Atorvastatine

57,50

Is uw cholesterol te hoog? De arts kan besluiten om u Atorvastatine voor te schrijven. Dit middel behoort tot de lipide regulerende geneesmiddelen, waarmee het vetgehalte in uw bloed beïnvloed wordt.

Online Apotheek

Artikel: 10 mg - 20 mg - 40 mg - 80 mg - filmomhulde tabletten Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Waar wordt Atorvastatine voor gebruikt?

In ons bloed zitten vetten zoals triglyceriden en cholesterol. Wanneer er te veel van deze stoffen in het bloed zitten, zal de arts u een vetarm dieet voorschrijven en veranderingen in levensstijl adviseren. Geeft dit niet voldoende effect? Dan kan een geneesmiddel zoals Atorvastatine voorgeschreven worden. Ook wanneer u een verhoogd risico heeft op hart- en vaatziekten kan dit middel gebruikt worden. Overigens is dit middel geen vervanging van een cholesterolverlagend dieet. Ook wanneer u deze medicatie gebruikt dient u dit dieet voort te zetten.

Zo gebruikt u Atorvastatine

Over het algemeen is de aanbevolen startdosis voor Atorvastatine 10 mg, een keer per dag. Uw arts kan na verloop van tijd beoordelen of de dosis verhoogd moet worden. Dit gebeurt altijd met tussenposen van minimaal 4 weken. Als maximumdosis wordt 80 mg aangehouden. Voor het gebruik gelden de volgende voorschriften:

  • Slik de tabletten heel door, met wat water;
  • In principe kunnen de tabletten op elk moment van de dag ingenomen worden. Het is echter aan te raden om dit dagelijks rond hetzelfde tijdstip te doen. Dit verkleint de kans op het vergeten van een dosis. Bent u toch een tablet vergeten? Sla deze dosering dan over en ga verder volgens uw vaste schema;
  • Volg voor het innemen de aanwijzingen van uw arts goed op;
  • Heeft u te veel van dit middel gebruikt? Overleg dan direct met een arts.

Uw arts zal aangeven wat de behandelperiode wordt.

Mogelijke bijwerkingen van dit middel

Net als andere geneesmiddelen kan ook Atorvastatine bijwerkingen veroorzaken. Lees voor het eerste gebruik daarom altijd goed de bijsluiter door, zodat u weet waar u op dient te letten. Herkent u symptomen van een allergische reactie? Schakel dan direct met een arts. Verder kan het geneesmiddel onder meer de volgende bijwerkingen geven:

  • Ontsteking in neusholten;
  • Keelpijn;
  • Bloedneuzen;
  • Zeer zelden: leveraandoeningen. Krijgt u onverwachte bloedingen of blauwe plekken? Overleg dan zo snel mogelijk met een arts.

De werking van Atorvastatine

Dit geneesmiddel behoort tot de groep statines. Statines reguleren de hoeveelheid lipide in het bloed. Dit betekent dat ze het vetgehalte in het bloed verlagen. In eerste instantie zal de arts adviseren om gezonder te gaan leven en een vetarm dieet aan te houden. Hebben deze aanpassingen te weinig effect? Dan kan Atorvastatine voorgeschreven worden. Weet u dat u een verhoogd risico loopt op het krijgen van een hartziekte? Dan kan dit geneesmiddel preventief voorgeschreven worden, om dit risico te verkleinen. In dat geval is het geen voorwaarde dat de hoeveelheid cholesterol te hoog is. Als het middel wordt voorgeschreven om de hoeveelheid vetten in het bloed te verlagen is het belangrijk om tegelijkertijd ook de gezonde levensstijl vol te houden.