Glucophage

50,95

Glucophage is een medicijn dat kan worden gebruikt om de bloedsuikergehaltes onder controle te houden bij patiënten met diabetes type 2.

Online Apotheek

Artikel: Op voorraad - 500 mg, 850 mg Metformin Hydrochloride Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Wat is Glucophage?

Is er sprake van een te hoog bloedsuikergehalte bij diabetes type 2? Dan kan Glucophage ingezet. Dit middel behoort tot de biguaniden en is verkrijgbaar in twee verschillende vormen: een standaard tablet en een tablet met vertraagde afgifte. In het verleden was er ook een poedervorm van deze medicatie, maar deze is niet meer leverbaar.

Beschrijving

Glucophage wordt voorgeschreven als de bloedsuikergehaltes bij iemand met diabetes type 2 gereguleerd moeten worden. In de tabletten zit het werkzame bestanddeel metformin, een antidiabeticum die hoort bij de groep biguaniden. De stof ondersteunt het lijf met het aanmaken en gebruiken van insuline.

Kenmerken diabetes type 2

Als u diabetes type 2 heeft, maakt uw lichaam onvoldoende insuline aan om de hoge bloedsuikergehaltes te lijf te gaan. Ook kan het zijn dat de lichaamscellen onvoldoende glucose uit het bloed opnemen. Dit kan tot diverse symptomen leiden, waaronder droge problemen, zichtproblemen, vermoeidheid en vaker moeten plassen. Het is van belang om snel actie te ondernemen op dergelijke klachten, omdat diabetes type 2 een progressieve aandoening is. Dit betekent dat de klachten steeds erger kunnen worden en er uiteindelijk complicaties kunnen optreden zoals nierfalen, hart- en vaataandoeningen en zenuwbeschadiging.

Prijs van Glucophage in Nederland

 • 500 mg, 850 mg Metformin Hydrochloride – € 50,95.

Klik hier om Glucophage online te kopen

Behandeling aandoening

Is de aandoening nog in een vroeg stadium? Dan zal de arts u adviseren om aanpassingen in uw levensstijl door te voeren. Het is belangrijk om gezond te eten, af te vallen, te stoppen met roken, te zorgen voor voldoende beweging en het minderen van eventuele alcoholconsumptie. Aanvullend op deze aanpassingen kan de arts medicatie voorschrijven, zoals Glucophage. Het werkzame bestanddeel in deze medicatie is metformin, een biguanide. Metformin helpt op drie manieren het glucosegehalte in het bloed onder controle te houden. Ten eerste zorgt het ervoor dat de lever minder glucose aanmaakt. Ten tweede maakt het de spiercellen in het lijf gevoeliger voor insuline. Hierdoor wordt er meer suiker uit het bloed gehaald. En ten laatste zorgt het ervoor dat er door de darmen minder suiker uit het voedsel wordt gehaald.

Medicatie bestellen

Glucophage wordt geproduceerd door farmaceutisch bedrijf Merck Serono en is beschikbaar in twee verschillende vormen. Voor beide vormen heeft u een recept nodig. Het is mogelijk om hiervoor een online medische vragenlijst van de online apotheek in te vullen. Op basis van uw antwoorden kan een arts beoordelen of deze medicatie voor u geschikt is. Is dit het geval? Dan kunt u de medicatie de eerstvolgende werkdag al thuisbezorgd krijgen.

Bijsluiter Glucophage

Gebruiksaanwijzing

Het is belangrijk om voor het eerste gebruik van nieuwe medicatie de bijsluiter goed door te lezen. Zo weet u op welke wijze u de medicatie moet gebruiken. De juiste manier van gebruik zorgt ervoor dat het medicijn maximaal kan werken en verkleint daarnaast de kans op bijwerkingen.

Voor alle typen Glucophage gelden de volgende voorschriften:

 • Volg altijd eventuele extra aanwijzingen van uw arts op;
 • Gebruik nooit meer dan de voorgeschreven dosis;
 • Bent u een dosis vergeten? Neem dan nooit een dubbele dosis om de vergeten dosis in te halen. Neem de vergeten dosis alsnog in wanneer u hieraan denkt, behalve als het al weer bijna tijd is voor de volgende dosis. Sla de vergeten dosering dan over.

Wat betreft de standaard tabletten geldt:

 • De gebruikelijke dosis is twee tot drie tabletten per dag, die gelijkmatig verspreid over de dag ingenomen dienen te worden;
 • De maximale dagelijkse dosis is 3000mg;
 • Neem de medicatie bij voorkeur in na een maaltijd;
 • Slik in z’n geheel door met wat water.

Wat betreft de medicatie met gereguleerde afgifte geldt:

 • Start met een dosis van 500mg per dag;
 • Na twee weken kan de dosis worden verhoogd;
 • De maximale dagelijkse dosis is 2000mg;
 • Meestal moet de tabletten slechts één keer per dag ingenomen worden, bij het avondeten. In sommige gevallen wordt de inname echter verdeeld over twee momenten. Neem ook dan de medicatie in met wat water.

Bovenstaande aanwijzingen zijn slechts een richtlijn. In de bijsluiter kunt u een volledige gebruiksaanwijzing terugvinden. Heeft u na het doorlezen nog vragen? Stel deze dan aan uw apotheker of arts.

Bijwerkingen

Medicatie kan bijwerkingen hebben. Dat geldt ook voor dit middel. Het is belangrijk om voor het eerste gebruik op de hoogte te zijn van mogelijke bijwerkingen. Als het nodig is kunt u dan direct actie ondernemen. Schakel in ieder geval direct medische hulp in wanneer u symptomen heeft van lactische acidose (zoals buikpijn, spierkrampen en ademhalingsmoeilijkheden, een verminderde leverfunctie of geelzucht (hepatitis), of een allergische reactie (zoals huiduitslag of zwelling van gezicht, mond of keel).

Glucophage tabletten en tabletten met gereguleerde afgifte kunnen verder de volgende bijwerkingen geven:

 • Zeer vaak (bij 1 op de 10 mensen of vaker): misselijkheid of braken, verteringsproblemen, diarree, buikpijn, verlies van eetlust;
 • Vaak (bij 1 op de 10 mensen of minder): smaakstoornis;
 • Zeer zelden (bij 1 op de 10.000 mensen of minder): hepatitis, lactische acidose, huidreacties, een laag vitamine B12 gehalte in het bloed.

Bovenstaande is geen volledige lijst. Kijk voor meer informatie en een volledig overzicht in de bijsluiter.

Bij andere medicatie

Zorg ervoor dat uw arts weet welke andere medicatie u eventueel gebruikt. Medicatie kan namelijk een wisselwerking veroorzaken. Een mogelijke wisselwerking kan in ieder geval optreden tussen Glucophage en:

 • Bèta-2-agonisten;
 • Corticosteroïden;
 • Diuretica;
 • Sympathomimetica (voor de behandeling van lage bloeddruk en hartaanvallen).

Moet u binnenkort een onderzoek ondergaan waarbij er contrastvloeistof wordt gebruikt, of moet u binnenkort onder narcose voor een operatie? Meld dit dan ook aan uw arts.

Bij andere aandoeningen

Vertel uw arts ook over eventuele andere aandoeningen die u heeft. In sommige gevallen is deze medicatie namelijk niet geschikt. Dit geldt in ieder geval wanneer u te maken heeft met nier- of leverproblemen, keto-acidose, uitdroging, ongecontroleerde diabetes, een ernstige ontsteking of als u onlangs een hartaanval heeft gehad.

Is Glucophage zonder recept verkrijgbaar?

Nee, dit is niet mogelijk. Voor Glucophage heeft u altijd een recept nodig.

Q&A

Een aantal belangrijke vragen en antwoorden over dit middel.

Mag ik alcohol drinken als ik dit middel gebruik?

Nee, een overmatige alcoholconsumptie is gevaarlijk bij gebruik van dit middel, omdat dit de kans op gevaarlijke bijwerkingen verhoogd.

Mag ik dit middel gebruiken tijdens mijn zwangerschap?

Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Dan is dit middel niet voor u geschikt. Overleg met uw arts over alternatieven.

Heeft deze medicatie invloed op mijn rijvaardigheid?

Nee, u mag als u deze medicatie gebruikt gewoon autorijden. Doe dit alleen niet als u last heeft van ernstige bijwerkingen. Neem dan contact op met uw arts.

Kan ik allergisch zijn voor deze medicatie?

Gebruik deze medicatie niet als u allergisch bent voor een van de bestanddelen:

 • Metforminehydrochloride;
 • Povidon K 30 (alleen in de standaard tabletten);
 • Magnesiumstearaat;
 • Hypromellose;
 • Carmellosenatrium (alleen in de tabletten met gereguleerde afgifte).