Crestor

76,45

Crestor wordt op de markt gebracht door AstraZeneca. Het is verkrijgbaar in 4 verschillende soorten doseringen: 5 mg, 10 mg, 20 mg en 40 mg. Dit medicijn wordt voorgeschreven bij een te hoog cholesterolgehalte.

Online Apotheek

Artikel: Op voorraad - 5 mg, 10 mg, 20 mg, 40 mg Rosuvastatin Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Wat is Crestor?

Bent u op zoek naar een behandeling van een te hoge cholesterol? Het middel Crestor kan dan een optie zijn. Dit is een statine in de vorm van tabletten, gemaakt door farmaceutisch bedrijf AstraZeneca. Via de online apotheek kunt u deze medicatie bestellen. Dit gebeurt op basis van een door u ingevulde korte medische vragenlijst. Na goedkeuring van een gekwalificeerd arts krijgt u de medicatie binnen 24 uur thuisbezorgd.

Beschrijving

Crestor is effectief als het gaat om het verkleinen van het risico op hartaandoeningen. Over het algemeen geldt dat het afdoende is om het middel een keer per dag in te nemen. Wel is daarbij belangrijk dat er gestart wordt met een lage dosering, die in de loop van een paar weken langzaam wordt opgebouwd.

Te hoge cholesterol

Een te hoge cholesterol wordt ook wel hypercholesterolemie genoemd. De lever produceert vetten, die de bloedvaten vernauwen. In eerste instantie merkt u hier weinig van. Hypercholesterolemie verhoogt echter wel het risico op bepaalde aandoeningen. Denk daarbij aan hartaanvallen, beroertes en hart- en vaatziekten. Om de te hoge cholesterol te bestrijden zijn statines een effectief middel. Statines zitten onder meer in het medicijn Crestor. Ook zit er in deze medicatie rosuvastatine (in de vorm van rosuvastatinecalcium). Dit actieve bestanddeel tempert de aanmaak van cholesterol door het lichaam.

Goede en slechte vetten

De vetten die in de lever worden aangemaakt heten lipiden. Lipiden zijn onmisbaar voor ons lichaam, omdat ze verschillende functies vervullen. Via eiwitten worden ze door de bloedbaan door het lichaam gebracht. Kleven de lipiden aan eiwitten? Dan ontstaan er lipoproteïnen. Er zijn twee soorten lipoproteïnen: low- en high-density. Of, in andere woorden: slechte en goede cholesterol.

Gevolgen slechte cholesterol

De low-density-lipoproteïnen, ook wel LDL genoemd, zorgen voor het transport van vetten vanuit de lever naar de cellen die de vetten moeten gebruiken. Zijn er te veel low-density-lipoproteïnen? Dan klonteren deze samen aan de wanden van de aderen. De stof rosuvastatine verstoort de functie van een bepaald enzym in de lever. Dit enzym maakt de lipoproteïnen aan, maar door de verstoring vermindert de hoeveelheid slechte cholesterol in het lichaam. Met als het gevolg dat de kans op gevolgaandoeningen ook weer minder groot wordt.

Gebruiksaanwijzing

Wanneer u dit middel gaat gebruiken, is het van belang dat u eerst de bijsluiter goed doorleest. Volg daarnaast ook altijd eventuele extra aanwijzingen op van uw arts. Wanneer u de medicatie op de juiste manier gebruikt, is de kans op een goed resultaat het grootst.

Over het algemeen geldt voor Crestor de volgende gebruiksaanwijzing:

  • Normaal gesproken wordt bij de behandeling van te hoge cholesterol gestart met een dosering van 5 of 10 mg per dag. Dit hangt af van het cholesterolgehalte;
  • Na het middel een tijdje te hebben gebruikt, zal uw arts het cholesterolgehalte opnieuw bekijken. Indien nodig past hij of zij de dosering aan;
  • Slik een keer per dag 1 tablet;
  • Neem de tabletten in met wat water;
  • Zorg ervoor dat u het middel dagelijks rond dezelfde tijd inneemt;
  • Crestor mag zowel met als zonder voeding ingenomen worden;
  • Overschrijd de voorgeschreven dosering nooit;
  • Bij het gebruik van dit middel zal regelmatig bezoek aan de huisarts noodzakelijk zijn, om uw cholesterolgehalte te checken;
  • Bent u een tablet vergeten? Sla de vergeten dosering dan over en ga gewoon door volgens schema. Neem geen dubbele dosering in.

In de bijsluiter vindt u een volledige gebruiksaanwijzing. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Stel deze dan aan uw apotheker of arts.

Crestor bijsluiter

Bijwerkingen

Gaat u dit medicijn gebruiken? Dan is het van belang dat u weet welke bijwerkingen het middel mogelijk kan geven. Zo kunt u snel actie ondernemen wanneer u last krijgt van een ernstige bijwerking. Heeft u een allergische reactie, of last van een vreemde spierpijn die niet snel verdwijnt? Schakel dan in ieder geval direct medische hulp in.

Crestor kan de volgende bijwerkingen hebben:

  • Vaak (bij 1 op de 10 mensen of minder): maagpijn, verstopping, hoofdpijn, misselijkheid, spierpijn, duizeligheid, een verhoogd eiwitgehalte in de urine, een verzwakt gevoel, suikerziekte;
  • Soms (bij 1 op de 100 mensen of minder): jeuk, uitslag of andere huidproblemen;
  • Zeldzaam (bij 1 op de 1000 mensen of minder): allergische reactie, spierbeschadiging, ontstoken pancreas, verhoogd gehalte van leverenzymen in het bloed;
  • Zeer zeldzaam (bij 1 op de 10.000 mensen of minder): hepatitis, bloed in urine, geelzucht, gewrichtspijn, verdoofd gevoel, geheugenverlies, vergroting borstweefsel bij mannen.
  • Let er op dat bovenstaande geen complete lijst van mogelijke bijwerkingen is. In de bijsluiter kunt u een volledig overzicht vinden.

Gebruik tegelijk met andere medicatie

Het is belangrijk dat uw arts weet welke andere medicatie u gebruikt. Er kan bij sommige medicatie namelijk een wisselwerking optreden met Crestor. Het gaat dan onder andere om: ciclosporine, clopidogrel, fibraten (bijvoorbeeld fenofibraat en gemfibrozil), andere statines, middelen tegen indigestie, fusidinezuur, orale anticonceptiemedicatie, hormmonvervangingstherapie en ritonavir met lopinavir of atazanavir.

Bij andere aandoeningen

Verder is het van belang dat u arts op de hoogte is van uw medische historie en eventuele aandoeningen die u momenteel heeft. Gebruik dit middel in ieder geval niet wanneer u last heeft (gehad) van lever- of nieraandoeningen, of een constante of onverklaarde spierpijn. Ook moet u de 40 mg dosering niet innemen als u last heeft van matige nierproblemen, een niet goed werkende schildklier, als u van Aziatische komaf bent of wanneer u vaak veel alcohol drinkt. Daarnaast zijn er situaties waarin u voorzichtig moet zijn met het gebruik van dit middel. Dat is onder meer het geval bij lactose-intolerantie, wanneer er spierproblemen in uw familie voorkomen of als u nier- of leverproblemen heeft.

Q&A

Een aantal veelgestelde vragen over dit middel.

Beïnvloed Crestor mijn rijvaardigheid?

Nee, dit middel heeft geen invloed op de rijvaardigheid. Als u last heeft van bijwerkingen die wel effect hebben op de rijvaardigheid, is het belangrijk dat u niet zelf achter het stuur plaatsneemt.

Mag ik dit middel gebruiken tijdens de zwangerschap?

Geeft u borstvoeding of bent u zwanger? Gebruik dit middel dan niet.

Kan ik allergisch zijn voor dit middel?

Gebruik dit middel niet als u allergisch bent voor:

  • Lactosemonohydraat;
  • Rosuvastatine;
  • Calciumfosfaat;
  • Microkristallijne cellulose;
  • Crospovidon;
  • Magnesiumsteraat;
  • Hypromellose;
  • Titaniumdioxide (E171);
  • Triacetine;
  • Rode of gele ijzeroxide.

Is Crestor zonder recept verkrijgbaar?

Nee, dit is niet mogelijk. Voor het medicijn Crestor heeft u altijd een recept nodig.