Beschrijving
Overzicht
Zolmitriptan Informatie
Als u regelmatig last heeft van migraine is het aan te raden om medicatie in huis te hebben. Zo kunt u bij de eerste symptomen van een migraineaanval medicatie innemen. Via de online apotheek kunt u medicatie simpel en snel aanvragen. Vul hiervoor een medische vragenlijst in, zodat een gekwalificeerd arts uw aanvraag kan beoordelen. Na akkoord kunt u de medicatie meestal de eerstvolgende werkdag al thuisbezorgd krijgen.
Beschrijving
Zolmitriptan smelttabletten kunt u gebruiken wanneer u een migraineaanval voelt opkomen. Het werkzame bestanddeel in dit middel is het triptaan zolmitriptan. Deze stof verlicht de pijn, doordat het de bloedvaten rond de hersenen ondersteunt bij het vernauwen. Hierdoor werkt het snel tegen pijn. Ook zijn de smelttabletten makkelijk in te nemen. De tabletjes lossen op in de mond.
Zo herkent u migraine
Sommige mensen krijgen een aura op het moment dat er een migraine aanval aan komt. Een aura bestaat meestal uit visusstoornissen. U kunt bijvoorbeeld flitsen zien, zwarte vlekken of zig-zag streepjes. Andere mensen krijgen helemaal geen waarschuwing vooraf en hebben plotseling last van zware hoofdpijn en andere symptomen, zoals overgevoeligheid voor geluid en licht en misselijkheid. Het is niet duidelijk waarom sommige mensen wel last hebben van migraine en andere niet. Erfelijkheid lijkt wel een rol te spelen. De symptomen ontstaan op het moment dat de bloedvaten rond het brein opzwellen en ontstoken raken. Een aanval van migraine kan veroorzaakt worden door verschillende prikkels. Die prikkels kunnen per persoon verschillen. Vaak genoemd worden cafeïne, alcohol, of bepaalde sterke geuren. Ook hormonen kunnen van invloed zijn, waardoor sommige vrouwen steeds in dezelfde periode van hun cyclus last hebben van hoofdpijn.
Behandeling van migraine
Migraine kan (nog) niet genezen worden, maar er zijn wel middelen om de symptomen van een aanval te verlichten. In sommige gevallen werken pijnstillers afdoende, maar dat is niet bij iedereen effectief. In dergelijke gevallen kunnen triptanen, op tryptamine gebaseerde geneesmiddelen, verlichting bieden. Zomitriptan is hier een voorbeeld van. De werkzame stof hierin is zomitriptan, een 5HT-agonist. Dit triptaan stimuleert de receptoren in het brein net zoals serotonine, waardoor de bloedvaten zich weer vernauwen en de symptomen verdwijnen.
Gebruiksaanwijzing
Gaat u medicatie voor het eerst gebruiken? Lees dan altijd eerst de bijsluiter goed door. Hierin vindt u meer informatie over de manier waarop u de medicatie dient te gebruiken en over de mogelijke bijwerkingen van het middel. Juist gebruik verkleint de kans op het krijgen van bijwerkingen.
Over het algemeen geldt voor Zolmitripan de volgende gebruiksaanwijzing:
- Gebruik zoals voorgeschreven;
- De aanbevolen dosering is 1 tablet. Neem deze in zo gauw u een migraineaanval voelt opkomen;
- Is de hoofdpijn na 2 uur nog niet weg? Dan mag u nog een smelttablet nemen;
- Gebruik nooit meer dan 2 tabletten in 24 uur;
- Het is niet nodig om deze tabletten met water in te nemen, omdat het smelttabletten zijn die in de mond oplossen.
Bovenstaande is slechts een algemene richtlijn. In de bijsluiter vindt u een compleet overzicht met aanwijzingen voor gebruik. Heeft u hier nog vragen over? Stel deze dan aan uw apotheker of uw arts.
Bijwerkingen
Als u medicatie gebruikt kunt u last hebben van bijwerkingen. Dit geldt ook bij het gebruik van Zolmitriptan. Het is belangrijk dat u voor het eerste gebruik op de hoogte bent van die mogelijke bijwerkingen, zodat u als dat nodig is snel actie kunt ondernemen. Schakel in ieder geval direct medische hulp in wanneer u tekenen herkent van een allergische reactie, angina pectoris, hartaanval, of verkramping van de bloedvaten. Meer informatie hierover kunt u vinden in de bijsluiter.
Verder kan dit middel de volgende bijwerkingen geven:
- Vaak (bij 1 op de 10 mensen of minder): slaperigheid, een ongewoon gevoel (bijvoorbeeld tintelingen) in tenen of vingers, duizeligheid, onregelmatige hartslag, overgeven of braken, maagpijn, droge mond, zwakheid of spierpijn, keelpijn, pijn in benen, armen of borst;
- Soms (bij 1 op de 100 mensen of minder): verhoogde bloeddruk, snelle hartslag, toegenomen drang om te plassen.
Kijk in de bijsluiter voor een volledig overzicht van mogelijke bijwerkingen.
Bij andere medicatie
Gebruikt u nog meer medicatie op recept, vrij verkrijgbare medicatie of kruidenpreparaten? Vertel dit dan aan uw arts. Medicijnen kunnen een ongewenste wisselwerking hebben. Zolmitriptan kan zo’n wisselwerking hebben met onder meer andere triptanen, sint-janskruid, moclobemide, fluvoxamine, SSRI’s of SNRI’s, cimetidine, of quinolon antibiotica.
Bij andere aandoeningen
Stel uw arts ook op de hoogte van uw medische historie. In sommige gevallen is deze medicatie namelijk niet of minder geschikt. Gebruik Zolmitriptan in ieder geval niet wanneer u een van de volgende aandoeningen heeft of heeft gehad:
- Verhoogde bloeddruk;
- Hartproblemen, zoals angina of een hartaanval;
- Beroerte of TIA;
- Ernstige nierproblemen.
Vertel het uw arts ook als u rookt, een hoge bloeddruk of een te hoog cholesterolgehalte heeft of het Wolff-Parkinson-White-syndroom. Ook bij leverproblemen of afwijkende hoofdpijn is het van belang dit bij uw arts te melden.
Is Zolmitriptan zonder recept verkrijgbaar?
Nee, dit is niet mogelijk. Voor Zolmitriptan is altijd een recept nodig via een dokter.
Q&A
Een aantal vaak gestelde vragen over dit geneesmiddel, inclusief de beantwoording.
Mag ik alcohol drinken als ik Zolmitriptan gebruik?
Er is geen wisselwerking bekend tussen alcohol en Zolmitriptan. Alcohol kan echter wel de migraine verergeren. Om die reden wordt afgeraden om alcohol te drinken.
Kan dit product de rijvaardigheid beïnvloeden?
Heeft u een aanval van migraine? Dan kunt u beter niet zelf achter het stuur stappen. Ook wanneer u migraine medicatie heeft gebruikt kunt u beter niet zelf gaan rijden, omdat deze medicatie slaperigheid kan veroorzaken.
Mag ik deze medicatie gebruiken als ik zwanger ben?
Overleg over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap eerst met uw arts. Wanneer u borstvoeding geeft dient u minimaal 24 uur na inname te wachten met het geven van borstvoeding.
Kan ik allergisch zijn voor Zolmitriptan?
Gebruik deze medicatie niet wanneer u allergisch bent voor een van de volgende bestanddelen:
- Zolmitriptan;
- Mannitol (E421);
- Calcium silicaat;
- Microkristallijne cellulose;
- Aspartaam (E951);
- Colloïdale watervrije silica;
- Natriumzetmeelglycolaat type A;
- Crospovidon type B;
- Arabische gom (E414);
- Magnesiumstearaat en sinaasappelsmaakstof;
- Ascorbinezuur (E300);
- Butylhydroxyanisol (E320).