Beschrijving
Zo werkt Synjardy
Empagliflozine werkt door de nieren te helpen overtollige glucose uit het bloed te verwijderen en via de urine uit te scheiden. Het remt het SGLT2-eiwit in de nieren, waardoor de nieren minder glucose terug in het bloed kunnen opnemen en het wordt uitgescheiden. Dit verlaagt de bloedsuikerspiegel en kan helpen om de controle over de bloedsuiker te verbeteren. Metformine werkt op verschillende manieren om de bloedsuikerspiegel te verlagen. De stof vermindert de productie van glucose in de lever en verhoogt de gevoeligheid van de lichaamscellen voor insuline. Hierdoor kan glucose beter in de cellen worden opgenomen en gebruikt worden als energie. Dit helpt ook om de bloedsuikerspiegel te verlagen en kan bijdragen aan gewichtsverlies.
Zo gebruikt u Synjardy
Synjardy is verkrijgbaar in tabletvorm en dient te worden ingenomen volgens de aanwijzingen van de arts of zorgverlener. De dosering kan variëren afhankelijk van de individuele behoeften van de patiënt en de bloedsuikerspiegels. Over het algemeen wordt Synjardy eenmaal daags ingenomen. Doe dit bij voorkeur bij de maaltijd, om maagklachten te voorkomen. Het is belangrijk om de instructies van de arts op te volgen en de voorgeschreven dosis niet te overschrijden. Als een dosis wordt gemist, moet deze zo snel mogelijk worden ingenomen, tenzij het bijna tijd is voor de volgende geplande tablet. In dat geval dient de gemiste dosis te worden overgeslagen en moet de normale dosering worden voortgezet volgens uw vaste schema.
Bijwerkingen van Synjardy
Medicijnen kunnen bijwerkingen geven en dat geldt ook voor Synjardy. De meest voorkomende bijwerkingen zijn onder andere urineweginfecties, hoofdpijn, duizeligheid, maagklachten, misselijkheid en veranderingen in het plassen. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen vaak na verloop van tijd. Ernstigere bijwerkingen zijn zeldzaam, maar kunnen ook voorkomen. Voorbeeld hiervan is lactaatacidose. Dit is een zeldzame maar ernstige bijwerking die kan leiden tot een ophoping van melkzuur in het bloed. Symptomen van lactaatacidose kunnen zijn: spierpijn, buikpijn, ademhalingsproblemen, verwardheid en vermoeidheid. Ervaart u dergelijke symptomen? Zoek dan direct medische hulp.
Synjardy kan ook het risico op hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel) verhogen, vooral als het wordt gebruikt in combinatie met andere medicijnen die de bloedsuikerspiegel verlagen (zoals insuline). Het is daarom belangrijk om de bloedsuikerspiegel regelmatig te controleren en eventuele symptomen van hypoglykemie, zoals zweten, trillen, duizeligheid en honger, onmiddellijk te behandelen. Het is daarnaast essentieel dat u als u dit middel gebruikt, uw arts op de hoogte houdt van eventuele bijwerkingen of veranderingen in uw gezondheid.