Finasteride (proscar)

62,60

Finasteride is een medicijn dat wordt voorgeschreven bij een vegrote prostaat. Dit medicijn komt in 5 mg tabletten.

Online Apotheek

Artikel: Op voorraad - 5 mg tabletten - Finasteride (proscar) Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Wat is Finasteride?

Als er sprake is van een vergrote prostraat (ook wel benigne prostaathyperplasie genoemd), kan het geneesmiddel Finasteride voorgeschreven worden. Finasteride zorgt ervoor dat het lichaam minder testosteron omzet, waardoor de vergroting van de prostaat tegengegaan wordt. Vooral bij mannen van 50 jaar of ouder komt deze aandoening voor. Wilt u deze medicatie bestellen? Vul dan een online medische vragenlijst in bij de online apotheek. Op basis van deze informatie beoordeelt een gekwalificeerd arts uw aanvraag. Na akkoord wordt er een recept uitgeschreven en kunt u de medicatie doorgaans de eerstvolgende werkdag thuisbezorgd krijgen.

Beschrijving

Om benigne prostaathyperplasie (BPH) te behandelen kan Finasteride ingezet worden. Finasteride is een generieke versie van het middel Propecia. In beide medicijnen zit hetzelfde actieve ingrediënt. Finasteride wordt gemaakt door farmaceutisch bedrijf Milpharm. Om de medicatie zijn werk te kunnen laten doen is he belangrijk om gedurende langere tijd een keer per dag een tablet in te nemen. Daardoor wordt de omzet van testosteron geremd, waardoor de klachten verminderen.

Prijs van Finasteride (proscar) in Nederland

 • 5 mg – 28 Tabletten – € 62,60.

Klik hier om Finasteride (proscar) online te kopen

Kenmerken vergrote prostaat

Het belangrijkste symptoom van een goedaardige vergroting van de prostaat zijn plasproblemen. Ook kan het zijn dat u vaker moet plassen, of dat uw urinestraal onderbroken wordt. In sommige gevallen is er ook sprake van bloed in de urine. Gelukkig is de aandoening niet ernstig en is behandeling goed mogelijk. Toch is het belangrijk om direct een afspraak te maken met de arts als u bloed in uw urine ziet of problemen heeft met plassen. Deze klachten kunnen namelijk ook worden veroorzaakt door een kwaadaardige aandoening. Het is van belang om hier snel duidelijkheid over te krijgen.

Het ontstaan van BHP

In de prostaat wordt een vloeistof aangemaakt. Deze vloeistof vormt samen met sperma het ejaculaat. De prostaat zit tussen penis en blaas in. Wanneer de prostaat vergroot, ontstaat er hierdoor druk op de plasbuis, waardoor plasproblemen kunnen ontstaan. Het is niet precies duidelijk waardoor de aandoening ontstaat. Omdat de klacht vooral voorkomt bij mannen die ouder zijn dan 50 jaar, lijkt het erop dat het te maken heeft met een toenemende omzetting van testosteron in dihydrotestosteron. Om dit proces te remmen kan medicatie ingezet worden. Finasteride is hier een goed voorbeeld van. Net als vergelijkbare medicatie beperkt dit medicijn de activiteit van het enzym 5-alfa-reductase. Dit enzym zorgt voor de omzetting van testosteron en minder actieve enzymen zorgen dus ook voor de aanaam van minder dihydrotestosteron.

Gebruiksaanwijzing

Gaat u deze medicatie gebruiken? Dan is het belangrijk dat u voor het eerste gebruik de bijsluiter goed doorleest. Hierin kunt u onder andere lezen hoe u de medicatie het beste kunt gebruiken en welke bijwerkingen er mogelijk zijn. Het juist innemen van medicijnen zorgt voor de beste werking en verkleint de kans op bijwerkingen. Volg ook altijd eventuele extra aanwijzingen van uw arts goed op.

Over het algemeen geldt voor deze medicatie de volgende gebruiksaanwijzing:

 • Doorgaans wordt één tablet per dag voorgeschreven;
 • Hoe snel de medicatie werkt verschilt per persoon. Sommige mannen merken al na korte tijd verbetering, terwijl het bij andere wel 6 maanden kan duren. Het is daarom van belang dat de medicatie langdurig gebruikt wordt;
 • Gebruik nooit meer dan de voorgeschreven dosering;
 • Bent u een tablet vergeten? Neem dan nooit twee tabletten tegelijk om de vergeten dosering in te halen. Sla de vergeten tablet over en ga gewoon verder met uw vaste schema.

In de bijsluiter vindt u meer informatie over het gebruik van dit medicijn. Heeft u na het lezen van de bijsluiter nog vragen? Stel deze dan aan uw arts of apotheker.

Bijwerkingen

Net als andere medicatie kan ook Finasteride bijwerkingen hebben. Het is van belang dat u hier voor het eerste gebruik van op de hoogte bent, zodat u indien nodig snel medische hulp kunt zoeken. Schakel in ieder geval direct medische hulp wanneer u symptomen van een allergische reactie herkent. Symptomen hiervan zijn onder meer zwelling, netelroos, uitslag en jeuk. Ook als u veranderingen opmerkt in de samenstelling van uw borstweefsel is directe actie geboden.

Verder kan dit middel de volgende bijwerkingen hebben:

 • Vaak (bij 1 op de 10 mannen of minder): minder zin in seks, ejaculatieproblemen, impotentie;
 • Soms (bij1 op de 100 mannen of minder): gevoelig borstweefsel, opgezwollen borst;
 • Frequentie onbekend: verminderde leverfunctie, pijn in de testikels, hartkloppingen

Kijk in de bijsluiter voor een volledig overzicht en meer informatie over de bijwerkingen.

Bij andere medicatie en aandoeningen

Het is belangrijk dat uw arts weet welke medicatie u verder gebruikt. Medicijnen kunnen namelijk een ongewenste wisselwerking met elkaar hebben. Stel uw arts ook op de hoogte van eventuele andere aandoeningen die u heeft of heeft gehad. In sommige gevallen is deze medicatie dan namelijk niet geschikt voor u. Zo is het mogelijk dat dit medicijn ongeschikt is als u een lactose-intolerantie heeft of een intolerantie voor bepaalde suikers. Blijft er bij u urine in de blaas achter, of heeft u een zwakkere urinestraal? Ook dan is dit medicijn mogelijk niet geschikt. Daarnaast wordt het gebruik van deze medicatie door vrouwen afgeraden. Omdat de actieve ingrediënten via de huid in het lichaam opgenomen kunnen worden, is het heel belangrijk dat alleen de gebruiker dit middel aanraakt. Let er ook op dat de werkzame stoffen in het sperma terecht kunnen komen. Daarom is het van belang dat u tijdens het vrijen altijd een condoom gebruikt, vooral wanneer uw partner zwanger is.

Bijsluiter Finasteride (proscar)

Is Finasteride (proscar) zonder recept verkrijgbaar?

Nee, dit is niet mogelijk.

Q&A

Een aantal vaak gestelde vragen, met antwoorden.

Kan dit middel de rijvaardigheid beïnvloeden?

Nee, dit middel heeft geen invloed op uw rijvaardigheid. Heeft u echter last van bijwerkingen die de rijvaardigheid wel kunnen beïnvloeden? Stap dan niet zelf achter het stuur en overleg met uw arts.

Mag ik dit middel gebruiken als ik zwanger ben?

Nee, deze medicatie is niet geschikt voor vrouwen. De bestanddelen van deze medicatie kunnen ook in het sperma van de man terechtkomen. Daarom is het van belang dat u een condoom gebruikt wanneer u dit middel gebruikt.

Kan ik allergisch zijn voor Finasteride?

Gebruik deze medicatie niet wanneer u allergisch bent voor één van de bestanddelen:

 • Lactosemonohydraat;
 • Finasteride;
 • Microkristallijne cellulose;
 • Gepregelatineerd maïszetmeel;
 • Natriumzetmeelglycolaat (type A);
 • Magnesiumstearaat;
 • Natriumdocusaat;
 • Talk;
 • Hydroxypropylcellulose;
 • Titaniumdioxide;
 • IJzeroxide geel;
 • Indigokarmijn aluminiumlak (E132).