Imigran neusspray

73,19

Imigran neusspray is een medicijn tegen migraine. Dit medicijn bevat sumatriptan en wordt op de markt gebracht door GlaxoSmithKline.

Online Apotheek

Artikel: Op vooraad - Imigran neusspray 20mg/0,1ml Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Wat is Imigran neusspray?

Heeft u last van migraine? Imigran neusspray wordt geproduceerd door GlaxoSmithKline en kan gebruikt worden om migraine en daarbij horende symptomen tegen te gaan. U kunt dit middel aanvragen via de online apotheek. Vul hiervoor een korte medische vragenlijst in. Na akkoord van de arts krijgt u het middel doorgaans de eerstvolgende werkdag thuisgestuurd.

Beschrijving

Voor de behandeling van migraine kan Imigran neusspray een goede keuze zijn. Dit medicijn wordt gemaakt door GlaxoSmitheKline. Door de spray in het neusgat te spuiten op het moment dat de eerste symptomen zich aandienen, wordt de pijn verlicht. Ook andere symptomen van migraine (bijvoorbeeld overgevoeligheid voor geluid en licht, en misselijkheid) kunnen verminderen door deze neusspray.

Oorzaak migraine

Er zijn veel mensen die last hebben van migraine. Toch is nog niet duidelijk waarom de ene persoon hier gevoelig voor is en de ander niet. Erfelijkheid lijkt in ieder geval een factor van belang. Wanneer u een familielid heeft die last heeft van migraine, is de kans groter dat u er ook last van krijgt. Daarnaast lijkt migraine te ontstaan door bepaalde prikkels. Het lastige is dat die prikkels per persoon kunnen verschillen. Zo kan de een last krijgen van migraine door het eten van bepaalde voedingsmiddelen, terwijl een ander juist klachten krijgt slaapgebrek, stress, of het drinken van te veel cafeïne. Ook een verandering in leefritme, of de consumptie van alcohol kunnen prikkels zijn.

Kenmerken migraine

Het duidelijkste symptoom van deze aandoening is een bonzende, zware hoofdpijn. De pijn zit meestal aan één kant van het hoofd. In sommige gevallen is er voorafgaand aan een aanval sprake van zichtproblemen. Daarnaast kan de hoofdpijn gepaard gaan met klachten zoals misselijkheid en overgevoeligheid voor licht of geluid. De klachten worden vaak besteden met pijnstillers die vrij verkrijgbaar zijn. Toch is dat lang niet altijd voldoende. In dergelijke gevallen kan een arts triptanen of tryptamine-gebaseerde medicatie voorschrijven. Imigran neusspray bevat zo’n medicijn: sumatriptan.

Werking Imigran neusspray

Migraine ontstaat wanneer de bloedvaten rond de hersenen zich verwijden. Sumpatriptan en andere triptanen zorgen ervoor dat die aderen zich weer vernauwen. Dit doen ze door de serotonine receptoren in het brein te stimuleren. Wanneer de aderen zich weer vernauwen, nemen de migraineklachten ook af.

Gebruiksaanwijzing

Wilt u dit middel gaan gebruiken? Lees dan voor het eerste gebruik de bijsluiter goed door. Wanneer u weet hoe u de medicatie op de juiste manier gebruikt, verkleint u de kans op bijwerkingen en vergroot u het effect. Volg daarnaast ook altijd eventuele extra aanwijzingen van uw arts op.

Over het algemeen gelden voor Imigran neusspray de volgende aanwijzingen voor gebruik:

 • Voelt u de eerste symptomen van migraine opkomen? Spray dan een keer in een neusgat;
 • Imigran spray kan alleen gebruikt worden om de klachten te verminderen, niet om de migraine te voorkomen;
 • De maximale dosis is één dosering per 24 uur;
 • Komen de klachten weer terug binnen twee uur na de eerste dosis? Dien dan nog één keer een dosering toe;
 • In de bijsluiter kunt u meer informatie vinden over de juiste manier van toedienen van de neusspray.

Kijk in de bijsluiter voor een volledige gebruiksaanwijzing. Heeft u nog vragen? Stel deze dan aan uw arts of apotheker.

Imigran neusspray bijsluiter

Bijwerkingen

Heeft u na het gebruik van deze neusspray last van uitslag, een piepende ademhaling, zwellingen in mond, keel of gezicht, of bewusteloosheid? Schakel dan direct medische hulp in. Dit kunnen namelijk tekenen zijn van een allergische reactie.

Verder kunnen de volgende bijwerkingen voorkomen:

 • Vaak (bij 1 op de 10 mensen of minder): druk of pijn op borst of keel, neus- of keelirritatie, een verdoofd gevoel, bloedneus, een slaperig gevoel, misselijkheid of braken, blozen, spierpijn, kortademigheid;
 • Bijna nooit (bij 1 op de 10.000 mensen of minder): veranderingen in de leverfunctie.

In de bijsluiter vindt u een volledig overzicht van de mogelijke bijwerkingen.

Bij andere medicatie

Zorg ervoor dat uw arts op de hoogte is van eventuele andere medicatie die u gebruikt. Medicijnen kunnen namelijk een ongewenste wisselwerking met elkaar hebben. Zo’n wisselwerking kan in ieder geval ontstaan tussen Imigran en:

 • Andere triptanen, zoals rizatriptan, naratriptan of zomitriptan;
 • Ergotamine of vergelijkbare medicatie tegen migraine;
 • SNRI’s of SSRI’s;
 • Sint-Janskruid.

Bij andere aandoeningen

Het is ook van belang dat uw arts weet of u last heeft van andere aandoeningen. Gebruik Imigran in ieder geval niet wanneer u last heeft (gehad) van:

 • Een hartaanval;
 • Een hartaandoening;
 • Bloedcirculatieproblemen in de benen;
 • Een beroerte of TIA;
 • Hoge bloeddruk;
 • Ernstige leveraandoening.

Wees voorzichtig met het gebruik van deze medicatie als u ouder bent dan 40, een vrouw in de menopauze bent, rookt, epilepsie heeft of een lever- of nieraandoening.

Q&A

Een aantal veelgestelde vragen over dit middel, met antwoorden.

Kan dit middel de rijvaardigheid beïnvloeden?

Heeft u een aanval van migraine, of heeft u net medicatie gebruikt tegen een aanval? Stap dan niet zelf achter het stuur, omdat door de klachten de rijvaardigheid belemmert kan worden.

Mag ik alcohol gebruiken als ik dit middel gebruik?

Alcohol heeft geen invloed op de werking van deze medicatie. Alcohol heeft echter wel een negatief effect op migraine. Daarom wordt afgeraden om alcohol te gebruiken als u migraineklachten heeft.

Kan ik allergisch zijn voor Imigran neusspray?

Gebruik deze medicatie niet wanneer u allergisch bent voor een van de ingrediënten:

 • Sumatriptan;
 • Kaliumdiwaterstoffosfaat;
 • Zwavelzuur;
 • Natriumhydroxide;
 • Dibasisch natriumfosfaat;
 • Gezuiverd water.

Mag ik dit middel gebruiken als ik zwanger ben?

Overleg met uw arts voordat u dit middel gebruikt als u zwanger bent. Geeft u borstvoeding? Wacht dan met het geven van borstvoeding tot minimaal 12 uur na inname van het middel.

Hoe bewaar ik deze medicatie?

Bewaar dit middel op een plek waar het niet warmer wordt dan 30 graden Celsius. Bewaar het daarnaast uiteraard altijd buiten bereik van kinderen.

Kan ik dit middel krijgen zonder recept?

Nee, voor Imigran neusspray heeft u een recept nodig. Vraag deze aan via uw arts of via de online apotheek.