Beschrijving
Overzicht
Beschrijving
Het antibioticum Zithromax kan worden gebruikt ter behandeling van chlamydia. Het is een merkvariant van Azitromycine, wat gebruikt wordt als tweedelijnsbehandeling tegen chlamydia. Wanneer u de eerstelijnsbehandeling (Doxycycline) niet kunt gebruiken, is Zithromax een goed alternatief.
Kenmerken chlamydia
Chlamydia is de soa die in Nederland het vaakst voorkomt. Jaarlijks krijgen ruim 18.000 mensen de diagnose, waarvan de meesten jonger zijn dan 25 jaar. De seksueel overdraagbare infectie wordt veroorzaakt door de bacterie C. Trachomatis. Deze bacterie geeft niet altijd symptomen. Bij maar liefst 80 procent van de vrouwen en 50 procent van de mannen is er helemaal geen sprake van klachten. Dat maakt het mogelijk om de soa zonder het te weten over te dragen op anderen. Is er wel sprake van symptomen? Dan gaat het bij vrouwen vaak om pijn bij het plassen, pijnlijke seks of bloedingen na de seks, een veranderde afscheiding, pijn in de onderbuik of tussentijds bloedverlies.
Mannen hebben vaak last van pijn bij het plassen, afscheiding uit de penis en pijn in de testikels. Op de lange termijn kan de soa leiden tot onvruchtbaarheid of bij vrouwen tot PID (bekkenontsteking). Het is dus belangrijk dat chlamydia snel behandeld wordt.
Testen op chlamydia
Testen op deze soa kan door middel van een urinemonster. Uitvoering van zo’n test kan via de huisarts, de GGD of met behulp van een soa test die u online besteld. Is er sprake van chlamydia? Dan is de eerstelijnsbehandeling Doxycycline. De mogelijke tweedelijnsbehandeling is Azithromycine (generieke versie van Zithromax). Zithromax wordt geleverd in capsules van 250mg. Het actieve ingrediënt in het middel zorgt ervoor dat de bacterie die de infectie veroorzaakt een bepaald enzym niet langer kan aanmaken. Hierdoor kan de bacterie zich niet meer verder vermenigvuldigen en kan het eigen immuunsysteem de cellen afbreken en doden.
Seks na chlamydia
Heeft u de behandeling tegen chlamydia voltooid? Dan dient u na drie weken opnieuw een test te doen. Deze wachtperiode is noodzakelijk om zeker te weten dat alle sporen van de bacterie uw lichaam hebben verlaten. Het is aan te raden om pas weer seksuele omgang te hebben wanneer de tweede test heeft aangetoond dat u geen chlamydia meer heeft.
Gebruiksaanwijzing
Wanneer u medicatie voor het eerst gaat gebruiken, is het van belang vooraf de bijsluiter goed door te lezen. Hierin staat bijvoorbeeld informatie over de mogelijke bijwerkingen en de juiste wijze van gebruik. Juist gebruik verkleint de kans op het krijgen van bijwerkingen en vergroot de kans dat de medicatie het maximale effect kan bereiken.
Voor Zithromax zijn de volgende aanwijzingen in gebruik van toepassing:
- Volg altijd de voorschriften van uw arts op;
- U ontvangt 8 tabletten van 250mg;
- Neem ter behandeling van chlamydia de eerste 4 tabletten tegelijkertijd in op dag 1;
- Op dag 2 neemt u 2 tabletten tegelijkertijd in;
- Ten slotte neemt u op dag 3 nogmaals 2 tabletten tegelijkertijd in;
- Slik de tabletten in hun geheel door, met wat water;
- Gebruik nooit meer dan de voorgeschreven dosering;
- Nemen uw symptomen niet af? Overleg dan met uw huisarts.
Bovenstaande is slechts een algemene richtlijn. Kijk in de bijsluiter voor een volledige gebruiksaanwijzing en meer informatie. Heeft u nog vragen over het gebruik? Stel deze dan aan uw arts of uw apotheker.
Bijwerkingen
Als u medicatie gebruikt kunt u last krijgen van bijwerkingen. Dat kan ook wanneer u Zithromax gebruikt. Het is daarom van belang om voor het eerste gebruik op de hoogte te zijn van mogelijke bijwerkingen. Ervaart u ernstige bijwerkingen, zoals een ernstige allergische reactie (bijvoorbeeld ademhalingsproblemen of zwelling van oogleden of lippen), ernstige diarree, huiduitslag, een onregelmatige hartslag of een lage bloeddruk? Zoek dan direct medische hulp.
Verder kunt u door Zithromax de volgende bijwerkingen ervaren:
- Zeer vaak (bij 1 op de 10 mensen of vaker): misselijkheid, diarree, winderigheid, maagkrampen;
- Vaak (bij 1 op de 10 mensen of minder): duizeligheid, braken, hoofdpijn, indigestie, verlies van eetlust, smaakproblemen, zichtproblemen, doofheid, huiduitslag, pijn in de gewrichten, jeuk, vermindering van het aantal witte bloedcellen, vermoeidheid, een zwak gevoel;
- Soms (bij 1 op de 100 mensen of minder): blaren, vaginale of orale schimmelinfectie, een nerveus gevoel, overgevoeligheid voor licht, slaapproblemen, oorsuizen, gehoorproblemen, hartkloppingen, pijn op de borst, diarree, koorts, hepatitis, verlies van kracht, abnormale bloed- of leverfunctiewaardes;
- Zelden (bij 1 op de 1000 mensen of minder): duizeligheid, prikkelbaarheid.
Kijk in de bijsluiter voor een volledig overzicht van mogelijke bijwerkingen. Heeft u hier nog vragen over? Raadpleeg uw apotheker of arts.
Bij andere medicatie
Zorg ervoor dat uw arts weet welke medicatie u verder gebruikt. Medicijnen kunnen namelijk een ongewenste wisselwerking hebben. Dat kan niet alleen gebeuren tussen voorgeschreven medicatie, maar ook bij vrij verkrijgbare medicijnen en kruidenpreparaten. Zithromax kan zo’n wisselwerking hebben met onder andere ergotamine middelen, bloedverdunners, ciclosporine, digoxine, terfenadine en maagzuurbindende middelen (zoals antacida).
Bij andere aandoeningen
Ook is het van belang dat uw arts uw medische voorgeschiedenis kent. Bij sommige aandoeningen kan het namelijk zijn dat u deze medicatie niet gebruikt. Zithromax kan ongeschikt of minder geschikt voor u zijn wanneer u een voorgeschiedenis heeft met lever- of nierproblemen, lactose-intolerantie, hartaandoeningen, diabetes, migraine of myasthenia gravis.
Is Zithromax zonder recept verkrijgbaar?
Nee, dit is niet mogelijk. Voor Zithromax is altijd een recept nodig via een dokter. Via de online service kan u een doktersrecept ontvangen. Via bovenstaande button komt u direct bij de veilige online apotheek terecht.
Q&A
Een aantal vaak gestelde vragen over deze medicatie, met de daarbij horende antwoorden.
Kan Zithromax mijn rijvaardigheid beïnvloeden?
Het is onwaarschijnlijk dat dit geneesmiddel uw rijvaardigheid kan beïnvloeden. Heeft u echter last van ernstige bijwerkingen die wel van invloed kunnen zijn? Stap dan niet zelf achter het stuur. Overleg met uw arts.
Kan ik alcohol drinken als ik dit geneesmiddel gebruik?
Ja, er is geen wisselwerking bekent tussen alcohol en Zithromax. U mag dus alcohol drinken. Houd er echter wel rekening mee dat alcohol ervoor kan zorgen dat u sneller last krijgt van bijwerkingen.
Kan ik allergisch zijn voor Zithromax?
Dit geneesmiddel bevat de volgende bestanddelen:
- Azithromycine;
- Lactose;
- Maïszetmeel;
- Magnesiumstearaat;
- Natriumlaurylsulfaat;
- Gelatine;
- Schellak;
- IJzeroxide zwart (E172);
- Propyleenglycol;
- Zwaveldioxide;
- Titaandioxide.
Gebruik dit middel niet wanneer u allergisch bent voor een van bovenstaande ingrediënten.