Beschrijving
Overzicht
Wat is Competact?
Het middel Competact wordt gebruikt bij de behandeling van diabetes type 2. De tabletten ondersteunen het lichaam bij het verwerken van insuline. Dit middel wordt geproduceerd door farmaceutisch bedrijf Takeda.
Uit welke bestanddelen bestaat dit medicijn?
Competact bevat twee bestanddelen die ondersteunen bij de behandeling van diabetes type 2. Deze bestanddelen zorgen ervoor dat bepaalde lichaamscellen gevoeliger worden voor insuline. Daarnaast verlagen ze de hoeveelheid suiker die de lever aanmaakt. Voor een optimaal resultaat is het belangrijk dat u twee keer per dag een tablet inneemt en daarnaast zorgt voor een gezond voedingspatroon en genoeg lichaamsbeweging.
Wat is diabetes type 2?
Produceert het lichaam onvoldoende insuline, kan het lichaam de insuline niet goed verwerken of is er sprake van een combinatie van die twee problemen? Dan wordt er gesproken over diabetes type 2. Door de verwerkingsproblemen wordt het bloedsuikergehalte hoog. Insuline is een lichaamseigen hormoon, dat wordt aangemaakt in de schildklier. Het hormoon zorgt ervoor dat glucose omgezet wordt in energie. De kans op diabetes type 2 kan door een aantal factoren vergroot worden. Leeftijd speelt een rol; hoe ouder, hoe groter de kans op deze aandoening. Ook genetische aanleg lijkt een belangrijke rol te spelen. Zijn er bij u in de familie mensen met diabetes? Dan neemt de kans op deze aandoening toe. Dit is ook het geval wanneer u van Zuid-Aziatische, Chinese, Afrikaanse of Caraïbbische afkomst bent.
Onder controle houden
Helaas is er (nog) geen medicijn dat diabetes kan genezen. Er zijn wel medicijnen die u kunnen ondersteunen bij het reguleren en controleren van de aandoening. Meestal ligt de focus daarbij op het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Metformine is een biguanide met drie verschillende functies. Ten eerste remt de stof de aanmaak van suiker in de lever. Daarnaast zorgt het ervoor dat spiercellen gevoeliger worden voor insuline, waardoor er door het lichaam meer bloedsuiker uit het bloed gehaald wordt. Ten derde vertraagt het de opname van suikers uit voedsel in de darmen. Een diëtist kan helpen bij het aanleren van een gezonder voedingspatroon. Ook door minder alcohol drinken en meer lichaamsbeweging te krijgen kunnen de symptomen verminderen. Wanneer de ziekte goed onder controle gehouden kan worden, loopt u minder kans op complicaties.
Competact als combinatiegeneesmiddel
Soms is metformine alleen niet voldoende. Er kan dan gekozen worden voor een combinatiegeneesmiddel. Competact bevat niet alleen metformine, maar ook pioglitazon. Dit actieve bestanddeel zorgt ervoor dat lichaamscellen gevoeliger worden voor de werking van insuline. Hierdoor nemen de cellen meer suiker op uit het bloed. Ook remt pioglitazon de productie van suiker in de lever en stimuleert het de alvleesklier meer insuline aan te maken. Wilt u Competact gebruiken? U kunt het aanvragen via de online apotheek. Aan de hand van een korte medische vragenlijst beoordeeld een gekwalificeerd arts of dit medicijn voor u geschikt is. Na akkoord krijgt u binnen 24 uur de medicatie thuis afgeleverd.
Gebruiksaanwijzing Competact
Gebruikt u dit medicijn voor het eerst? Lees dan eerst goed de bijsluiter door. Wanneer u de medicatie volgens voorschrift gebruikt, werkt het het beste. Ook loopt u dan minder risico op bijwerkingen.
Over het algemeen gelden voor Competact de volgende richtlijnen:
- Volg altijd de aanwijzingen van uw arts op;
- De dosering is doorgaans twee keer per dag 1 tablet;
- Neem de tabletten tijdens of na de maaltijd in. Zo kan uw maag de medicatie beter verwerken;
- Houd u aan de voedingsvoorschriften van uw arts en/of diëtist;
- Controleer regelmatig uw gewicht. Neemt uw gewicht plotseling toe? Meld dit dan bij uw arts;
- In sommige gevallen is het ook van belang dat uw leverfunctie regelmatig wordt getest;
- Overschrijd de voorgeschreven dosering nooit;
- Bent u een dosering vergeten? Neem geen dubbele dosering om die vergeten dosis in te halen. Is het bijna tijd voor uw volgende tablet? Sla de vergeten tablet dan over en houd verder uw gewone schema weer aan.
In de bijsluiter vindt u een volledige lijst van de richtlijnen voor dit medicijn. Bovenstaande is slechts een kort overzicht. Lees daarom altijd voor gebruik de bijsluiter door. Heeft u daarna nog vragen? Stel deze dan aan uw arts of apotheker.
Bijwerkingen
Een ernstige bijwerking van dit medicijn kan lactaatacidose zijn. Symptomen daarvan zijn onder meer ernstige misselijkheid en braken, gewichtsverlies, een koud gevoel, buikpijn en een snelle ademhaling. Herkent u deze symptomen? Schakel dan direct een arts in. Ook tekenen van blaaskanker, zoals bloed in de urine en pijn bij het plassen, en een allergische reactie zijn redenen om direct medische hulp in te schakelen. Een allergische reactie herkent u aan onder andere zwelling van gezicht, lippen, keel of tong.
Andere bijwerkingen die kunnen voorkomen:
- Zeer vaak (bij 1 op de 10 mensen of meer): misselijkheid of overgeven, buikpijn, verminderde eetlust, diarree);
- Vaak (bij 1 op de 10 mensen of minder): toename van gewicht, hoofdpijn, luchtweginfectie, bloed in urine, zwelling, afwijking in zicht, impotentie, anemie, gewrichtspijn, verdoofd gevoel, botbreuken;
- Soms (bij 1 op de 100 mensen of minder): winderigheid, slapeloosheid, sinusitis;
- Zeer zelden (bij 1 op de 10.000 mensen of minder): lactaatacidose, roodheid van de huid, huiduitslag, jeuk, afname van vitamine B12 in het bloed.
Met andere medicatie of aandoeningen
Het is belangrijk dat uw arts op de hoogte is van uw medische geschiedenis en uw medicijngebruik. Medicatie die een effect kunnen hebben op de bloedsuikerspiegel en de werking van Competact daardoor kunnen beïnvloeden zijn:
- Gemfibrozil;
- Rifampicine;
- Cimetidine;
- Glucocorticoïden;
- Bèta-2-agonisten;
- ACE-remmers;
- Diuretica;
Gebruik dit medicijn niet wanneer u last heeft (gehad) van een van de volgende aandoeningen:
- Hartfalen;
- Blaaskanker;
- Leverziekte;
- Ernstige bloedcirculatieproblemen;
- Diabetische ketoacidose;
- Nierproblemen;
- Ernstig vochtverlies;
Ook wanneer hartproblemen heeft, vocht vasthoudt, leverproblemen of cystes op de eierstokken heeft is dit middel mogelijk niet geschikt voor u. Moet u binnenkort een röntgenfoto laten maken waarbij gebruik wordt gemaakt van contrastvloeistof? Dan kan het zijn dat u (tijdelijk) moet stoppen met deze medicatie. Overleg hierover met uw arts en lees de bijsluiter voor een volledig overzicht van mogelijke bijwerkingen.
Is Competact zonder recept verkrijgbaar?
Nee. Voor Competact is altijd een recept nodig van een (huis)arts.
Q&A
Een aantal veelgestelde vragen.
Beïnvloed deze medicatie mijn rijvaardigheid?
Sommige bijwerkingen kunnen de rijvaardigheid negatief beïnvloeden. Is daar bij u sprake van? Stap dan niet zelf achter het stuur en raadpleeg uw arts.
Kan ik alcohol drinken als ik dit medicijn gebruik?
Het drinken van alcohol wordt afgeraden wanneer u dit medicijn gebruikt. De kans op lactaatacidose neemt hierdoor namelijk toe.
Mag ik dit middel gebruiken tijdens een zwangerschap?
Als u zwanger bent of borstvoeding geeft mag u dit medicijn niet gebruiken.