Forxiga

102,95

Forxiga, met de werkzame stof dapagliflozine, is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van type 2 diabetes mellitus. Het middel is een natrium-glucose-cotransporter-2-remmer, of kortweg SGLT2-remmer. De werkzame stof helpt de nieren overtollige glucose uit het bloed te verwijderen en via de urine uit te scheiden. Forxiga kan ook voorgeschreven worden bij hartfalen en bij sommige nierziekten.

Online Apotheek

Artikel: Forxiga Dapagliflozine Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Zo werkt Forxiga

Forxiga werkt door de nieren te stimuleren om glucose uit het bloed te filteren, waarna dat uitgescheiden wordt in de urine. Het middel richt zich op het SGLT2-eiwit in de nieren, dat verantwoordelijk is voor het heropnemen van glucose in het bloed. Door dit eiwit af te remmen, vermindert Forxiga de heropname van glucose en bevordert het de uitscheiding ervan via de urine. Dit proces verlaagt de bloedsuikerspiegel, wat gunstig is voor mensen met type 2 diabetes. Daarnaast blijkt dat dit effect ervoor kan zorgen dat hartfalen minder snel erger wordt. Wanneer u deze medicatie krijgt voorgeschreven, is het belangrijk dat uw arts weet welke medicatie u verder gebruikt. Medicijnen kunnen namelijk een ongewenste wisselwerking met elkaar hebben. Uw arts kan bekijken of daar in uw geval sprake van kan zijn.

Zo gebruikt u Forxiga

Forxiga is verkrijgbaar in tabletvorm en wordt meestal eenmaal daags ingenomen. Neem de tabletten bij voorkeur in in de ochtend. Het mag tijdens de maaltijd worden ingenomen. Het is belangrijk om de voorgeschreven dosis te volgen zoals aangegeven door een arts of zorgverlener. Neem geen grotere of kleinere hoeveelheden in en stop niet met het innemen van Forxiga zonder dan eerst medisch advies in te winnen. Het is belangrijk om regelmatig de bloedsuikerspiegel te controleren en de instructies van de zorgverlener op te volgen. Zo kan Forxiga het effectiefst werken. Het kan wel enkele weken duren voordat de volledige effecten van het medicijn merkbaar zijn.

Forxiga bijsluiter

Bijwerkingen van Forxiga

Net als andere medicatie, kan ook Forxiga bijwerkingen geven. Niet iedereen zal deze bijwerkingen ervaren en sommige bijwerkingen kunnen van voorbijgaande aard zijn. Wel is het van belang om voor het eerste gebruik te weten wat u kunt verwachten. Lees daarom altijd eerst de bijsluiter goed door. Veelvoorkomende bijwerkingen van Forxiga kunnen zijn:

  • Doordat er meer glucose via de urine wordt afgevoerd, kan dit leiden tot klachten zoals een brandend gevoel bij het plassen, pijn in de onderbuik en vaak moeten plassen;
  • Doordat de hoeveelheid glucose die via de urine uitgescheiden wordt, wordt verhoogd, kunt u meer dorst ervaren;
  • Genitale schimmelinfecties. Symptomen hiervan kunnen onder meer zijn: jeuk, een ongemakkelijk gevoel en irritatie;
  • Een verhoogd risico op ketoacidose. Dit is een ernstige complicatie, waarbij er te veel zure stoffen in het bloed zitten;
  • Een verminderde nierfunctie. Om die reden is het belangrijk dat de nierfunctie regelmatig gecontroleerd wordt, wanneer u deze medicatie gebruikt.

Het is belangrijk om eventuele bijwerkingen of veranderingen in de gezondheidstoestand aan een zorgverlener te melden. Sommige bijwerkingen kunnen ernstig zijn. Overleg direct met een arts als u symptomen herkent die kunnen wijzen op een ernstige bijwerking.