Maxalt

101,39

Maxalt kan voorgeschreven worden bij mensen met migraine. De producent van dit medicijn is Merck Sharp & Dohme.

Online Apotheek

Artikel: Op voorraad - 10 mg Rizatriptan Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Wat is Maxalt?

Als u last heeft van migraine kan Maxalt verlichting bieden. De smelttabletten van Maxalt bevatten rizatiptan en worden gefabriceerd door farmaceutisch bedrijf Merck Sharp & Dohme. De medicatie kan geslikt worden in de fase waarin er al sprake is van hoofdpijnklachten.

Beschrijving

Maxalt is een tryptamine pijnstiller, met als werkzaam ingrediënt rizatriptan. Het is een zogenoemde 5HT agonist. Dit betekent dat de medicatie de serotoninereceptoren kunnen beïnvloeden door de zwelling van de aderen in het brein te verminderen. Hierdoor nemen de klachten van migraine af.

De symptomen van migraine

Iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Migraine komt minder vaak voor, maar toch ervaart één op de vijf Nederlanders wel eens migraineklachten. De klachten kunnen vermoeidheid, ongemak en zelfs stress veroorzaken. Het meest kenmerkende symptoom van migraine is een kloppende hoofdpijn, vaak in een specifiek gebied in het hoofd. Er kunnen echter ook andere symptomen opspelen, zoals misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht. Hoe migraine precies ontstaat is nog niet duidelijk. De klachten lijken getriggerd kunnen worden door bijvoorbeeld bepaalde voeding, maar ook door uitdroging of het gebruik van alcohol. Ook langdurig werken op een computerscherm kan een trigger zijn. Een specifieke vorm is weekendmigraine, die ontstaat wanneer men uitslaapt, het stressniveau lager ligt en er minder cafeïne gedronken wordt. Vrouwen die de overgang achter de rug hebben lopen ook meer kans op migraine.

Klachten onder controle krijgen

Een deel van de mensen die migraine hebben, heeft last van een aura; een serie neurologische sensaties die voorafgaan aan een migraine aanval. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van patronen in het gezichtsveld, of van een tunnelvisie. Ook duizeligheid, vertigo en prikkels in de ledematen kunnen tekenen van een aura zijn. Soms vindt er na een aura geen migraine aanval plaats. Dit wordt dan stille migraine genoemd. Om migraine onder controle te houden, gebruiken veel patiënten vrij verkrijgbare middelen van de drogist of apotheek. Heftige symptomen kunnen hiermee echter niet altijd onder controle worden gehouden. In dat geval kan de arts Maxalt voorschrijven. Heeft u een doktersrecept hiervoor? Dan kunt u de medicatie ook bestellen via de online apotheek.

Werking Maxalt smelttabletten

De werkzame stof in Maxalt, rizatriptan, is een serotonine agonist. Het werkt in op de serotoninereceptoren in het brein. Door de migraineaanval zwellen de bloedvaten in de hersenen op. Rizatriptan zorgt ervoor dat die zwelling weer afneemt, waardoor ook de klachten verminderen. De tabletten van Maxalt smelten op de tong. Hierdoor kan ook een eventueel gevoel van misselijkheid afnemen. Daarnaast vinden veel mensen smelttabletten makkelijker en prettiger dan tabletten die (heel) doorgeslikt moeten worden.

Gebruiksaanwijzing

Wilt u Maxalt gaan gebruiken? Dan is het belangrijk om voor het eerste gebruik eerst de bijsluiter goed door te lezen. Het is namelijk van belang dat u de medicatie op de juiste wijze gebruikt. Zo bereikt u een maximaal effect. Daarnaast verkleint het de kans op bijwerkingen.

Over het algemeen geldt voor Maxalt smelttabletten de volgende gebruiksaanwijzing:

 • Gebruik zoals voorgeschreven;
 • Neem de tabletten in zo gauw de hoofdpijnfase van de migraineaanval is aangebroken;
 • Slikken van deze medicatie tijdens de aurafase zal de hoofdpijn niet voorkomen;
 • Neem zo gauw de hoofdpijn begint een tablet van 10 mg;
 • Voordat u de verpakking opent is het belangrijk dat uw handen droog zijn;
 • De tabletjes smelten op de tong, u hoeft ze dus niet met water in te nemen;
 • Het heeft de voorkeur de tabletten in te nemen op een lege maag, omdat de tabletten op een volle maag minder snel werken;
 • Merkt u na het innemen van de eerste tablet nog geen vermindering van de klachten? Slik dan geen nieuwe tablet tijdens dezelfde migraine aanval;
 • Duurt de migraineaanval langer dan 24 uur? Dan mag u een tweede tablet slikken, zolang er minimaal 2 uur tussen de eerste en tweede pil zit;
 • Gebruik nooit meer dan twee tabletten per 24 uur;
 • Deze medicatie werkt niet om een migraineaanval te voorkomen;
 • Heeft u meer dan twee tabletten binnen 24 uur geslikt? Zoek dan direct medische hulp;
 • Deze medicatie is ongeschikt voor personen jonger dan 18 jaar.

Bovenstaande is slechts een algemene richtlijn. In de bijsluiter vindt u een volledig overzicht met aanwijzingen voor gebruik. Heeft u na het lezen van de bijsluiter nog vragen? Stel deze dan aan uw arts of apotheker.

Bijwerkingen

Net als andere medicatie, kunnen ook Maxalt smelttabletten bijwerkingen hebben. Zorg ervoor dat u voor het eerste gebruik van de mogelijke bijwerkingen op de hoogte bent. De volgende bijwerkingen kunnen voorkomen:

 • Veel voorkomend (bij 1 of minder dan 1 op de 10 mensen): pijn in de buik of op de borst, hartkloppingen, misselijkheid, hoofdpijn, tintelend gevoel, concentratieproblemen, verminderd gevoel in de vingers, opvliegers, diarree, zere keel;
 • Minder vaak voorkomend (bij 1 of minder dan 1 op de 100 mensen): duizeligheid, flauwvallen, angstaanvallen, hoge bloeddruk, dorstig gevoel, verandering in hartslag, spierpijn, overmatig zweten, aangezichtspijn, uitslag, zwelling van gezicht, tong of keel;
 • Zelden voorkomend (bij 1 of minder dan 1 op de 1000 gebruikers): allergische reactie, piepende ademhaling, beroerte, langzame hartslag.

In de bijsluiter vindt u een volledig overzicht van bijwerkingen en meer informatie.

Bij andere medicatie

Zorg ervoor dat uw arts weet welke medicatie u verder gebruikt. Medicijnen kunnen namelijk een ongewenste wisselwerking met elkaar hebben. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen in combinatie met andere migrainemedicatie (bijvoorbeeld ergotamine) of andere medicatie die triptanen bevat (bijvoorbeeld SRRI’s).

Bij andere aandoeningen

Het is ook van belang dat uw arts weet welke aandoeningen u verder heeft of heeft gehad. Gebruik deze medicatie niet als u ooit een beroerte, TIA, hartziekte of hartaanval heeft gehad. Ook bij een verhoogde bloeddruk kunt u de medicatie beter niet gebruiken.

Bijsluiter Maxalt

Is Maxalt zonder recept verkrijgbaar?

Nee, dit is niet mogelijk. Maxalt is alleen op recept verkrijgbaar.

Q&A

Een aantal veel gestelde vragen over Maxalt smelttabletten.

Mag ik alcohol drinken als ik deze medicatie gebruik?

Drink geen alcohol als u migraine heeft, omdat dit de klachten kan verergeren.

Kan ik dit middel gebruiken als ik zwanger ben?

Overleg eerst met uw arts over gebruik van dit middel, wanneer u zwanger bent of borstvoeding geeft. Als u deze medicatie gebruikt, mag u de eerste 24 uur na inname geen borstvoeding geven.

Kan deze medicatie mijn rijvaardigheid beïnvloeden?

Door de migraine en door de medicatie kunt u slaperig worden. Het wordt daarom afgeraden om zelf achter het stuur te stappen.

Kan ik allergisch zijn voor Maxalt?

Gebruik deze medicatie niet wanneer u allergisch bent voor een van de bestanddelen:

 • Rizatriptan benzoate;
 • Gelatine;
 • Glycine;
 • Mannitol;
 • Aspartaam (bij wafers);
 • Pepermuntolie;
 • (Malto)dextrine.