Proscar

77,45

Wat is Proscar?

Deze medicatie bevat als werkzame bestanddeel finasteride. Een goedaardige vergroting van de prostaat wordt ook wel BPH genoemd. BPH is te behandelen met behulp van Proscar.

Online apotheek

Artikel: Op voorraad - Proscar 5 mg Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Proscar informatie

Dit geneesmiddel wordt geproduceerd door farmaceutisch bedrijf Sharp & Dohme. Als u dit middel wilt gebruiken kunt u een online medische vragenlijst invullen bij een online apotheek. Op basis van de door u gegeven informatie kan een gekwalificeerd arts beoordelen of dit een juist middel voor u is. Als dat het geval is krijgt u een recept. U kunt dan direct een bestelling plaatsen.

Beschrijving

Als er is sprake is van benigne prostaathyperplasie kan Proscar worden ingezet ter behandeling. Dit is een geneesmiddel in de vorm van een tablet. De tabletten bevatten een stof die de functie van een specifiek enzym in het lichaam afremt. Dat enzym zorgt ervoor dat testosteron wordt omgezet in dihydrotestosteron. Dit is een proces dat tot een vergrote prostaat kan leiden. Door een keer per dag een tablet Proscar te slikken, kan er een effectieve verlichting van de klachten ontstaan.

Prijs van Proscar in Nederland

 • 28 tabletten – € 77,45.

Klik hier om Proscar online te kopen

Kenmerken benigne prostaathyperplasie

Bij BPH, oftewel benigne prostaathyperplasie, is er sprake van een goedaardige vergroting van de prostaat. Alleen mannen hebben een prostaat. Het orgaan produceert stoffen die samen met de zaadcellen sperma vormen. Vooral bij mannen die ouder zijn dan 50 kan de prostaat langzaam groter worden. De prostaat zit tussen de penis en de blaas en wanneer de prostaat groter wordt kan hierdoor druk ontstaan op de plasbuis. Dit kan plasproblemen tot gevolg hebben, zoals vaak moeten plassen en een zwakke straal tijdens het plassen. Soms zit er ook bloed in de plas. Omdat dit laatste ook op een ernstiger aandoening kan wijzen, is het belangrijk om in zo’n geval de arts te raadplegen. Hoe BPH ontstaat is onduidelijk. Het kan zijn dat het voornamelijk op middelbare leeftijd voorkomt omdat er rond ide leeftijd meer testosteron wordt omgezet in dihydrotestosteron.

Medicatie tegen vergrote prostaat

Om de omzetting van testosteron tegen te gaan kan er medicatie ingezet worden, zoals Proscar. In Proscar zit de werkzame stof finasteride. Deze stof remt de werking van het 5-alfa-reductase enzym. Door dit enzym te remmen wordt er minder testosteron omgezet, waardoor de klachten afnemen.

Gebruiksaanwijzing

Wilt u deze medicatie gaan gebruiken? Lees dan voor het eerste gebruik de bijsluiter goed door. Zo weet u wat de juiste manier is om deze medicatie te gebruiken, waardoor het maximale effect bereikt kan worden. Ook verkleint juist gebruik de kans op bijwerkingen.

Over het algemeen geldt voor dit geneesmiddel de volgende gebruiksaanwijzing:

 • Volg altijd de aanwijzingen van uw arts op;
 • Doorgaans wordt voorgeschreven om een keer per dag 1 tablet in te nemen;
 • Belangrijk om te weten is dat het zes maanden kan duren voordat u effect merkt van dit middel. In sommige gevallen treedt verlichting van de symptomen echter eerder al op;
 • Dit middel is voor langdurige gebruik;
 • Gebruik nooit meer dan de voorgeschreven dosis;
 • Bent u een tablet vergeten? Neem nooit een dubbele dosis in om die vergeten tablet in te halen. Sla de vergeten dosis over en ga verder volgens uw vaste schema.

Bovenstaande is slechts een richtlijn. Kijk in de bijsluiter voor een volledige gebruiksaanwijzing en meer informatie. Heeft u vragen over het gebruik? Raadpleeg dan uw arts of uw apotheker.

Bijwerkingen

Net als andere medicatie kan ook dit middel bijwerkingen geven. Zorg ervoor dat u hier voor het eerste gebruik van op de hoogte bent, zodat u als het nodig is snel medische hulp kunt zoeken. Doe dit in ieder geval wanneer u tekenen herkent van een ernstige allergische reactie.

Verder kan dit middel de volgende bijwerkingen hebben (frequentie onbekend):

Libidoverlies, erectieproblemen, ejaculatieproblemen (ook na het stoppen van de behandeling), gevoelige borsten, hartkloppingen, pijn aan de testikels, slechtere werking van de lever, depressie.

Merkt u afscheiding uit de tepels op? Raadpleeg dan direct uw arts.

Kijk in de bijsluiter voor een volledig overzicht van mogelijke bijwerkingen.

Bij andere medicatie

Ondergaat u binnenkort een PSA-bepaling? Gebruik deze medicatie dan niet. Finasteride kan de resultaten van de bepaling namelijk beïnvloeden. Zorg er daarnaast voor dat uw arts weet welke andere medicatie u eventueel gebruikt. Medicijnen kunnen namelijk een ongewenste wisselwerking met elkaar hebben.

Let erop dat dit geneesmiddel niet gebruikt mag worden door vrouwen. De medicatie kan ook schadelijk zijn voor een ongeboren baby. Gebruik tijdens het vrijen daarom altijd een condoom als u dit middel gebruikt. Er kunnen namelijk sporen van het geneesmiddel in het sperma terecht komen. Daarnaast kan finasteride via de huid worden opgenomen. Zorg er daarom voor dat alleen de persoon die dit product gebruikt in aanraking komt met dit middel.

Proscar bijsluiter

Is Proscar zonder recept verkrijgbaar?

Nee, dit is niet mogelijk.

Q&A

Een aantal veelgestelde vragen over dit middel, met de antwoorden.

Mag ik alcohol gebruiken als ik dit middel gebruik?

Ja, alcohol heeft geen wisselwerking met deze medicatie.

Kan deze medicatie mijn rijvaardigheid beïnvloeden?

Nee, dit middel hoort geen invloed te hebben op uw rijvaardigheid. Heeft u echter last van bijwerkingen die wel van invloed kunnen zijn? Stap dan niet zelf achter het stuur en raadpleeg uw arts.

Mag ik dit middel gebruiken als ik zwanger ben?

Dit geneesmiddel mag niet door vrouwen gebruikt worden en zelfs niet aangeraakt, omdat het middel via de huid opgenomen kan worden. Daarnaast is het belangrijk om tijdens het vrijen een condoom te gebruiken, om te voorkomen dat uw partner via sperma in aanraking komt met het middel.

Hoe bewaar ik dit geneesmiddel?

Bewaar medicijnen op kamertemperatuur. Zorg er daarnaast voor dat het buiten bereik van kinderen ligt.

Kan ik allergisch zijn voor Proscar?

Proscar bevat de volgende bestanddelen:

 • Finasteride;
 • Natriumdocusaat;
 • Hypromellose (E464);
 • Hydroxypropylcellulose (E463);
 • Indigokarmijn aluminiumlak (E132);
 • Magnesiumstearaat (E572);
 • Lactosemonohydraat;
 • Microkristallijne cellulose (E460);
 • Gepregelatiniseerd zetmeel;
 • Natriumzetmeelglycolaat type A;
 • Titaandioxide (E171);
 • Talk;
 • IJzeroxide (E172).

Gebruik dit geneesmiddel niet wanneer u allergisch bent voor een van bovenstaande bestanddelen. Overleg met uw arts over mogelijke alternatieven.