Evorel

63,69

Dit medicijn kan worden voorgeschreven tegen overgangsklachten. Het wordt op de markt gebracht door de fabrikant Janssen.

Online Apotheek

Artikel: Op voorraad - Evorel Conti / Sequi Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Wat is Evorel?

Heeft u last van overgangsklachten? Evorol kan dan een optie zijn als hormoonvervangingstherapie (kortweg HRT). Dit middel is ook wel bekend onder de naam Systen en het wordt gefabriceerd door farmaceutisch bedrijf Janssen. Evorel bestaat uit pleisters, die dagelijks 50 mcg estradiol en 170 mcg norethisteron afgeven, wat vervolgens in de bloedbaan terechtkomt. Resultaat hiervan is dat de klachten die met de overgang gepaard kunnen gaan verminderen. Denk bijvoorbeeld aan nachtelijk zweten, opvliegers, slapeloosheid, pijnlijke gewrichten en wisselingen in stemming. Evorel is beschikbaar in twee varianten: een niet-cyclische vorm (Evorel Conti) en een cyclische vorm (Evorel Sequi).

Beschrijving

De hormoonpleisters van Evorel helpen bij de behandeling tegen overgangsklachten. Deze medicatie is verkrijgbaar via de online apotheek. Wilt u het aanvragen? Vul dan een medische vragenlijst in. Op basis van deze gegevens kan een gekwalificeerd arts beoordelen of dit middel voor u geschikt is. Is dit het geval? Dan wordt er een recept uitgeschreven en kunt u een bestelling plaatsen. U krijgt het middel vervolgens doorgaans binnen een werkdag thuisbezorgd.

Verschillende vormen van medicatie

Evorel bevat synthetische varianten op de natuurlijke hormonen progesteron en oestrogeen. Hierdoor worden de klachten die kunnen ontstaan door de menopauze vermindert. De variant Evorel Conti is een continue vorm. Iedere pleister bevat dezelfde dosis hormonen. De variant Evorel Sequi is een niet-continue vorm, die bestaat uit twee verschillende soorten pleisters met verschillende doseringen en verschillende hormonen. Voor beide vormen geldt dat de pleister iedere 3 of 4 dagen vervangen moet worden voor een nieuwe.

Kenmerken overgang

De overgang is een natuurlijk proces. Na het doorlopen van dit proces is het lichaam niet meer vruchtbaar. In de meeste gevallen vindt de overgang plaats wanneer de vrouw tussen de 45 en 55 jaar oud is. Tijdens deze menopauze ontstaat er een daling van de hoeveelheid oestrogeen in het lijf. De symptomen zoals hoofdpijn, vaginale droogheid, opvliegers en stemmingswisselingen ontstaan door deze afname. Niet iedere vrouw heeft hier evenveel last van, maar wanneer het dagelijks leven hierdoor wordt verstoord kan een arts hormoonsuppletietherapie (HST) voorschrijven. HST kan ook voorgeschreven worden om osteoporose (botontkalking) tegen te gaan.

Soorten HST

Er bestaan verschillende soorten HST. Welke voor u het meest geschikt is hangt af van het stadium van de menopauze en of uw baarmoeder verwijderd is of niet. Heeft u uw baarmoeder nog en bent u nog maar net in de overgang? Dan wordt meestal gekozen voor een sequintievorm, zoals Evorel Sequi. Bent u al verder in de overgang of is uw baarmoeder verwijderd? Dan past een continue vorm, zoals Evorel Conti, meestal beter. In de pleisters zit estradiol (een soort oestrogeen) en norethisteron (een soort progesteron). Doordat hiermee het oestrogeengehalte wordt aangevuld, nemen de klachten af. Om ervoor te zorgen dat het oestrogeengehalte niet té hoog wordt, is norethisteron aan de pleisters toegevoegd. Te veel oestrogeen is namelijk niet goed, omdat dit de kans op bepaalde vormen van kanker kan verhogen.

Gebruiksaanwijzing

Wilt u deze medicatie gaan gebruiken? Dan is het belangrijk om eerst de bijsluiter goed door te lezen, zodat u weet wat u kunt verwachten en hoe u het middel gebruikt. Volg daarnaast ook altijd eventuele extra aanwijzingen van uw arts op. Wanneer u de medicatie op de juiste manier gebruikt zal de werking het effectiefst zijn en de kans op bijwerkingen het kleinst.

Over het algemeen gelden voor deze medicatie de volgende aanwijzingen voor gebruik:

  • Breng de pleister aan zoals aangegeven in de bijsluiter;
  • Breng daarna iedere 3 of 4 dagen een nieuwe pleister aan en doe dat op vaste dagen in de week;
  • In het doosje zit een geheugensteuntje, waarmee u kunt bijhouden op welke dagen van de week u een nieuwe pleister plakt;
  • In één verpakking Evorel Sequi zitten vier pleisters met alleen estradiol en vier pleisters die estradiol en norohisteron bevatten;
  • In één verpakking Evorel Conti zitten acht pleisters, die allemaal dezelfde hoeveelheden estradiol en norethisteron bevatten;
  • Breng de pleister aan op een stukje huid dat schoon, droog, intact en haarloos is. Zorg ervoor dat er geen kleding op de pleister drukt;
  • Is het tijd voor een nieuwe pleister? Plak deze dan niet op dezelfde plek als de vorige pleister, maar wissel steeds van locatie;
  • Bent u vergeten een nieuwe pleister te plakken? Kijk dan in de bijsluiter wat u moet doen, of vraag het na bij uw arts of apotheker.

Bovenstaande is slechts een samenvatting. In de bijsluiter vindt u een volledig overzicht.

Bijwerkingen

Net als andere medicatie kan ook Evorel bijwerkingen hebben. Het is handig om hiervan voor het eerste gebruik op de hoogte te zijn. Indien nodig kunt u dan direct medische hulp inschakelen. Doe dat in ieder geval wanneer u symptomen herkent van een bloedprop, allergische reactie, hartaanval, beroerte, leveraandoening, struiptrekkingen, borstkanker of eierstokkanker. Hoe u deze aandoeningen herkent kunt u nalezen in de bijsluiter.

Verder kunnen de volgende bijwerkingen voorkomen:

  • Zeer vaak (bij 1 op de 10 vrouwen of vaker): huidirritatie op de plaats waar de pleister is aangebracht;
  • Vaak (bij 1 op de 10 personen of minder): slaapproblemen, overgevoeligheid, angst of depressie, hoofdpijn, spataderen, hartkloppingen, pijn op de borst, braken of misselijkheid, diarree, gevoelige borsten, gewrichtspijn, vaginale afscheiding, problemen met de menstruatie, vasthouden van vocht, gewichtstoename, vermoeidheid;
  • Soms (bij 1 op de 100 vrouwen of minder): minder zin in seks, schimmelinfectie, winderigheid, jeuk, zwelling van handen of voeten, huiduitslag, spierpijn.

In de bijsluiter vindt u een volledig overzicht van bijwerkingen. Heeft u hier nog vragen over? Stel deze dan aan uw apotheker of arts.

Evorel/Systen bijsluiter

Met andere medicatie

Het is belangrijk dat uw arts weet welke medicatie u verder nog gebruikt. In sommige gevallen kunnen deze medicijnen namelijk een wisselwerking hebben met Evorel. Kijk voor meer informatie in de bijsluiter.

Bij andere aandoeningen

Stel uw arts ook op de hoogte van uw medische historie. Dit middel is in ieder geval niet geschikt als u last heeft (gehad) van: kanker die gevoelig is voor oestrogeen, een onbehandelde verdikking van het baarmoederslijmvlies, een bloedstolsel, onverklaarde vaginale bloedingen, aandoeningen aan de bloedvaten of een leverziekte waar u niet volledig van bent hersteld. Ook in andere gevallen kan dit middel niet of minder geschikt zijn, zoals bijvoorbeeld bij galstenen of endometriose.

Q&A

Een aantal veelgestelde vragen met antwoorden.

Mag ik alcohol blijven drinken als ik deze medicatie gebruik?

Ja, alcohol beïnvloedt de werking van deze medicatie niet.

Beïnvloed dit middel de rijvaardigheid?

Dit middel heeft geen invloed op de rijvaardigheid, maar bepaalde bijwerkingen kunnen wel invloed hebben. Als u hier last van heeft wordt afgeraden om zelf achter het stuur te gaan zitten.

Kan ik allergisch zijn voor dit middel?

Gebruik deze pleisters niet als u allergisch bent voor estradiolhemihydraat, norethisteronacetaat, Duro-Tak 387-2287, Hostaphan MN19 of guargom.

Is Evorel zonder recept verkrijgbaar?

Nee, dit is niet mogelijk. Voor Evorel is altijd een geldig recept nodig.