Eloine

81,69

Eloine behoort tot de anticonceptiepillen. Het medicijn wordt op de markt gebracht door het merk Bayer.

Online Apotheek

Artikel: Op voorraad - 0.02mg/3 mg Ethinylestradiol/Drospirenone Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Wat is Eloine?

De hoeveelheid actieve bestanddelen die de anticonceptiepil Eloine bevat is lager dan bij veel andere anticonceptiepillen. Deze pil wordt gemaakt door farmaceutisch bedrijf Bayer. Heeft u geen tijd voor een bezoek aan de huisarts? Kies dan voor het invullen van een medische vragenlijst bij de online apotheek. Op basis van deze vragenlijst kan een gekwalificeerd arts beoordelen of dit middel voor u het juiste is. Is dit het geval? Dan schrijft de arts een recept uit en kunt u de medicatie binnen een dag thuisbezorgd krijgen.

Beschrijving

Het orale anticonceptiemiddel Eloine is een soort combinatiepillen. Dit betekent dat de pil twee soorten actieve bestanddelen bevat. De dosering hiervan is laag, waardoor de pil een interessant alternatief is voor vrouwen die veel last hebben van bijwerkingen van anticonceptiemiddelen.

Werking Eloine

Tijdens iedere menstruatiecyclus wordt het lichaam voorbereid op een mogelijke zwangerschap. Anticonceptiepillen zoals Eloine, zorgen ervoor dat dit proces geremd wordt. Zonder anticonceptiemiddel zal er een eisprong plaatsvinden, waarbij een rijpe eicel vrijkomt. Dat gebeurt echter alleen op het moment dat er sprake is van een daling van de hoeveelheid hormonen in het lijf. Diezelfde hormonen laten het baarmoederslijmvlies zich verdikken, omdat een bevruchte eicel zich daar dan makkelijker kan innestelen.

Werkzame bestanddelen

De werkzame bestanddelen in Eloine zijn een progestageen en oestrogeen in een synthetische vorm. Deze kunstmatige hormonen voorkomen dat de hoeveelheid hormonen in het lijf zover dalen dat er een eisprong plaatsvindt. Ook wordt voorkomen dat het baarmoederslijmvlies dikker wordt. Mocht er toch een eicel bevrucht raken, dan zal deze zich moeilijker kunnen innestelen. Een extra werking van de combinatiepil is dat het slijm in de baarmoeder taaier wordt. Het wordt hierdoor voor spermacellen lastiger om de baarmoeder binnen te dringen.

Gevoelig voor hormonen

Sommige vrouwen hebben veel last van bijwerkingen bij hormonale anticonceptie. Voor deze vrouwen kan Eloine een uitkomst zijn. Doordat de dosis hormonen in deze pil laag is, is er minder kans op bijwerkingen. En hoewel de hoeveelheid hormonen dus lager ligt, is de betrouwbaarheid van Eloine bij juist gebruik 99 procent.

Gebruiksaanwijzing

Gaat u dit middel voor de eerste keer gebruiken? Dan is het belangrijk om voor het eerste gebruik de bijsluiter goed door te lezen. Volg daarnaast ook altijd eventuele extra aanwijzingen van uw arts op. Het juiste gebruik maakt de pil zo betrouwbaar mogelijk. Daarnaast bent u door het lezen van de bijsluiter op de hoogte van eventuele bijwerkingen.

Voor Eloine gelden voor het gebruik de volgende algemene aanwijzingen:

  • Neem elke dag rond hetzelfde tijdstip een tablet in;
  • In één strip zitten 24 actieve en vier inactieve pillen;
  • Start altijd met de pil die in de linkerbovenhoek van de strip zit;
  • Plak ook altijd de juiste weeksticker op de strip. Hoe dit moet kunt u nalezen in de bijsluiter;
  • Volg de pijltjes op de strip, om de juiste volgorde van innemen aan te houden;
  • Heeft u de laatste pil uit een strip geslikt? Start dan direct de volgende dag met de eerste pil uit een nieuwe strip;
  • Start u met het gebruik van Eloine? Dan moet daarmee normaal gesproken op de eerste dag van de menstruatie gestart worden;
  • Stapt u over van een andere pil naar Eloine of bent u pas zwanger geweest? Volg dan de aanwijzingen in de bijsluiter of vraag om advies bij uw arts of apotheker;
  • In de eerste week dat u deze pil gebruikt kan aanvullende anticonceptie (zoals een condoom) nodig zijn;
  • Bent u een pil vergeten in te nemen? Lees dan de bijsluiter voor advies. Het kan zijn dat u gedurende een bepaalde periode aanvullende anticonceptie nodig heeft.

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande nog vragen? Lees dan de bijsluiter, waarin u een volledige gebruiksaanwijzing kunt vinden.

Bijsluiter Eloine

Bijwerkingen

Net als andere medicatie kan ook dit middel bijwerkingen hebben. Het is belangrijk dat u hiervan op de hoogte bent, zodat u indien nodig direct actie kunt ondernemen. In de bijsluiter vindt u een volledig overzicht. Over het algemeen geldt dat dit middel de volgende bijwerkingen kan hebben:

  • Vaak (bij 1 op de 10 vrouwen of minder): hoofdpijn, misselijkheid, stemmingswisselingen, onregelmatige menstruatie, pijn in de borst, het uitblijven van een menstruatiebloeding;
  • Soms (bij 1 op de 100 vrouwen of minder): slaperigheid, duizeligheid, tintelingen, hoofdpijn, depressie, spataderen, verhoogde bloeddruk, maag- en darmklachten, bekkenpijn, vaginale schimmelinfectie, groeien van de borsten, vaginale bloedingen, afscheiding uit de vagina, pijnlijke menstruatie, afwijkend uitstrijkje, minder zin in seks, een gebrek aan energie, vocht vasthouden, gewichtsschommelingen;
  • Zelden (bij 1 op de 1000 vrouwen of minder): bloedarmoede, candida, allergische reactie, hormonale stoornis, meer of juist minder eetlust, abnormaal hoog kaliumgehalte of laag natriumgehalte in het bloed, slapeloosheid, tremor, oogaandoeningen, snelle hartslag, bloedneuzen, flauwvallen, huidproblemen, pijn tijdens of bloeding na de seks, spotting (doorbraakbloedingen), kwaadaardige knobbels in de borst, vermindering van het baarmoederslijmvlies, cysten op de eierstokken, bloedstolsels in (slag)ader, algeheel gevoel van malaise, bloedstolsels in lever, maag, nieren of ogen.

Tegelijk met andere medicatie

Het is van belang dat uw arts weet welke medicatie u verder gebruikt. Er kan namelijk een wisselwerking ontstaan tussen verschillende medicijnen. Gebruik dit middel in ieder geval niet als gebruik maakt van middelen tegen epilepsie, middelen tegen tuberculose, middelen bij hiv of hepatitis C, antischimmelmiddelen, medicatie tegen een hoge bloeddruk of sint-janskruid. In de bijsluiter vindt u een volledig overzicht.

Bij andere aandoeningen

Het is ook belangrijk dat uw arts op de hoogte is van eventueel andere aandoeningen die u heeft. Gebruik dit middel niet als u last heeft (gehad) van bloedstolsels, aandoeningen die effect hebben op de stolling van het bloed, een hartaanval of beroerte, angina pectoris, ernstige suikerziekte, een zeer hoge bloeddruk, een hoog gehalte cholesterol of triglyceriden, migraine met aura, een leverziekte of nierstoornis, of bepaalde vormen van kanker. Kijk in de bijsluiter voor een volledig overzicht.

Q&A

Een aantal veelgestelde vragen over dit middel.

Beïnvloed dit middel mijn rijvaardigheid?

Eloine hoort geen invloed te hebben op de rijvaardigheid. U kunt echter wel last hebben van bijwerkingen die de rijvaardigheid wel beïnvloeden. In dat geval dient u niet zelf achter het stuur plaats te nemen.

Mag ik alcohol gebruiken als ik dit middel gebruik?

Alcohol heeft geen invloed op de werking van deze medicatie.

Is Eloine zonder recept verkrijgbaar?

Nee, dit is niet mogelijk. Eloine is alleen op recept verkrijgbaar.

Kan ik allergisch zijn voor dit medicijn?

Gebruik Eloine niet als u allergisch bent voor een van de volgende ingrediënten:

  • Ethinylestradiol;
  • Drospirenon;
  • Lactosemonohydraag;
  • Maiszetmeel;
  • Magnesiumstearaat (E470b);
  • Hypromellose (E464);
  • Talk (E553b);
  • Microkristallijne cellulose;
  • Titanium dioxide (E171);
  • IJzeroxide rood (E172).