriptan;
 • Dinatriumfosfaat;
 • Citroenzuur;
 • Gezuiverd water.