Avodart

77,45

Avodart wordt gebruikt bij de behandeling van een vergrote prostaat en komt in een tabletvorm. GlaxoSmithKline is het merk van dit medicijn.

Online apotheek

Artikel: Op voorraad - Avodart vergrote prostaat Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Waarom wordt deze medicatie voorgeschreven?

Avodart wordt alleen of met een ander geneesmiddel gebruikt om goedaardige prostaathyperplasie (BPH; vergroting van de prostaat) te behandelen. Avodart wordt gebruikt voor de behandeling van symptomen van BPH en kan de kans op het ontwikkelen van acute urineretentie (plotseling onvermogen om te plassen) verminderen. Overigens kan Avodart ook de kans verkleinen dat een prostaatoperatie nodig is. Avodart is in een klasse van medicijnen die 5-alfa reductaseremmers worden genoemd. Het werkt door het blokkeren van de productie van een natuurlijke stof die de prostaat vergroot.

Hoe moet dit geneesmiddel worden gebruikt?

Avodart wordt als een capsule aangeboden om via de mond in te nemen. Het wordt meestal een keer per dag met of zonder voedsel ingenomen. Neem Avodart elke dag rond dezelfde tijd in. Volg de aanwijzingen zorgvuldig op en vraag uw arts of apotheker om uitleg over elk onderdeel dat u niet begrijpt. Neem Avodart precies zoals voorgeschreven. Neem er niet meer of minder van in of neem het niet vaker in dan voorgeschreven door uw arts.

De capsules in z’n geheel inslikken, niet kauwen of pletten.

Uw symptomen kunnen verbeteren nadat u Avodart gedurende 3 maanden heeft ingenomen, maar het kan 6 maanden of langer duren voordat u het volledige voordeel van Avodart kunt zien. Praat met uw arts over hoe u zich voelt tijdens uw behandeling.

Avodart kan uw symptomen onder controle houden, maar zal uw aandoening niet genezen. Blijf Avodart gebruiken, zelfs als u zich goed voelt. Stop niet met het gebruik van Avodart zonder met uw arts te praten.

Vraag uw apotheker of arts om een kopie van de informatie van de fabrikant voor de patiënt.

Andere toepassingen voor dit geneesmiddel

Deze medicatie kan voor andere toepassingen worden voorgeschreven; vraag uw arts of apotheker voor meer informatie.

Bijsluiter Avodart

Welke speciale voorzorgsmaatregelen moet ik nemen?

Voordat je Avodart inneemt,

 • vertel uw arts en apotheker of u allergisch bent voor Avodart, finasteride (Propecia, Proscar), andere medicijnen of een van de ingrediënten in Avodart capsules. Vraag uw arts of controleer de patiëntgegevens van de fabrikant voor een lijst van de ingrediënten.
 • Vertel uw arts en apotheker welke voorgeschreven en niet-voorgeschreven medicijnen, vitaminen, voedingssupplementen en kruidenproducten u neemt of van plan bent te nemen. Zorg ervoor dat u een van de volgende zaken vermeldt: antischimmelmiddelen zoals ketoconazol (Nizoral); cimetidine (Tagamet); ciprofloxacine (Ciprofloxacine); diltiazem (Cardizem, Dilacor, Tiazac); ritonavir (Norvir), troleandomycine (TAO); en verapamil (Calan, Covera, Isoptin, Verelan). Het kan nodig zijn dat uw arts de doses van uw medicijnen moet veranderen of u zorgvuldig moet controleren op bijwerkingen.
 • Vertel uw arts of u een leveraandoening of prostaatkanker heeft of heeft gehad.
 • U moet weten dat Avodart alleen voor gebruik bij mannen is. Vrouwen mogen geen Avodart capsules gebruiken. Let op ij vrouwen die zwanger zijn. Het aanraken van de inhoud van de capsules kan schadelijk zijn voor de foetus. Als een vrouw die zwanger is of per ongeluk zwanger kan worden, per ongeluk lekkende capsules aanraakt, moet ze het gebied onmiddellijk wassen met water en zeep en haar arts bellen.
 • U moet weten dat u geen bloed moet geven terwijl u Avodart inneemt en gedurende 6 maanden nadat u bent gestopt met het innemen van deze medicatie.

Welke speciale dieetinstructies moet ik volgen?

Praat met uw arts over het drinken van grapefruitsap terwijl u dit geneesmiddel gebruikt.

Wat moet ik doen als ik een dosis vergeet?

Als u zich de gemiste dosis dezelfde dag nog herinnert, neem dan de gemiste dosis in zodra u deze herinnert. Als u zich echter pas de volgende dag herinnert, slaat u de gemiste dosis over en gaat u door met uw normale doseringsschema. Neem geen twee doses in één dag of neem een dubbele dosis om een gemiste dosis in te halen.

Welke bijwerkingen kan deze medicatie veroorzaken?

Avodart kan bijwerkingen veroorzaken. Vertel uw arts of een van deze symptomen ernstig zijn of niet verdwijnen:

 • het onvermogen om een erectie te krijgen of te behouden;
 • afname van de seksuele drang;
 • problemen met de zaadlozing;
 • Sommige bijwerkingen kunnen ernstig zijn. Als u één van deze symptomen ervaart, bel dan onmiddellijk uw arts of vraag om dringende medische hulp;
 • veranderingen in de borsten, zoals grotere borsten, klontjes, pijn of tepelafscheiding;
 • zwelling van het gezicht, de tong of de keel;
 • moeite met ademhalen of slikken;
 • schilferende huid.

Het nemen van Avodart kan het risico verhogen dat u hoogwaardige prostaatkanker (een type prostaatkanker dat zich sneller verspreidt en groeit dan andere soorten prostaatkanker) zult ontwikkelen. Praat met uw arts over de risico’s van het nemen van Avodart.

Avodart kan andere bijwerkingen veroorzaken. Bel uw arts als u ongebruikelijke problemen heeft bij het nemen van dit medicijn hebt.

Kunt u Avodart zonder recept bestellen?

Nee, Avodart is alleen verkrijgbaar met een recept. Dit recept kunt u aanvragen bij de online apotheek.